Fed Dilihat Agresif Mencapai 5%, Mencetuskan Kemelesetan Global

(Bloomberg) — Pegawai Rizab Persekutuan akan mengekalkan pendirian tegas mereka minggu depan, meletakkan asas untuk kadar faedah mencecah 5% menjelang Mac 2023, langkah yang nampaknya mungkin membawa kepada kemelesetan AS dan global, kata ahli ekonomi yang ditinjau oleh Bloomberg.

Paling Banyak Dibaca dari Bloomberg

Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan akan menaikkan kadar sebanyak 75 mata asas untuk mesyuarat keempat berturut-turut apabila pembuat dasar mengumumkan keputusan mereka pada 2 petang di Washington Rabu, tinjauan itu mendapati.

Para pegawai mendapat lebih banyak alasan untuk kekal dalam haluan apabila data kerajaan AS pada hari Jumaat menunjukkan kos pekerjaan meningkat pada kadar yang kukuh pada suku ketiga dan tolok inflasi pilihan bank pusat masih jauh melebihi sasaran 2%.

Kadar diunjurkan dalam tinjauan untuk meningkat setengah mata lagi pada bulan Disember, kemudian mengikut suku mata dua mesyuarat berikutnya. Ramalan Fed yang dikeluarkan pada mesyuarat September menunjukkan kadar mencecah 4.4% tahun ini dan 4.6% tahun depan, sebelum pemotongan pada 2024.

Pakar ekonomi melihat Fed bertekad untuk tidak berputar terlalu awal kerana ia melawan kadar inflasi pada paras tertinggi 40 tahun. Peralihan kepada kadar puncak yang lebih tinggi akan mencerminkan pertumbuhan harga pengguna, tidak termasuk makanan dan tenaga, yang datang lebih panas daripada yang dijangkakan sejak dua bulan lalu. Tinjauan terhadap 40 ahli ekonomi telah dijalankan pada 21-26 Okt.

“Tekanan inflasi kekal sengit dan Fed bersedia untuk meningkat sebanyak 75 mata asas pada bulan November,” James Knightley, ketua ekonomi antarabangsa di ING Groep NV, berkata dalam respons tinjauan “Kami kini meramalkan kenaikan 50 mata asas yang lebih disenyapkan dalam Disember memandangkan latar belakang ekonomi dan pasaran yang semakin lemah,” tetapi risikonya condong ke arah kenaikan 75 mata asas kelima, katanya.

Pengerusi Fed Jerome Powell berkata bank pusat komited untuk memulihkan kestabilan harga dan dia berulang kali menggunakan pendahulunya, Paul Volcker, yang meningkatkan kadar ke tahap yang tidak pernah berlaku sebelum ini untuk mengatasi inflasi pada awal 1980-an. Powell telah memberi amaran bahawa proses itu akan menyakitkan, kerana matlamatnya adalah untuk merekayasa pertumbuhan di bawah aliran untuk mengurangkan tekanan harga dan pengangguran akan meningkat akibatnya.

Powell dan rakan-rakannya tidak berputus asa bahawa mereka boleh melakukan pendaratan lembut untuk ekonomi. Tetapi buat pertama kali dalam tinjauan mesyuarat pra-FOMC, majoriti ahli ekonomi — tiga perempat — melihat kemelesetan mungkin berlaku dalam tempoh dua tahun akan datang, dan kebanyakan yang lain melihat pendaratan sukar dengan tempoh sifar atau pertumbuhan negatif di hadapan.

Apa yang Bloomberg Economics Katakan…

“Saya fikir perkara paling penting untuk diperhatikan ialah bagaimana Powell menyampaikan potensi penurunan dalam kadar kenaikan kadar. Dia akan mahu mengelak daripada memberi gambaran bahawa pivot akan berlaku, terutamanya apabila inflasi teras jelas masih kukuh. Dia akan bersiap sedia untuk pasaran untuk kenaikan 50 mata asas pada bulan Disember tetapi yang juga akan disertakan dengan plot titik, yang menunjukkan kadar terminal 5%.

— Anna Wong, ketua ekonomi AS

Ahli ekonomi melihat Fed sebagai berpotensi terlalu ketat: Ahli ekonomi median akan menetapkan kadar sasaran puncak pada 4.75%, dan 75% daripada ahli ekonomi berkata terdapat risiko yang lebih besar bahawa bank pusat akan menaikkan kadar terlalu banyak dan menyebabkan kesakitan yang tidak perlu berbanding dengan tidak. meningkat cukup dan gagal membendung inflasi.

