Fikir dua kali sebelum terbang pada hujung minggu Keempat Julai ini

Di sana saya, mundar-mandir tanpa alas kaki melintasi pantai yang dilitupi alga di South Beach Miami, cuba berbincang dengan American Airlines melancong wakil mengapa saya memerlukan tempat tinggal untuk malam itu.

Saya menerima pemberitahuan daripada apl dompet telefon saya setengah jam lebih awal — empat jam sebelum penerbangan saya ditetapkan untuk berlepas — bahawa penerbangan petang saya ke San Francisco baru sahaja dibatalkan. Syarikat penerbangan itu telah menawarkan penerbangan gantian pada keesokan harinya, sambil mengangkat bahu, dan, selepas beberapa mengemis dan merayu, hotel itu dan baucar makan 12 dolar. Saya tidak tahu bahawa kelewatan kecil ini merupakan satu amaran untuk pengalaman mimpi ngeri di lapangan terbang hanya beberapa jam kemudian — yang pastinya tidak memberi petanda baik untuk pelancong yang terbang keluar pada hujung minggu Keempat Julai ini.

Selepas bersimpati tentang penerbangan saya yang dibatalkan ke rakan dan keluarga saya, saya telah diberi amaran oleh beberapa orang (termasuk ibu saya) bahawa pembatalan telah berleluasa untuk risalah minggu ini. Malah pengawal keselamatan di hotel tempat American Airlines menempatkan saya pada malam itu memberi amaran kepada saya bahawa keadaan di udara adalah buruk. Dia berkata hotel sederhana ini telah sesak selama berminggu-minggu.

Bahagian seterusnya ini, diakui, adalah pada saya. Saya tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Miami sejam sebelum penerbangan pagi saya ditetapkan untuk berlepas, yang saya lakukan di SFO hanya sebulan yang lalu tanpa sebarang masalah.


Malangnya. Talian keselamatan adalah yang paling teruk yang pernah saya lihat dalam masa yang lama – pertemuan antara jet-setters antarabangsa dan rakan pengembara yang tertangguh. Berapakah purata a 12 minit menunggu di TSA mengambil masa lebih daripada 40 minit, walaupun dengan belas kasihan yang sangat kecil daripada ejen keras yang membenarkan saya menyimpan kasut saya dan komputer riba saya di dalam beg galas saya untuk mempercepatkan urusan.

Saya bergegas ke pintu pagar saya di Birkenstocks saya, berlari sekurang-kurangnya satu suku batu, hanya untuk mendapati bahawa mereka telah menutup pintu pagar lima minit sebelum saya tiba di sana. Para atendan penerbangan, difahamkan tidak bersimpati, memberitahu saya tentang polisi 10 minit syarikat penerbangan standard. (Peraturan ini, dengan cara ini, nampaknya tidak digunakan dengan apa-apa jenis konsistensi — dan merupakan yang pertama saya pernah mendengar tentang dasar sedemikian dikuatkuasakan.)

Saya akhirnya mendapat penerbangan yang dijadualkan semula, pada masa yang sama dengan penerbangan saya yang dibatalkan sehari sebelumnya. Membatalkan penerbangan saya sehari sebelumnya menjadikan bahagian itu lebih mudah, kerana saya boleh menempah semula penerbangan saya dari telefon saya. Itulah bahagian yang baik.

Bahagian yang buruk? Syarikat penerbangan adalah pemandangan neraka yang sebenar sekarang.

Talian ke Pusat Tempahan Semula American Airlines adalah sekurang-kurangnya 100 orang. Orang yang berada dalam barisan bercakap dengan ahli keluarga melalui telefon dan menandai pekerja yang sesat untuk mendapatkan sokongan. Satu kumpulan kira-kira tiga perempat ke dalam barisan memberitahu saya bahawa mereka menunggu selama sekurang-kurangnya empat jam.

Malah kemudahan yang lebih premium di lapangan terbang telah ditiadakan. Dalam usaha untuk membuat yang terbaik daripada menunggu 10 jam saya, saya berbelanja secara berbelanja dengan pas sehari yang tidak boleh dikembalikan ke ruang istirahat lapangan terbang. Itu adalah awek. Seorang wanita yang lebih memahami di kaunter memberitahu saya bahawa mereka telah melarang semua pemegang pas sehari untuk masa hadapan, memandangkan jumlah penerbangan yang dibatalkan dan risalah yang menjemukan. (Dasar yang pelik, tetapi saya menyimpang.)

Apa yang saya masih tidak pasti ialah mengapa pengalaman lapangan terbang begitu buruk kebelakangan ini. Jurucakap American Airlines tidak segera menjawab saya bertanyakan soalan itu, walaupun jawapan mereka mungkin tidak terlalu berbeza daripada talian bercakap industri yang sudah tidak jelas: kekurangan kakitangan, ditambah pula dengan percutian dan permintaan wabak yang terpendam. Tetapi Andrew R. Thomasseorang profesor pemasaran di Universiti Akron dan pakar dan pengarang mengenai lapangan terbang yang sukar dikawal dan penumpang yang tidak dikawal, menjelaskan bahawa isu ini telah lama datang.

Sebagai tambahan kepada pemberhentian secara besar-besaran semasa pandemik, ramai juruterbang dan pengawal trafik udara bersara awal, dan yang lain berhenti kerana mereka enggan mematuhi mandat vaksin, jelasnya. Terdapat juga “kekurangan saluran paip untuk orang baru yang kembali” sebelum wabak, tambahnya.

Mekanik syarikat penerbangan dan Pentadbiran Keselamatan Pengangkutan juga telah merasai tekanan kakitangan yang berkurangan, katanya.

“Masalah yang telah dikhabarkan tetapi tidak pernah benar-benar ditangani,” katanya dalam mesej teks. “… Ia adalah sama di mana-mana dalam semua industri. Terpaksa buat [do] dengan lebih sedikit orang.” Nampak teruk.

Jadi, semasa saya menaip ini di medan selera lapangan terbang, saya merayu kepada sesiapa yang mempunyai penerbangan pada hujung minggu ini: Pertimbangkan semula perjalanan udara anda. Jadualkan semula jika boleh. (Sesetengah syarikat penerbangan kini menawarkan tempahan semula percuma.) Ia benar-benar neraka di sini.

Dan jika anda mempunyai rancangan perjalanan yang tidak boleh dirunding (atau tidak boleh dikembalikan), sila, demi kasih Tuhan, sampai ke sana sejam sebelum anda biasanya tiba di lapangan terbang. Jadikan dua, malah tiga kali ganda, jika anda terbang antarabangsa. Tolong, tolong jangan buat kesilapan saya.

We would like to give thanks to the writer of this short article for this amazing web content

Fikir dua kali sebelum terbang pada hujung minggu Keempat Julai ini


Visit our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/