FDA menyiasat kemungkinan kaitan Lucky Charms dengan penyakit

Pegawai Pentadbiran Makanan dan Dadah berkata mereka sedang meneliti laporan daripada lebih 100 pengguna yang memberitahu agensi itu bahawa mereka jatuh sakit selepas makan Bijirin Lucky Charms baru-baru ini.

Laporan itu datang selepas beribu-ribu orang mengadu di laman web pengguna, mengatakan mereka mengalami loya, muntah dan cirit-birit selepas makan Lucky Charms.

DAPATKAN PERNIAGAAN FOX DALAM PERJALANAN DENGAN KLIK DI SINI

“Agensi itu kini sedang mengkaji dan menyiasat laporan ini,” kata jurucakap FDA.

General Mills Inc., yang membuat bijirin itu, berkata ia bekerjasama dengan FDA mengenai perkara itu. Syarikat itu berkata ia menjalankan penyiasatan dalaman menyeluruh yang mendapati tiada bukti penyakit yang dikaitkan dengan pengambilan Lucky Charms. “Kami menggalakkan pengguna untuk berkongsi sebarang kebimbangan secara langsung dengan General Mills,” kata seorang jurucakap.

FAIL – Kotak bijirin Lucky Charms General Mills dilihat di atas rak di Gudang Costco di Perbandaran Robinson, Pa., Khamis, 14 Mei, 2020. Pada hari Sabtu, 16 April 2022, Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS berkata bahawa ia sedang menyiasat Lucky Cha ( (Foto AP/Gene J. Puskar, Fail) / Bilik Berita AP)

General Mills dan FDA belum mengeluarkan penarikan balik bijirin itu, yang merupakan salah satu jenama terkemuka syarikat itu.

“FDA memandang serius sebarang laporan tentang kemungkinan pemalsuan makanan yang juga boleh menyebabkan penyakit atau kecederaan,” kata jurucakap FDA.

PEMAKAIAN SALAD BERJENAMA KESELURUHAN MAKANAN DIPANGGIL SEMULA ATAS KEBIMBANGAN ALAHAN

Jarang sekali orang jatuh sakit akibat makan bijirin sarapan pagi kerana bijirin dibakar, yang biasanya membunuh patogen, kata pakar keselamatan makanan. Bijirin boleh tercemar selepas ia dibakar, apabila puff disalut dengan salutan manis, sebagai contoh, atau apabila ia dibungkus.

Patrick Quade, pengasas laman web pengguna iwaspoisoned.com, berkata setakat tahun ini lamannya menerima hampir 2,500 laporan daripada orang ramai di seluruh negara yang mengatakan mereka jatuh sakit sejurus selepas makan Lucky Charms. Sebilangan besar laporan telah masuk sejak dua minggu lalu, dan ia merupakan aduan paling banyak yang pernah diterima laman web sedekad itu untuk satu produk, katanya.

1650171646 216 FDA menyiasat kemungkinan kaitan Lucky Charms dengan penyakit

General Mills ialah pengilang multinasional Amerika dan pemasar makanan pengguna berjenama yang dijual melalui kedai runcit. REUTERS/Jim Young

Laporan pengguna mengenai penyakit berkaitan Lucky Charms kepada FDA melonjak sejak minggu lalu berikutan artikel berita oleh New York Post dan USA Today mengenai aduan kepada laman web Encik Quade.

FERRERO MEMANGGIL SEMULA BEBERAPA PRODUK COKLAT KINDER ATAS KEBIMBANGAN SALMONELLA

Sesetengah pengguna yang melaporkan penyakit mereka ke laman web En. Quade dan FDA memberitahu En. Quade bahawa FDA telah menghubungi mereka tentang ujian bijirin mereka, katanya. FDA enggan mengulas.

Tanda ibu pejabat FDA

Ibu pejabat FDA di Washington DC. (iStock / iStock)

Kristin Johnson, yang tinggal di Lexington, Ky., berkata dia memberi Lucky Charms kepada anak perempuannya yang berusia dua tahun kira-kira seminggu yang lalu, dan anak perempuannya jatuh sakit selama beberapa hari. “Apabila dia mula berasa lebih baik, saya memberinya Lucky Charms kerana saya fikir itu adalah sesuatu yang dia akan makan memandangkan ia adalah makanan kegemarannya. Dan dia jatuh sakit lagi,” kata Cik Johnson.

Ticker Keselamatan Terakhir Ubah Ubah %
GIS GENERAL MILLS INC. 70.91 +0.23 +0.33%

General Mills enggan mengulas lanjut.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kumpulan advokasi pengguna telah memanggil FDA lambat bertindak balas terhadap wabak penyakit bawaan makanan. FDA bulan lepas menerima aduan daripada Consumer Reports, Pusat Sains untuk Kepentingan Awam dan organisasi lain mengenai pengendalian penarikan semula susu formula bayi yang tercemar awal tahun ini selepas dua bayi meninggal dunia.

SKIPPY MEMANGGIL BALANG MENTEGA KACANG YANG MUNGKIN MENGANDUNGI SERPIHAN LOGAM

FDA berkata ia tidak boleh mengulas mengenai garis masa penarikan semula susu formula bayi tetapi ia akan menjalankan semakan sebaik sahaja siasatan wabak selesai. Pada bulan Disember, agensi itu berkata ia telah mengembangkan pasukan tindak balas pantasnya untuk membantu menyelesaikan wabak dengan lebih cepat.

Pada 2018, wabak salmonella dikesan ke Kellogg Bijirin Honey Smacks Co. menyebabkan sekurang-kurangnya 135 orang sakit di 36 negeri. Siasatan oleh pengawal selia makanan mendapati kilang Kellogg telah mengikat kontrak untuk membuat Honey Smacks mempunyai keadaan yang tidak bersih. Pengawal selia berkata pemilik kilang itu, Kerry Inc. yang berpangkalan di Wisconsin, telah menemui salmonella pada barisan pengeluaran dan di dalam bilik salutan bijirin. Pada masa itu, Kellogg berkata ia berhenti membuat kontrak dengan kilang itu untuk membuat bijirinnya, dan Kerry berkata ia menambah baik sanitasi peralatan dan meningkatkan latihan.

KLIK DI SINI UNTUK BACA LEBIH LANJUT MENGENAI PERNIAGAAN FOX

Bijirin juga boleh tercemar oleh pembungkusan. Pada tahun 2010, Kellogg menarik balik 28 juta kotak Froot Loops dan jenama lain selepas pengguna mengadu tentang rasa dan bau, dan sesetengah orang berkata mereka jatuh sakit selepas memakannya. Kellogg berkata ia mendapati bahawa masalah itu adalah tahap tinggi bahan pembungkus makanan dalam lapisan kotak bijirin.

Tulis kepada Annie Gasparro di annie.gasparro@wsj.com

We want to say thanks to the writer of this post for this incredible web content

FDA menyiasat kemungkinan kaitan Lucky Charms dengan penyakit


You can view our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/