Fed menghadapi tugas sukar untuk memutuskan bila untuk berhenti menaikkan kadar, amaran rasmi

Bank pusat AS itu memasuki fasa baharu pengetatan dasar yang akan menjadi lebih sukar untuk dilayari, seorang pegawai tertinggi telah memberi amaran, apabila tekanan semakin meningkat ke atas Rizab Persekutuan untuk meredakan apa yang telah menjadi salah satu kempen paling agresifnya untuk menaikkan kadar faedah dalam beberapa dekad.

“Fasa penggubalan dasar seterusnya adalah lebih sukar, kerana anda perlu mengambil berat tentang banyak perkara,” kata Mary Daly, presiden cawangan San Francisco kepada Financial Times.

“Anda perlu mengambil kira pengetatan kumulatif yang sudah ada dalam sistem. Anda perlu mengambil kira ketinggalan dalam dasar monetari. Anda perlu berhati-hati dengan risiko yang ada di seluruh ekonomi global dan ketidakpastian yang luar biasa yang kita ada walaupun tentang evolusi inflasi yang akan berlaku.”

Daly adalah antara a kohort yang semakin meningkat pegawai untuk menyokong kadar kenaikan kadar yang lebih perlahan. Ini sebahagiannya disebabkan oleh pengetatan yang sedia ada dalam kereta api, tetapi juga kerana ia mengambil masa berbulan-bulan untuk kesan penuh pelarasan dasar dapat dirasai dan lebih banyak masa untuk muncul dalam data ekonomi. Sektor sensitif kadar faedah seperti perumahan sudah terumbang-ambing di bawah bebanan kos pinjaman yang lebih tinggi, tetapi tekanan harga yang lebih luas kekal tinggi dan pasaran buruh yang ketat.

Dalam masa kurang dari setahun, Fed telah menaikkan kadar dana persekutuan sebanyak 3.75 mata peratusan, bergantung pada peningkatan 0.75 mata peratusan berayun untuk menampung inflasi yang secara konsisten mengejutkan keamatannya.

Dengan kadar dasar penanda aras kini berlegar pada tahap yang dianggap sebagai “sederhana menyekat” aktiviti ekonomi – antara 3.75 peratus dan 4 peratus – Daly berkata cabaran Fed kini menghadapi menentukan tahap kadar yang akan “cukup ketat” untuk membawa inflasi kembali ke sasaran 2 peratus bank pusat.

“Jika saya boleh melakukan satu perkara untuk orang ramai, saya akan berkata: berhenti memikirkan tentang kadar dan mula berfikir tentang tahap.”

Jay Powell, pengerusinya, berkata bulan ini bahawa Fed boleh menyederhanakan kadar pengetatan sejurus perhimpunan seterusnya pada bulan Disember, tetapi inflasi yang sangat tinggi berkemungkinan bermakna tahap di mana kadar dana fed mendahului akan lebih tinggi daripada yang dijangkakan sebelum ini. . Daly berkata kadar “terminal” “sekurang-kurangnya 5 [per cent] berkemungkinan besar”.

Gabenor Rizab Persekutuan Chris Waller memberitahu persidangan UBS di Australia pada pagi Isnin bahawa kadar akan “terus naik” dan “kekal tinggi untuk sementara waktu sehingga kita melihat inflasi ini turun menghampiri sasaran kita”.

Ditanya sama ada kadar boleh mencecah 5 peratus, Waller menjawab: “Ia bergantung kepada apa yang berlaku dengan inflasi. Jika inflasi tidak turun atau melantun semula, kita mungkin perlu naik lebih tinggi . . . Sekarang ini inflasi sedang menentukan ke mana jumlah itu akan berakhir.”

Dalam temu bualnya, Daly berkata Fed juga memberi tumpuan kepada berapa lama untuk mengekalkan kadar dasar pada tahap yang cukup ketat.

“Kalau saya boleh tahan di sana [at an elevated level] selama setahun dan benar-benar berfikir bahawa inflasi akan turun, maka itu mungkin kadar yang munasabah untuk dihentikan,” kata ketua San Francisco itu. “Semalaman hingga 2 peratus bukanlah matlamat saya. . . tetapi kita tidak boleh bersabar sehinggakan inflasi terus menghakis kuasa beli sebenar rakyat Amerika.”

Bergerak terlalu perlahan untuk menghapuskan inflasi juga berisiko jangkaan inflasi masa depan menjadi tidak terkawal ke tahap yang memerlukan Fed mengambil tindakan yang lebih ketat, memberi amaran Daly, yang mengekalkan Fed akan dapat mengelakkan kehilangan pekerjaan yang serupa dengan “kemelesetan yang teruk”.

Memetik pemberhentian kerja menyapu di syarikat teknologi, yang termasuk Meta, Stripe dan Lyft, dia berhujah bahawa “pengimbangan semula” di sana kelihatan khusus untuk sektor teknologi berbanding dengan tanda sesuatu yang lebih luas. “Mereka sangat teruja dengan kadar pertumbuhan yang mereka lihat dalam wabak itu dan mereka mengupah seolah-olah kadar pertumbuhan itu akan kekal selama-lamanya, dan kemudian kadar pertumbuhan itu kembali ke tahap yang lebih tradisional.”

Di sebalik kesakitan ekonomi, kebimbangan lain ialah tekanan kewangan yang memaksa Fed untuk campur tangan walaupun ia meneruskan usahanya untuk menangani inflasi — sesuatu yang Bank of England terpaksa lakukan baru-baru ini selepas pasaran bon kerajaan UK dirampas. Pengajaran di sana, menurut Daly, ialah membuat perbezaan antara alat kestabilan monetari dan kewangan “boleh dilakukan, tetapi ia menjadikan beberapa komunikasi yang sangat mencabar”.

Ditanya tentang kegawatan yang telah mencengkam mata wang kripto, Daly berkata bank pusat itu memberi perhatian kepada tempat “pencemaran silang” boleh muncul antara syarikat dan pelabur runcit dan institusi, tetapi sekarang tidak melihat “risiko besar” kepada kestabilan kewangan, dengan orang ramai terus mengurangkan pendedahan mereka.

“Setiap kali ini berlaku, diharapkan impak kepada sistem kewangan umum dan pelabur runcit dan borong akan menjadi lebih kecil.”

We wish to say thanks to the writer of this short article for this outstanding web content

Fed menghadapi tugas sukar untuk memutuskan bila untuk berhenti menaikkan kadar, amaran rasmi


You can find our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/