“Ketinggalan dasar monetari masih dipandang remeh,” kata Thomas Costerg, ahli ekonomi kanan AS di Pictet Wealth Management. “Kesan penuh pengetatan semasa mungkin tidak dapat dirasai sehingga pertengahan 2023. Pada masa itu, ia mungkin sudah terlambat. Risiko kesilapan polisi adalah tinggi.”

Mungkin terdapat limpahan ekonomi juga ke pasaran global, kerana dua pertiga menjangkakan kemelesetan global dalam dua tahun akan datang.

Walaupun median ahli ekonomi sedang mencari peningkatan 50 mata asas pada bulan Disember, ia merupakan panggilan rapat, dengan hampir satu pertiga mencatatkan kenaikan 75 mata asas.

Laluan kadar yang dijangkakan oleh pakar ekonomi adalah serupa dengan yang diramalkan oleh pasaran. Pelabur menjangkakan sepenuhnya kenaikan 75 mata asas pada hari Rabu, cenderung ke arah kenaikan 50 mata asas pada bulan Disember dan mencari kadar memuncak sekitar 4.8%.

Jika Fed memberikan satu lagi langkah 75 mata asas minggu depan, gabungan peningkatan sebanyak 375 mata asas sejak Mac akan mewakili kenaikan paling mendadak dalam kadar Fed sejak 1980-an apabila Volcker menjadi pengerusi dan memerangi inflasi yang tinggi.

“Dengan Fed menghadapi pilihan sama ada melakukan terlalu banyak atau terlalu sedikit, ahli mungkin akan memilih untuk melakukan terlalu banyak,” kata Joel Naroff, presiden Naroff Economics LLC, dengan matlamatnya adalah untuk mengelakkan kegigihan inflasi yang dihadapi Volcker dari tahun 1970-an.

Ahli ekonomi menjangkakan Fed akan meneruskan pengurangan yang diumumkan dalam kunci kira-kiranya, yang bermula Jun ini dengan aliran sekuriti matang. Fed mengurangkan aset sehingga $1.1 trilion setahun. Pakar ekonomi mengunjurkan yang akan menjadikan kunci kira-kira $8.5 trilion menjelang akhir tahun, menurun kepada $6.7 trilion pada Disember 2024.

Terdapat perpecahan rapat mengenai sama ada Fed akan bergerak untuk menjual sekuriti bersandarkan gadai janji sebagai sebahagian daripada pengurangan, dengan 57% menjangkakan langkah itu dan tiada konsensus mengenai masa.

Kenyataan FOMC dijangka mengekalkan bahasanya yang memberi panduan mengenai kadar faedah yang menjanjikan kenaikan berterusan, tanpa kekhususan pada saiz pelarasan, walaupun satu perempat mencari bahasa yang lebih lembut menandakan kenaikan yang lebih kecil.

Hampir satu pertiga daripada ahli ekonomi menjangkakan perbezaan pendapat pada mesyuarat itu, yang akan menjadi yang ketiga tahun 2022. Presiden Fed Kansas City Esther George tidak bersetuju pada bulan Jun menyokong kenaikan yang lebih kecil, memberi amaran bahawa perubahan yang terlalu mendadak dalam kadar faedah boleh menjejaskan keupayaan Fed untuk mencapai laluan kadar yang dirancang. Presiden Fed St. Louis James Bullard tidak bersetuju pada bulan Mac sebagai seorang penjaja.

Di sebalik kenaikan kadar yang perlahan, ahli ekonomi melihat Fed akhirnya berbalik arah sebagai tindak balas kepada pertumbuhan yang lebih rendah dan inflasi. Kebanyakan melihat pengurangan kadar pertama yang kecil pada separuh kedua 2023, dengan pemotongan yang lebih besar pada 2024.

(Kemas kini dengan indeks kos pekerjaan dan data PCE dalam perenggan ketiga.)

Paling Banyak Dibaca dari Bloomberg Businessweek

©2022 Bloomberg LP

We would like to give thanks to the writer of this article for this awesome web content

Fed Dilihat Agresif Mencapai 5%, Mencetuskan Kemelesetan Global


Check out our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/