Firma guaman besar AS kebanyakannya senyap mengenai keputusan pengguguran, sedang berjalan dalam ‘tali ketat’

26 Jun (Reuters) – Firma undang-undang terbesar AS tidak mengambil sikap awam berikutan tindakan Mahkamah Agung AS membalikkan Roe lwn. Wade pada hari Jumaat, menyimpang daripada pendekatan beberapa syarikat besar yang telah membuat kenyataan mengenai kes pengguguran yang diawasi rapi.

Keputusan 6-3 Dobbs mahkamah tinggi mengekalkan undang-undang Mississippi yang disokong Republikan yang melarang pengguguran selepas 15 minggu kehamilan. Banyak negeri dijangka menyekat atau mengharamkan lagi pengguguran berikutan keputusan itu.

Reuters pada hari Jumaat meminta lebih daripada 30 firma guaman AS, termasuk 20 terbesar mengikut jumlah peguam, untuk komen mengenai keputusan Dobbs dan sama ada mereka akan menampung kos perjalanan untuk pekerja yang ingin menggugurkan kandungan.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Sebilangan besar tidak bertindak balas pada petang Sabtu, dan hanya dua, Ropes & Grey dan Morrison & Foerster, berkata mereka akan melaksanakan dasar perjalanan sedemikian.

Morrison & Foerster, dengan hampir 1,000 peguam, adalah satu-satunya firma besar yang mengeluarkan kenyataan awam menjelang petang Sabtu.

Pengerusi firma itu, Larren Nashelsky, berkata Morrison & Foerster akan “menggandakan usaha kami untuk melindungi pengguguran dan hak reproduktif lain.”

Keputusan Dobbs telah dijangka sejak draf pendapat dibocorkan pada bulan Mei.

Beberapa syarikat utama AS, termasuk The Walt Disney Co (DIS.N) dan Platform Meta (META.O) berkata pada hari Jumaat mereka akan menampung kos perjalanan untuk pekerja yang ingin menggugurkan kandungan. baca lagi

Pakar industri berkata firma guaman boleh bercakap mengenai Dobbs pada masa hadapan jika pekerja dan pelanggan mendorong mereka untuk mengambil sikap awam. Buat masa ini, pemimpin firma kelihatan berhati-hati menimbang kelebihan dan kekurangan mengulas, termasuk kemungkinan mengasingkan pelanggan, kata pakar.

“Ini adalah tali ketat untuk berjalan untuk firma,” kata Kent Zimmermann, perunding firma undang-undang dengan Kumpulan Zeughauser. “Mereka mempunyai kepelbagaian pandangan di kalangan bakat dan pelanggan mereka.”

Beberapa firma telah mengeluarkan komunikasi dalaman kepada pekerja mengenai keputusan itu. Ropes & Grey Chair Julie Jones berkata dalam memo dalaman yang dilihat oleh Reuters bahawa firma itu akan mengadakan beberapa perhimpunan komuniti untuk membincangkan keputusan itu dan menawarkan “keselesaan.”

“Sebagai pemimpin Ropes & Grey, saya bimbang tentang kesan keputusan ini terhadap komuniti kami,” tulis Jones, sambil mengakui bahawa memonya mungkin menyebabkan “kesalahan kepada sebahagian daripada komuniti kami.”

Jurucakap Ropes & Grey memberitahu Reuters pada hari Jumaat bahawa pekerja yang mendaftar dalam pelan perubatannya layak mendapat bantuan kewangan untuk pergi ke luar negeri untuk pengguguran.

Satu lagi firma guaman besar AS, Steptoe & Johnson, menawarkan tenaga kerja ASnya pada hari Jumaat, seorang jurucakap mengesahkan. Jurucakap itu tidak segera menjawab permintaan lanjut untuk komen.

Walaupun kekurangan kenyataan awam, beberapa firma guaman secara terbuka memberi isyarat menjelang keputusan bahawa mereka merancang untuk memberikan sokongan undang-undang percuma kepada wanita yang ingin menggugurkan kandungan jika Roe dibatalkan.

Kedua-dua Peguam Negara New York Leticia James dan Peguam Bandar San Francisco David Chiu, dengan Persatuan Peguam San Francisco, telah mengadakan inisiatif pro bono yang bergantung pada sukarelawan firma guaman. Paul Weiss, Gibson Dunn & Crutcher dan O’Melveny & Myers adalah antara peserta.

Pengerusi Paul Weiss Brad Karp menggelar keputusan Dobbs sebagai “kerugian besar” dalam mesej dalaman kepada firma itu pada hari Jumaat yang diberikan kepada Reuters. Paul Weiss dan O’Melveny, yang kedua-duanya mewakili Pertubuhan Kesihatan Wanita Jackson, responden dalam kes Dobbs, menangguhkan ulasan mengenai keputusan itu kepada peguam bersama mereka, Pusat Hak Reproduktif.

Pusat itu berkata dalam satu kenyataan bahawa mahkamah telah “mencapai tahap terendah baru dengan mengambil – buat pertama kalinya – kebebasan peribadi yang dijamin oleh perlembagaan.”

Gibson Dunn tidak menjawab permintaan untuk komen.

Robert Kamins, seorang perunding dengan Vertex Advisors yang bekerja dengan firma guaman, berkata firma akan “sangat berhati-hati” tentang mengambil kedudukan awal mengenai keputusan itu.

“Mereka perlu memastikan bahawa mereka sedang bertimbang rasa mengenainya,” katanya. “Apakah kesan perniagaan? Apakah kesan pelanggan? Apakah kesan perekrutan? Terdapat banyak perkara yang perlu difikirkan.”

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Karen Sloan di Sacramento, California, dan Jacqueline Thomsen di Swampscott, Massachusetts; Laporan tambahan oleh Mike Scarcella di Silver Spring, Maryland; Penyuntingan oleh Rebekah Mintzer, Noeleen Walder dan Leslie Adler

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to say thanks to the writer of this write-up for this incredible web content

Firma guaman besar AS kebanyakannya senyap mengenai keputusan pengguguran, sedang berjalan dalam ‘tali ketat’


Our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/