Fed akan menyampaikan dua kenaikan 25 mata asas pada S1, diikuti dengan jeda panjang

BENGALURU, 20 Jan (Reuters) – Rizab Persekutuan AS akan menamatkan kitaran pengetatannya selepas kenaikan 25 mata asas pada setiap dua mesyuarat dasar seterusnya dan kemudian berkemungkinan mengekalkan kadar faedah yang stabil untuk sekurang-kurangnya sepanjang tahun ini, menurut kepada kebanyakan ahli ekonomi dalam tinjauan Reuters.

Pegawai Fed secara umumnya bersetuju bank pusat AS perlu memperlahankan kadar pengetatan untuk menilai kesan kenaikan kadar. Fed menaikkan kadar faedah semalaman penanda arasnya sebanyak 425 mata asas tahun lepas, dengan sebahagian besar pengetatan itu datang dalam pergerakan 75 dan 50 mata asas.

Memandangkan inflasi terus menurun, lebih 80% peramal dalam tinjauan terbaru Reuters, 68 daripada 83, meramalkan Fed akan turun kepada kenaikan 25 mata asas pada mesyuarat 31 Jan-1 Feb. Jika disedari, itu akan membawa kadar dasar – kadar dana persekutuan – kepada julat 4.50%-4.75%.

Baki 15 melihat kenaikan 50 mata asas akan datang dalam masa dua minggu, tetapi hanya satu daripadanya adalah daripada bank peniaga utama AS yang berurusan secara langsung dengan Fed.

Kadar dana Fed dijangka memuncak pada 4.75%-5.00% pada bulan Mac, menurut 61 daripada 90 ahli ekonomi. Itu sepadan dengan harga niaga hadapan kadar faedah, tetapi 25 mata asas lebih rendah daripada mata median untuk 2023 dalam unjuran “plot titik” yang dikeluarkan oleh pembuat dasar Fed pada akhir mesyuarat 13-14 Dis.

“Inflasi AS menunjukkan tekanan harga semakin berkurangan, namun dalam persekitaran pasaran pekerjaan yang kukuh, Rizab Persekutuan akan berhati-hati untuk memanggil teratas dalam kadar faedah,” kata James Knightley, ketua ekonomi antarabangsa di ING.

Kadar terminal dijangka lebih daripada dua kali ganda puncak kitaran pengetatan terakhir dan tertinggi sejak pertengahan 2007, sejurus sebelum krisis kewangan global. Tidak ada konsensus yang jelas tentang kedudukan kadar dasar Fed pada akhir tahun 2023, tetapi kira-kira dua pertiga daripada responden mempunyai ramalan untuk 4.75%-5.00% atau lebih tinggi.

Pandangan kadar faedah dalam tinjauan itu sedikit di belakang unjuran Fed baru-baru ini, tetapi median tinjauan untuk pertumbuhan, inflasi dan pengangguran sebahagian besarnya sejajar.

Inflasi diramalkan akan terus menurun, tetapi kekal di atas sasaran 2% Fed untuk tahun-tahun akan datang, meninggalkan peluang yang agak tipis untuk pemotongan kadar dalam masa terdekat.

Sebagai tindak balas kepada soalan tambahan, lebih daripada 60% responden, 55 daripada 89, berkata Fed lebih berkemungkinan untuk mengekalkan kadar stabil sekurang-kurangnya sepanjang tahun berbanding pemotongan. Pandangan itu sejajar dengan unjuran median tinjauan untuk pemotongan pertama yang akan datang pada awal 2024.

Bagaimanapun, minoriti ketara, 34, berkata pemotongan kadar tahun ini lebih berkemungkinan daripada tidak, dengan 16 menyebut kejatuhan inflasi sebagai sebab terbesar. Twelve berkata kemelesetan ekonomi yang lebih mendalam dan empat berkata peningkatan mendadak dalam pengangguran.

“The Fed telah mengutamakan inflasi berbanding pekerjaan, oleh itu hanya penurunan mendadak dalam inflasi teras boleh meyakinkan FOMC (Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan) untuk mengurangkan kadar tahun ini,” kata Philip Marey, pakar strategi kanan AS di Rabobank.

“Walaupun puncak inflasi berada di belakang kami, aliran asas kekal berterusan… kami tidak fikir inflasi akan menghampiri 2% sebelum akhir tahun.”

Tinjauan Reuters- Tinjauan Rizab Persekutuan AS

Dalam pada itu, Fed lebih berkemungkinan membantu mendorong ekonomi ke dalam kemelesetan daripada tidak. Tinjauan itu menunjukkan hampir 60% kebarangkalian kemelesetan AS dalam tempoh dua tahun.

Walaupun itu menurun daripada tinjauan sebelumnya, beberapa penyumbang tidak memberikan kebarangkalian kemelesetan kepada ramalan mereka kerana kemerosotan kini menjadi kes asas mereka, walaupun pendek dan cetek seperti yang diramalkan dalam beberapa tinjauan Reuters sebelum ini.

Ekonomi terbesar dunia itu dijangka berkembang pada 0.5% sahaja tahun ini sebelum melantun semula kepada pertumbuhan 1.3% pada 2024, masih di bawah purata jangka panjangnya sekitar 2%.

Dengan pemberhentian besar-besaran sedang dijalankan, terutamanya dalam syarikat kewangan dan teknologi, kadar pengangguran dijangka meningkat kepada purata 4.3% tahun depan, daripada 3.5% semasa, dan kemudian naik semula kepada 4.8% tahun depan.

Walaupun masih rendah dari segi sejarah berbanding kemelesetan sebelumnya, ramalan adalah kira-kira 1 mata peratusan lebih tinggi daripada setahun yang lalu.

(Untuk cerita lain dari tinjauan ekonomi global Reuters 🙂

Laporan oleh Prerana Bhat; Undian oleh Milounee Purohit; Penyuntingan oleh Ross Finley dan Paul Simao

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to thank the author of this write-up for this amazing content

Fed akan menyampaikan dua kenaikan 25 mata asas pada S1, diikuti dengan jeda panjang


Explore our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/