Fed menaikkan kadar faedah: Wang pintar bergerak untuk menghasilkan sekarang

Rizab Persekutuan kadar faedah dinaikkan sebanyak 0.75% minggu ini apabila penggubal dasar bertindak lebih agresif untuk memerangi inflasi, yang berada pada paras tertinggi 40 tahun dan melanda pengguna Amerika.

Tetapi pakar berkata peningkatan kadar, yang merupakan peningkatan terbesar sejak 1994, boleh memberi kesan kepada kewangan peribadi dalam pelbagai cara juga.

Berikut ialah beberapa langkah wang pintar untuk dibuat sekarang yang boleh meletakkan anda pada kedudukan yang lebih baik apabila kadar meningkat:

Kunci dalam kadar faedah gadai janji anda

Sama ada anda sedang bersedia untuk membeli rumah atau sudah mempunyai gadai janji, pastikan kadar faedah anda adalah tetap dan tidak boleh laras.

ORANG DALAM INDUSTRI PERUMAHAN AMARAN PASARAN MELIHAT TANDA-TANDA ‘KELAMBATAN SEBENAR’

“Adalah masuk akal untuk menyedari kerana nampaknya kadar faedah akan lebih tinggi daripada apa yang telah kita gunakan sejak sedekad lalu atau lebih lama,” kata Robert Gilliland, pengarah urusan dan penasihat kekayaan kanan di Concenture Pengurusan kekayaan.

Sebuah rumah untuk dijual di Oak Street di Patchogue, New York pada 17 Mei 2022. (Steve Pfost/Newsday RM melalui Getty Images / Getty Images)

“Kadar faedah akan menjadi lebih tinggi, jadi [people] perlu sedar bahawa mungkin masuk akal untuk menyemak semula pembiayaan semula gadai janji,” kata Gilliland. Perniagaan FOXdengan menyatakan bahawa ARM boleh meningkat “banyak” dan dalam sesetengah keadaan, adalah bijak untuk membiayai semula ARM walaupun jika kadar tetap lebih tinggi daripada yang dibayar oleh individu sekarang.

“Uruskan pembayaran anda, mungkin masuk akal untuk mengunci kadar,” katanya. “Sama juga berlaku dengan garis kredit ekuiti rumah anda.”

Bayar hutang kad kredit dan buat langkah untuk mengurangkan faedah yang dibayar ke atas baki

Jika anda membawa hutang kad kredit, yang pada masa ini sedang meningkat di tengah-tengah inflasi yang tinggi, pastikan anda membuat rancangan untuk membayarnya kerana kadar faedah akan terus meningkat.

MENGAPA PAKAR MEMBERI AMARAN PENGGUNA HENDAKLAH MEMBAYAR HUTANG KAD KREDIT MEREKA LEBIH CEPAT DARIPADA KEMUDIAN

“Dengan kad kredit yang mempunyai baki, anda ingin benar-benar serius untuk mendapatkan bayaran itu kerana kadar faedah itu akan terus meningkat,” kata Gilliland.

kad kredit

Peminat kad kredit plastik berada di tangan wanita. Konsep tawaran Bank yang menggalakkan untuk pengguna (iStock / iStock)

Sementara itu, cuba sama ada merundingkan semula kadar peratusan tahunan yang dicaj pada baki anda, atau pindahkan hutang itu kepada kad dengan faedah yang lebih rendah atau sifar. Dia mencadangkan menyemak tapak seperti NerdWallet untuk mencari tawaran terbaik yang ditawarkan untuk baki yang dipindahkan.

Beli akaun simpanan dengan hasil yang lebih tinggi

Gilliland mengatakan bahawa satu perkara positif tentang kenaikan kadar faedah ialah “Rakyat Amerika kini mempunyai banyak wang dalam bentuk tunai,” dan “wang tunai terbiar mereka akan mula memperoleh lebih sedikit daripada apa yang telah berlaku.”

LEBIH SETENGAH RAKYAT AMERIKA SEDANG MENCANAMI SIMPANAN ATAU BERHUTANG UNTUK MENAMPUNG PERBELANJAAN: NRF

Ketua penganalisis kewangan Bankrate Greg McBride bersetuju, memberitahu Perniagaan FOX‘ “Cavuto: Coast to Coast” bahawa peningkatan kadar faedah yang lebih tinggi ialah penyimpan akan mendapat manfaat dan mengesyorkan agar orang ramai membeli-belah untuk mencari kadar terbaik.

“Pulangan telah begitu rendah untuk sekian lama,” kata McBride kepada hos Neil Cavuto. “Perkara telah berubah dalam erti kata bahawa, untuk kebanyakan tiga tahun yang lalu, ia adalah situasi di mana pulangan ke atas simpanan jatuh dan kemudian inflasi meningkat. Sekarang kita berada dalam situasi di mana, sepanjang tempoh akan datang setahun atau dua, kami menjangkakan kadar faedah akan meningkat dan diharapkan, akhirnya, inflasi akan turun.”

Menilai semula peruntukan pelaburan

Gilliland mengesyorkan agar orang ramai berjumpa dengan penasihat kewangan mereka untuk menilai peruntukan pelaburan, dan pastikan mereka telah mengambil kira ujian tekanan yang merancang untuk persekitaran inflasi yang lebih tinggi – terutamanya mereka yang merancang untuk bersara tidak lama lagi atau telah bersara dalam tempoh sepuluh tahun yang lalu.

Bagi pasaran saham, Gilliland meramalkan bahawa “kami berada dalam perjalanan yang lebih baik” sehingga terdapat lebih banyak kejelasan mengenai inflasi, kadar faedah dan peristiwa geopolitik.

DAPATKAN PERNIAGAAN FOX DALAM PERJALANAN DENGAN KLIK DI SINI

Nasihatnya, memandangkan ketidaktentuan dalam pasaran sekarang, adalah untuk kekal mempelbagaikan, dan “jangan cuba menangkap pisau yang jatuh.”

Talia Kaplan Perniagaan FOX menyumbang kepada laporan ini.

We want to give thanks to the writer of this write-up for this remarkable content

Fed menaikkan kadar faedah: Wang pintar bergerak untuk menghasilkan sekarang


You can find our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/