Fed’s Mester menyokong kenaikan 75 mata asas pada bulan Julai jika keadaan kekal sama

Presiden Fed Cleveland Loretta Mester mengambil bahagian dalam panel yang diadakan untuk bercakap mengenai kesihatan ekonomi AS di New York 18 November 2015.

Lucas Jackson | Reuters

Bank Rizab Persekutuan Cleveland Presiden Loretta Mester berkata Rabu bahawa jika keadaan ekonomi kekal sama apabila pusat AS bank bermesyuarat untuk memutuskan langkah dasar monetarinya yang seterusnya pada bulan Julai, dia akan menyokong kenaikan 75 mata asas kepada kadar faedah.

Laluan Fed dalam mengetatkan monetari telah menjadi pemacu utama aktiviti pasaran dalam beberapa bulan kebelakangan ini kerana bank pusat kelihatan bertindak agresif untuk mengekang inflasi yang melambung tinggi, sambil mengakui risiko kenaikan kadar faedah yang lebih curam akan meningkatkan kemungkinan kemelesetan ekonomi.

The Fed memilih kenaikan 75 mata asas kepada kadar penanda aras awal bulan ini, peningkatan terbesar sejak 1994, dengan inflasi berjalan pada paras tertinggi 40 tahun.

Mester — ahli mengundi Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan — berkata mesyuarat Julai mungkin akan melibatkan perdebatan di kalangan pembuat dasar FOMC sama ada memilih 50 mata asas atau 75 mata asas.

“Sekiranya keadaan betul-betul seperti hari ini dalam mesyuarat itu – jika mesyuarat hari ini – saya akan menyokong 75 kerana saya tidak melihat jenis angka pada bahagian inflasi yang perlu saya lihat untuk berfikir. bahawa kita boleh kembali kepada peningkatan 50,” katanya kepada Annette Weisbach dari CNBC.

Mester berkata beliau akan membuat penilaian keadaan penawaran dan permintaan dalam beberapa minggu akan datang sebelum mesyuarat itu untuk menentukan laluan pilihan pengetatan dasar monetari.

“Plot titik” jangkaan ahli FOMC individu meletakkan kadar penanda aras Fed pada 3.44% menjelang akhir tahun, daripada julat sasaran semasanya 1.5%-1.75%.

“Saya fikir mendapat kadar faedah sehingga 3-3.5% itu, adalah sangat penting untuk kita melakukannya, dan melakukannya dengan cepat dan melakukannya secara konsisten semasa kita maju, jadi selepas itu saya fikir terdapat lebih banyak ketidakpastian tentang sejauh mana kita perlu pergi untuk mengekang inflasi,” kata Mester.

‘Peralihan yang menyakitkan’

Pasaran AS jatuh pada hari Selasa selepas bacaan keyakinan pengguna yang mengecewakan, yang datang pada 98.7 berbanding anggaran konsensus Dow Jones sebanyak 100, meningkatkan lagi kebimbangan pelabur tentang pertumbuhan ekonomi yang perlahan dan potensi kesan pengkompaunan daripada pengetatan dasar monetari yang agresif.

Mester mencadangkan bahawa pengalaman inflasi pengguna, yang mencecah 8.6% pada paras tajuk pada bulan Mei, telah “menyembunyikan” keyakinan mereka terhadap ekonomi.

“Di Fed, kami berada di laluan sekarang untuk membawa kadar faedah kami ke paras yang lebih normal dan kemudian mungkin sedikit lebih tinggi ke wilayah yang terhad, supaya kami boleh menurunkan kadar inflasi tersebut supaya kami dapat mengekalkan prestasi yang baik. ekonomi ke hadapan,” katanya.

“Tugas pertama untuk kami sekarang ialah mengawal kadar inflasi, dan saya fikir sekarang ini mewarnai perasaan pengguna tentang ekonomi dan ke mana arahnya.”

Mester mengakui terdapat risiko kemelesetan kerana Fed memulakan dasar mengetatkannya. Walau bagaimanapun, unjuran garis dasar beliau adalah untuk pertumbuhan menjadi lebih perlahan tahun ini, di bawah “pertumbuhan trend,” yang diletakkannya pada 2%, apabila Fed cuba menyederhanakan permintaan dan membawanya lebih dekat kepada bekalan yang terhad.

“Saya menjangkakan untuk melihat kadar pengangguran meningkat dalam tempoh dua tahun akan datang kepada sedikit di atas 4% atau 4.25%, dan sekali lagi itu keadaan pasaran buruh yang sangat baik,” katanya.

“Jadi kita berada dalam peralihan ini sekarang, dan saya fikir ia akan menjadi satu yang menyakitkan dalam beberapa aspek dan ia akan menjadi perjalanan yang bergelombang dalam beberapa aspek, tetapi sangat perlu kita melakukannya untuk mengurangkan angka inflasi tersebut. .”

We would love to thank the author of this article for this amazing web content

Fed’s Mester menyokong kenaikan 75 mata asas pada bulan Julai jika keadaan kekal sama


Find here our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/