Fed’s Williams: Kadar kenaikan kadar bergantung pada cara ekonomi bertindak balas

John Williams, ketua pegawai eksekutif Federal Reserve Bank of New York, bercakap pada acara di New York, AS, 6 November 2019. REUTERS/Carlo Allegri/Foto Fail

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

PRINCETON, NJ, 2 April (Reuters) – Rizab Persekutuan perlu menggerakkan dasar monetari ke arah pendirian yang lebih neutral, tetapi kadar di mana ia mengetatkan kredit akan bergantung kepada bagaimana tindak balas ekonomi, kata Presiden Fed New York John Williams pada Sabtu.

Williams, sebagai jawapan kepada soalan pada simposium tentang sama ada Fed perlu mempercepatkan kembalinya kepada kadar dasar neutral yang tidak menggalakkan atau tidak menggalakkan perbelanjaan, menyatakan bahawa pada 2019 dengan kadar yang ditetapkan berhampiran tahap neutral “perkembangan ekonomi mula perlahan,” dan Fed terpaksa mengurangkan kadar.

“Kami perlu mendekati neutral tetapi kami perlu memerhati sepenuhnya,” kata Williams. “Tidak ada persoalan bahawa hala tuju kami bergerak. Seberapa cepat kami melakukannya bergantung pada keadaan.”

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Kenyataan Williams mencadangkan pendekatan yang lebih berhati-hati terhadap kenaikan kadar yang akan datang daripada yang didorong oleh rakan sekerja yang merasakan Fed harus berlumba ke arah pendirian yang lebih neutral dengan menggunakan kenaikan kadar separuh mata yang lebih besar daripada biasa pada mesyuarat akan datang.

Anggaran penggubal dasar median bagi kadar neutral ialah 2.4%, tahap yang pada masa ini dirasakan oleh para peniaga bank pusat akan dilanda menjelang akhir tahun ini. Kadar sebegitu memerlukan peningkatan setengah mata pada 2 daripada baki enam mesyuarat Fed tahun ini, dengan jangkaan pertemuan pertama pada sesi 3-4 Mei Fed.

The Fed menaikkan kadar faedah bulan lepas sebanyak satu perempat daripada mata peratusan, permulaan yang dijangkakan oleh pembuat dasar sebagai “peningkatan berterusan” yang bertujuan untuk menjinakkan inflasi yang sedang berjalan pada tiga kali ganda sasaran 2% Fed.

Pada mesyuarat Fed yang lalu, pembuat dasar median mengunjurkan kenaikan suku mata hanya pada setiap mesyuarat, tetapi beberapa sejak itu berkata mereka bersedia untuk bergerak lebih agresif jika perlu.

Hasilnya bergantung kepada sama ada inflasi berkurangan, kata Williams.

“Kami menjangkakan inflasi akan turun tetapi jika ia tidak…kita perlu bertindak balas. Harapan saya sekarang ini tidak akan berlaku,” kata Williams.

Fed juga akan menggunakan alat kedua untuk mengetatkan kredit apabila ia mula mengurangkan saiz kunci kira-kira hampir $9 trilion. Williams berkata ia boleh bermula sejurus Mei.

Dalam ucapan yang disediakan kepada simposium Universiti Princeton, Williams berkata inflasi yang tinggi pada masa ini adalah “cabaran terbesar” Fed dan berpotensi didorong lebih tinggi oleh perang di Ukraine, pandemik yang berterusan, dan kekurangan tenaga kerja dan bekalan yang berterusan di Amerika Syarikat.

“Ketidakpastian mengenai prospek ekonomi kekal luar biasa tinggi, dan risiko kepada prospek inflasi amat meruncing,” kata Williams.

Bagaimanapun, beliau berkata beliau menjangkakan gabungan kenaikan kadar dan pengurangan kunci kira-kira akan membantu mengurangkan inflasi kepada sekitar 4% tahun ini, dan “hampir kepada matlamat jangka panjang 2 peratus kami pada 2024” sambil memastikan ekonomi berada di landasan yang betul.

“Tindakan ini sepatutnya membolehkan kami menguruskan pendaratan lembut dengan cara yang mengekalkan ekonomi kukuh dan pasaran buruh yang mampan,” kata Williams. “Kedua-duanya berada pada kedudukan yang baik untuk menahan dasar monetari yang lebih ketat.”

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Howard Schneider; penyuntingan oleh Diane Craft

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to thank the writer of this write-up for this awesome content

Fed’s Williams: Kadar kenaikan kadar bergantung pada cara ekonomi bertindak balas


We have our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/