Fed akan mencederakan sesetengah rakyat Amerika tidak kira apa yang dilakukannya: Ringkas Pagi

Artikel ini mula-mula muncul di Morning Brief. Dapatkan Taklimat Pagi yang dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari Isnin hingga Jumaat sebelum 6:30 pagi ET. Langgan

Rabu, 21 September 2022

Surat berita hari ini adalah oleh Janna Herron, editor kewangan peribadi Yahoo Finance. Ikuti Janna di Twitter @JannaHerron.

Rizab Persekutuan sebahagian besarnya dijangka menaikkan kadar faedah penanda arasnya sebanyak tiga perempat mata pada hari Rabu, berikutan dua kenaikan lain yang sama tahun ini. Sama ada bank pusat mengikutinya tidaklah penting bagi sesetengah rakyat Amerika.

Itu kerana tidak kira apa yang dilakukan oleh bank pusat — kenaikan atau tiada kenaikan — sama ada hasil berkemungkinan masih merugikan pekerja Hispanik, pekerja Kulit Hitam dan berpendapatan terendah. Ini adalah rakyat Amerika yang mengalami tekanan inflasi sekarang dan yang paling menderita akibat peningkatan pengangguran yang dijangkakan selepas kenaikan Fed.

Mengurangkan bahawa kesakitan kewangan mungkin berada di luar kawalan Fed, tetapi sebahagiannya boleh turun kepada orang awam Amerika secara amnya.

Pengerusi Lembaga Rizab Persekutuan Jerome Powell menghadiri sidang akhbar selepas mesyuarat dua hari Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) di Washington, AS, 27 Julai 2022. REUTERS/Elizabeth Frantz

Sudah pun inflasi — yang meningkat secara tidak dijangka pada bulan Ogos — mencecah belanjawan semua rakyat Amerika, tetapi ia amat merugikan bagi isi rumah yang lebih terdedah dari segi kewangan, dengan bahagian yang lebih besar daripada pendapatan mereka disalurkan kepada keperluan berharga lebih tinggi, seperti Claudia Sahm, bekas Rizab Persekutuan dan Ahli ekonomi Rumah Putih, baru-baru ini menegaskan dalam a carta dikongsi di Twitter.

Ini tidak hilang pada Pengerusi Fed Jerome Powell.

“Kami faham betapa peritnya, terutamanya bagi orang yang hidup gaji untuk membayar gaji dan membelanjakan sebahagian besar daripada gaji itu untuk keperluan, seperti makanan dan gas. Dan memanaskan rumah mereka. Dan pakaian dan perkara seperti itu,” katanya pada sidang media selepas mesyuarat Fed pada Julai. “Kami faham bahawa orang-orang itu paling menderita.”

Isi rumah Hispanik dan Kulit Hitam juga semakin teruk apabila melibatkan inflasi – 58% daripada warga kulit hitam Amerika dan 56% daripada warga Amerika Hispanik berkata kenaikan harga baru-baru ini telah menyebabkan mereka mengalami masalah kewangan yang serius, menurut sebuah tinjauan terbaru yang dijalankan untuk NPR, Yayasan Robert Wood Johnson, dan Sekolah Kesihatan Awam TH Chan Harvardberbanding dengan 44% untuk kulit putih.

Ramai yang beralih kepada kredit untuk merapatkan jurang inflasi. Menurut data Experian yang diberikan kepada Yahoo Finance, 54% daripada Hispanik dan 42% daripada warga kulit hitam mengatakan bahawa mereka menggunakan kad kredit untuk menampung keperluan penting dalam tempoh tiga bulan lalu, berbanding dengan 34% orang kulit putih.

Itu menyebabkan isi rumah ini menghadapi lebih banyak kesakitan kerana kadar faedah kad kredit bergerak mengikut langkah yang sama dengan kenaikan Fed. Sesetengah pengguna ini sudah merasakan kadar yang lebih tinggi itu. Data tinjauan yang disediakan oleh Nationwide mendapati bahawa 56% daripada Hispanik dan separuh daripada responden Kulit Hitam berkata kenaikan kadar faedah telah menjejaskan kewangan peribadi mereka secara sederhana atau sangat teruk dalam tempoh enam bulan yang lalu, berbanding dengan 41% orang kulit putih.

Sudah tentu, lebih membimbangkan adalah apa yang berlaku dalam pasaran kerja.

“Seperti yang saya nyatakan, akan ada beberapa, kemungkinan besar, beberapa kelembutan dalam keadaan pasaran buruh,” kata Powell pada bulan Julai apabila bercakap tentang apa yang boleh terhasil daripada carian Fed untuk kestabilan harga.

Kelembutan itu, seperti yang dinyatakan oleh Sahm, adalah mengenai “pekerja kehilangan pekerjaan, jam kerja, dan kenaikan gaji,” dia menulis.

