Fed untuk mengekalkan kadar faedah melebihi 4% selepas 2023, pakar ekonomi meramalkan

Bank pusat AS akan menaikkan kadar dasar penanda arasnya melebihi 4 peratus dan menahannya selepas 2023 dalam usahanya untuk mengurangkan inflasi yang tinggi, menurut majoriti ahli ekonomi akademik terkemuka ditinjau oleh Financial Times.

Yang terbaru tinjauan, yang dijalankan dengan kerjasama Inisiatif Pasaran Global di Sekolah Perniagaan Booth Universiti Chicago, mencadangkan Rizab Persekutuan masih jauh daripada menamatkan kempennya untuk mengetatkan dasar monetari. Ia telah pun menaikkan kadar faedah tahun ini pada kadar paling agresif sejak 1981.

Berlegar hampir sifar sejak Mac baru-baru ini, kadar dana persekutuan kini berada di antara 2.25 peratus dan 2.50 peratus. Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan berkumpul semula pada hari Selasa untuk mesyuarat dasar dua hari, di mana para pegawai berada dijangka untuk melaksanakan kenaikan kadar 0.75 mata peratusan ketiga berturut-turut. Langkah itu akan menaikkan kadar kepada julat sasaran baharu 3 peratus hingga 3.25 peratus.

Hampir 70 peratus daripada 44 ahli ekonomi yang ditinjau antara 13 dan 15 September percaya kadar dana makanan bagi kitaran pengetatan ini akan memuncak antara 4 peratus dan 5 peratus, dengan 20 peratus berpendapat ia perlu melepasi tahap itu.

“FOMC masih belum memahami betapa tingginya mereka perlu menaikkan kadar,” kata Eric Swanson, seorang profesor di University of California, Irvine, yang meramalkan kadar dana makan akhirnya akan mendahului antara 5 dan 6 peratus. “Jika Fed mahu memperlahankan ekonomi sekarang, mereka perlu menaikkan kadar dana di atas [core] inflasi.”

Walaupun Fed biasanya menyasarkan kadar 2 peratus untuk indeks harga perbelanjaan penggunaan peribadi (PCE) “teras” – yang menghilangkan item yang tidak menentu seperti makanan dan tenaga – ia juga memantau indeks harga pengguna dengan teliti. Inflasi tanpa diduga dipercepatkan pada bulan Ogos, dengan ukuran teras meningkat 0.6 peratus untuk bulan itu, atau 6.3 peratus daripada tahun sebelumnya.

Kebanyakan responden projek teras PCE akan turun daripada paras Julai terbarunya iaitu 4.6 peratus kepada 3.5 peratus menjelang akhir 2023. Tetapi hampir satu pertiga menjangkakan ia masih melebihi 3 peratus 12 bulan kemudian. Sebanyak 27 peratus lagi berkata “berkemungkinan besar tidak” untuk kekal di atas ambang itu pada masa itu – menunjukkan rasa tidak senang yang besar mengenai inflasi yang tinggi menjadi lebih mendalam dalam ekonomi.

“Saya bimbang kita telah sampai ke tahap di mana Fed menghadapi risiko kredibilitinya semakin terhakis, dan oleh itu ia perlu mula menyedari perkara itu,” kata Jón Steinsson di University of California, Berkeley.

“Kita semua mengharapkan inflasi akan mula turun, dan kita semua telah kecewa berulang kali.” Lebih satu pertiga daripada ahli ekonomi yang dikaji memberi amaran bahawa Fed akan gagal mengawal inflasi dengan secukupnya jika ia tidak menaikkan kadar faedah melebihi 4 peratus menjelang akhir tahun ini.

Di luar menaikkan kadar ke tahap yang mengekang aktiviti ekonomi, sebahagian besar responden menganggap Fed akan mengekalkan mereka di sana untuk tempoh yang berterusan.

Tekanan harga yang berkurangan, ketidakstabilan pasaran kewangan dan pasaran buruh yang semakin merosot adalah sebab yang paling mungkin Fed akan menghentikan kempen mengetatkannya, tetapi tiada pemotongan pada kadar dana Fed dijangka sehingga 2024 paling awal, menurut 68 peratus daripada mereka yang ditinjau. Daripada jumlah itu, satu suku tidak menjangkakan Fed menurunkan kadar dasar penanda arasnya sehingga separuh kedua 2024 atau lebih baru.

Walau bagaimanapun, sedikit yang percaya, Fed akan menambah usahanya dengan mengecut kunci kira-kira hampir $9tn melalui jualan langsung pegangan sekuriti bersandarkan gadai janji agensinya.

Tindakan agresif sedemikian untuk menyejukkan ekonomi dan menghapuskan inflasi akan mempunyai kos, kata Jay Powell, pengerusi, telah membuat baru-baru ini penampilan.

Hampir 70 peratus daripada responden menjangkakan Biro Penyelidikan Ekonomi Negara — yang pengadil rasmi apabila kemelesetan AS bermula dan berakhir — untuk mengisytiharkan satu pada 2023, dengan sebahagian besar memegang pandangan ia akan berlaku pada suku pertama atau kedua. Itu berbanding kira-kira 50 peratus yang melihat Eropah akan mengalami kemelesetan menjelang suku keempat tahun ini atau lebih awal.

Kemelesetan AS berkemungkinan merentas dua atau tiga suku, kebanyakan ahli ekonomi menganggap, dengan lebih 20 peratus menjangkakan ia akan bertahan selama empat suku atau lebih. Pada kemuncaknya, kadar pengangguran boleh diselesaikan antara 5 peratus dan 6 peratus, menurut 57 peratus responden, jauh melebihi kadarnya. semasa Tahap 3.7 peratus. Satu pertiga melihat ia gerhana 6 peratus.

“Ini akan jatuh pada pekerja yang paling tidak mampu apabila kita telah meningkat dalam pengangguran disebabkan kenaikan kadar ini pada satu ketika,” amaran Julie Smith di Kolej Lafayette. “Walaupun jumlahnya kecil – satu atau dua mata peratusan peningkatan pengangguran – itu adalah kesakitan sebenar bagi isi rumah sebenar yang tidak bersedia untuk menghadapi kejutan jenis ini.”

Pelonggaran kekangan berkaitan bekalan yang berkaitan dengan perang di Ukraine dan penutupan Covid-19 di China boleh membantu meminimumkan berapa banyak yang diperlukan oleh Fed untuk melembapkan permintaan, bermakna penguncupan ekonomi yang kurang teruk pada akhirnya,” kata Şebnem Kalemli-Özcan di Universiti Maryland. Tetapi dia memberi amaran bahawa prospek itu sangat tidak pasti.

“Jelas sekali ini adalah satu demi satu kejutan, jadi saya tidak yakin ini akan berlaku serta-merta,” kata Kalemli-Özcan. “Saya tidak boleh memberitahu anda jangka masa, tetapi ia menuju ke arah yang betul.”

We would like to give thanks to the writer of this post for this awesome material

Fed untuk mengekalkan kadar faedah melebihi 4% selepas 2023, pakar ekonomi meramalkan


Find here our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/