Fed kini dijangka terus menaikkan kadar kemudian menahannya di sana, kaji selidik CNBC menunjukkan

Pengerusi Rizab Persekutuan AS Jerome Powell memberi taklimat akhbar selepas pengumuman mengejut FED akan mengurangkan kadar faedah pada 3 Mac 2020 di Washington, DC.

Eric Baradat | AFP | Imej Getty

Wall Street akhirnya kelihatan menerima idea bahawa Rizab Persekutuan akan menaikkan kadar ke wilayah yang terhad dan kekal pada kadar yang tinggi itu untuk tempoh yang lama. Iaitu, Fed akan menaikkan dan menahan, bukan menaikkan dan memotong seperti yang diramalkan oleh banyak pasaran.

Tinjauan Fed CNBC September menunjukkan rata-rata responden percaya Fed akan menaikkan 0.75 mata peratusan, atau 75 mata asas, pada mesyuarat Rabu, menjadikan kadar dana persekutuan kepada 3.1%. Bank pusat diramalkan akan meneruskan kenaikan sehingga kadar memuncak pada Mac 2023 pada 4.26%.

Ramalan kadar puncak baharu mewakili peningkatan hampir 40 mata asas daripada tinjauan Julai.

Jangkaan dana Fed

CNBC

Responden secara purata meramalkan Fed akan kekal pada kadar puncak itu selama hampir 11 bulan, mencerminkan pelbagai pandangan mereka yang mengatakan bahawa Fed akan mengekalkan kadar puncaknya selama sekurang-kurangnya tiga bulan kepada mereka yang mengatakan ia akan bertahan di sana sehingga dua tahun.

“The Fed akhirnya menyedari keseriusan masalah inflasi dan telah beralih kepada pemesejan kadar dasar sebenar yang positif untuk jangka masa yang panjang,” John Ryding, ketua penasihat ekonomi di Brean Capital, menulis sebagai respons kepada tinjauan itu.

Ryding melihat potensi keperluan untuk Fed untuk menaikkan setinggi 5%, daripada julat semasa 2.25%-2.5%.

Pada masa yang sama, terdapat kebimbangan yang semakin meningkat di kalangan 35 responden, termasuk ahli ekonomi, pengurus dana dan ahli strategi, bahawa Fed akan melampaui pengetatannya dan menyebabkan kemelesetan.

“Saya khuatir mereka berada di puncak untuk melampaui batas dengan agresif pengetatan mereka, baik dari segi saiz kenaikan bersama-sama dengan (pengetan kuantitatif) dan kelajuan di mana mereka melakukannya,” Peter Boockvar, ketua pegawai pelaburan Bleakley Financial Group, menulis sebagai tindak balas kepada tinjauan itu.

Boockvar telah menjadi antara mereka yang menggesa Fed untuk memutar dan mengetatkan dasar sejak awal lagi, kelewatan yang dikatakan ramai telah mewujudkan keperluan untuk pegawai bergerak dengan pantas sekarang.

Responden meletakkan kebarangkalian kemelesetan di AS dalam tempoh 12 bulan akan datang pada 52%, sedikit berubah daripada tinjauan Julai. Itu berbanding dengan kebarangkalian 72% untuk Eropah.

Di AS, 57% percaya Fed akan mengetatkan terlalu banyak dan menyebabkan kemelesetan, manakala hanya 26% mengatakan ia akan mengetatkan hanya cukup dan menyebabkan hanya kelembapan sederhana, penurunan 5 mata dari Julai.

Jim Paulsen, ketua strategi pelaburan di The Leuthold Group, adalah antara segelintir yang optimis.

Beliau berkata Fed “mempunyai peluang sebenar pada pendaratan lembut” kerana kesan tertinggal daripada pengetatannya sehingga kini akan mengurangkan inflasi. Tetapi itu dengan syarat ia tidak mendaki terlalu jauh.

“Apa yang Fed perlu lakukan untuk menikmati pendaratan lembut adalah berhenti selepas menaikkan kadar dana kepada 3.25%, membenarkan pertumbuhan KDNK sebenar kekal positif, dan mengambil semua kredit apabila inflasi menurun sementara pertumbuhan sebenar berterusan,” tulis Paulsen.

Masalah yang lebih besar, bagaimanapun, ialah kebanyakan responden tidak melihat Fed berjaya mencapai sasaran inflasi 2% selama beberapa tahun.

Responden meramalkan indeks harga pengguna akan mengakhiri tahun pada kadar 6.8% tahun ke tahun, turun daripada tahap semasa 8.3%dan jatuh lagi kepada 3.6% pada 2023.

Hanya pada 2024 majoriti meramalkan Fed akan mencapai sasarannya.

Di bahagian lain dalam kaji selidik itu, lebih 80% responden berkata mereka tidak membuat sebarang perubahan pada ramalan inflasi mereka untuk tahun ini atau seterusnya hasil daripada Akta Pengurangan Inflasi.

Sementara itu, saham kelihatan berada di tempat yang sangat sukar.

Responden menandakan tinjauan purata 2022 mereka untuk S&P 500 untuk tinjauan keenam berturut-turut. Mereka kini melihat indeks bermodal besar mengakhiri tahun pada 3,953, atau kira-kira 1.4% di atas penutupan Isnin. Indeks itu dijangka meningkat kepada 4,310 menjelang akhir 2023.

Pada masa yang sama, kebanyakan percaya pasaran adalah harga yang lebih berpatutan daripada harga semasa kebanyakannya wabak Covid.

Kira-kira separuh mengatakan harga saham terlalu tinggi berbanding prospek pendapatan dan ekonomi, dan separuh lagi mengatakan harga saham terlalu rendah atau hampir tepat.

Semasa pandemik, sekurang-kurangnya 70% responden mengatakan harga saham terlalu tinggi dalam hampir setiap tinjauan.

Nisbah risiko/ganjaran CNBC — yang mengukur kebarangkalian pembetulan terbalik tolak penurunan 10% dalam enam bulan akan datang — lebih hampir kepada zon neutral pada -5. Ia telah -9 hingga -14 untuk kebanyakan tahun lalu.

Ekonomi AS dilihat berjalan pada kelajuan gerai tahun ini dan seterusnya dengan hanya 0.5% ramalan pertumbuhan pada 2022 dan sedikit peningkatan dijangkakan untuk 2023 di mana purata ramalan KDNK hanya 1.1%.

Ini bermakna sekurang-kurangnya dua tahun pertumbuhan trend di bawah kini merupakan kes yang paling mungkin.

Mark Zandi, ketua ekonomi di Moody’s Analytics menulis, “Terdapat banyak senario yang berpotensi untuk prospek ekonomi, tetapi dalam mana-mana senario ekonomi akan bergelut dalam tempoh 12-18 bulan akan datang.”

The kadar pengangguran, kini pada 3.7, dilihat meningkat kepada 4.4% tahun depan. Walaupun masih rendah mengikut piawaian sejarah, jarang sekali kadar pengangguran meningkat sebanyak 1 mata peratusan di luar kemelesetan. Kebanyakan ahli ekonomi berkata AS tidak berada dalam kemelesetan sekarang.

Sanchez: Risau Fed tidak memberi perhatian seperti dulu

We would love to thank the author of this article for this amazing web content

Fed kini dijangka terus menaikkan kadar kemudian menahannya di sana, kaji selidik CNBC menunjukkan


Visit our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/