Dan kita mungkin melihat sebahagian daripadanya sekarang. Pada bulan Ogos, kadar pengangguran keseluruhan meningkat lebih tinggi kepada 3.7% daripada 3.5% apabila lebih ramai pekerja memasuki tenaga kerja — trend positif semasa kekurangan pekerja dan menekankan keyakinan pekerja.

Tetapi kadar pengangguran untuk pekerja Kulit Hitam meningkat pada kadar yang lebih tajam kepada 6.4% daripada 6% walaupun lebih ramai pekerja Kulit Hitam meninggalkan tenaga buruh – satu perkembangan yang membimbangkan. Lonjakan pengangguran bagi pekerja Kulit Hitam gagal memenuhi janji Powell tahun lalu untuk menggunakan tuas Fed untuk mengecilkan jurang pekerjaan kaum yang melebar semasa wabak itu.

Pengangguran Hispanik juga melonjak lebih tinggi – 3.9% kepada 4.5% – begitu juga dengan kadar penyertaan mereka. Tetapi Hispanik kekal lebih bimbang tentang kehilangan pekerjaan mereka atau memotong jam kerja mereka daripada rata-rata orang Amerika, menurut data Experian, yang mendapati trend yang sama di kalangan mereka yang berpendapatan kurang daripada $50,000 daripada semua kaum berbanding mereka yang membuat lebih banyak.

Adakah ini bermakna rakyat Amerika ini terkutuk jika Fed menaikkan kadar dan terkutuk jika ia tidak? Mungkin, tetapi itu bukan penghujung cerita.

“Saya melihat ke arah sokongan apa yang boleh kita sediakan tidak kira apa yang berlaku dari segi inflasi, dari segi pengangguran,” kata Joanna Ain, pengarah bersekutu Prosperity Now. “Jadi, dengan kenaikan kadar dan segala-galanya yang berkaitan dengan itu, keluarga kami yang paling terdedah akan berada di tempat terbaik untuk menangani cabaran tersebut pada masa hadapan.”

Ain bercakap tentang sokongan kerajaan yang boleh membantu orang ramai kekal bertahan sama seperti yang digubal semasa wabak. Ini termasuk kredit cukai kanak-kanak yang diperluaskan, faedah pengangguran yang dipertingkatkan, bantuan sewa dan peningkatan bantuan makanan.

Sokongan tersebut sebahagian besarnya telah hilang, tetapi mereka boleh kembali. Semuanya tidak bergantung pada Fed, tetapi pada tindakan pentadbiran Biden, Kongres, dan penggubal undang-undang baru yang dipilih oleh Amerika pada bulan November.

Jay Powell mungkin merasakan kesakitan rakyat Amerika, tetapi tindakan Fed hanya akan terus menyakiti ramai daripada mereka.

Apa yang Perlu Dilihat Hari Ini

Kalendar ekonomi

  • 7:00 pagi ET: Permohonan Gadai Janji MBAminggu berakhir 12 Ogos (0.2% pada minggu sebelumnya)

  • 10:00 pagi ET: Jualan Rumah Sedia AdaOgos (4.70 juta dijangka, 4.81 juta pada bulan sebelumnya)

  • 10:00 pagi ET: Jualan Rumah Sedia Adabulan ke bulan, Ogos (-2.3% dijangka, -5.9% pada bulan sebelumnya)

  • 2:00 petang ET: Keputusan Kadar FOMC (Lower Bound), 21 September (3.00% dijangka, 2.25% pada bulan sebelumnya)

  • 2:00 petang ET: Keputusan Kadar FOMC (Upper Bound), 21 September (3.25% dijangka, 2.50% pada bulan sebelumnya)

  • 2:30 petang ET: Sidang Akhbar FOMC

Pendapatan

Sorotan Kewangan Yahoo

Beyond Meat menggantung jawatan COO selepas dakwaan insiden menggigit hidung

Fed perlu melepasi ‘3 pusat pemeriksaan’ untuk mencapai pendaratan lembut: Ahli Strategi

Ford mengejutkan pelabur seperti FedEx — inilah yang dikatakan Wall Street

Klik di sini untuk berita pasaran saham terkini dan analisis mendalam, termasuk peristiwa yang menggerakkan saham

Baca berita kewangan dan perniagaan terkini daripada Yahoo Finance

Muat turun aplikasi Yahoo Finance untuk epal atau Android

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Facebook, Instagram, Papan selak, LinkedIndan YoutubeWe wish to say thanks to the author of this short article for this outstanding web content

Fed akan mencederakan sesetengah rakyat Amerika tidak kira apa yang dilakukannya: Ringkas Pagi


Take a look at our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/