Fed menjadi besar semula dengan kenaikan kadar tiga suku mata tiga berturut-turut

Kenaikan besar itu, yang tidak dapat dijangka oleh pasaran beberapa bulan lalu, membawa kadar pinjaman penanda aras bank pusat itu kepada julat sasaran baharu 3%-3.25%. Itulah kadar tertinggi dana fed sejak krisis kewangan global pada 2008.

Keputusan hari Rabu menandakan langkah dasar paling sukar Fed sejak 1980-an untuk memerangi inflasi. Ia juga berkemungkinan akan menyebabkan kesakitan ekonomi bagi berjuta-juta perniagaan dan isi rumah Amerika dengan menaikkan kos peminjaman untuk barangan seperti rumah, kereta dan kad kredit.

Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell mengakui kesakitan ekonomi yang mungkin disebabkan oleh rejim pengetatan pesat ini.

“Tiada siapa yang tahu sama ada proses ini akan membawa kepada kemelesetan atau, jika ya, betapa ketaranya kemelesetan itu,” kata Powell petang Rabu dalam sidang akhbar berikutan pengumuman dasar bank pusat itu, yang dibuat selepas mesyuarat penggubalan dasar monetari selama dua hari. .

Ringkasan Unjuran Ekonomi Fed yang dikemas kini, dikeluarkan pada hari Rabu, menggambarkan kesakitan itu: Laporan suku tahunan menunjukkan prospek yang kurang optimistik untuk pertumbuhan ekonomi dan pasaran buruh, dengan kadar pengangguran median meningkat sehingga 4.4% pada 2023, lebih tinggi daripada 3.9% Fed. pegawai diunjurkan pada bulan Jun dan jauh lebih tinggi daripada kadar semasa 3.7%.

Keluaran dalam negara kasar AS, ukuran utama pengeluaran ekonomi, disemak turun kepada 0.2% daripada 1.7% pada bulan Jun. Itu jauh di bawah anggaran penganalisis: Ahli ekonomi Bank of America telah menganggarkan bahawa KDNK akan disemak kepada 0.7%.

Unjuran inflasi juga meningkat. Perbelanjaan Penggunaan Peribadi Teras, ukuran kenaikan harga yang disukai oleh Fed, diunjurkan mencecah 4.5% tahun ini dan 3.1% pada 2023, menurut SEP Fed. Itu meningkat daripada unjuran Jun masing-masing sebanyak 4.3% dan 2.7%.

Mungkin yang paling penting bagi pelabur yang mencari bimbingan ke hadapan daripada Fed ialah unjuran kadar dana persekutuan, yang menggariskan perkara yang difikirkan oleh pegawai sebagai laluan dasar yang sesuai untuk kenaikan kadar pada masa hadapan. Angka yang dikeluarkan pada hari Rabu menunjukkan bahawa Rizab Persekutuan menjangkakan kadar faedah kekal dinaikkan untuk tahun-tahun akan datang.

Unjuran kadar dana persekutuan median telah disemak ke atas untuk 2022 kepada 4.4% daripada 3.4% pada bulan Jun. Jumlah itu meningkat kepada 4.6% daripada 3.8% untuk 2023. Kadar itu juga disemak lebih tinggi untuk 2024 kepada 3.9% daripada 3.4% pada Jun dan dijangka kekal meningkat pada 2.9% pada 2025.

Secara keseluruhan, unjuran baharu menunjukkan risiko pendaratan sukar yang semakin meningkat, di mana dasar monetari mengetatkan sehingga mencetuskan kemelesetan. Mereka juga memberikan beberapa bukti bahawa Fed bersedia menerima “kesakitan” dalam keadaan ekonomi untuk menurunkan inflasi yang berterusan.

Harga yang lebih tinggi bermakna pengguna membelanjakan sekitar $460 lebih sebulan untuk barangan runcit berbanding kali ini tahun lepas, menurut Moody’s Analytics. Namun, pasaran pekerjaan kekal kukuh, begitu juga dengan perbelanjaan pengguna. Harga perumahan kekal tinggi di banyak kawasan, walaupun terdapat lonjakan yang ketara dalam kadar gadai janji. Ini bermakna Fed mungkin merasakan bahawa ekonomi boleh menelan kenaikan kadar yang lebih agresif.

We would like to thank the writer of this write-up for this incredible content

Fed menjadi besar semula dengan kenaikan kadar tiga suku mata tiga berturut-turut


Check out our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/