Ford, Argo AI yang disokong VW akan ditutup

Argo AI, permulaan kenderaan autonomi yang meletus di tempat kejadian pada 2017 yang disusun dengan pelaburan $1 bilion, ditutup – bahagiannya diserap ke dalam dua penyokong utamanya: Ford dan VW, menurut orang yang biasa dengan perkara itu.

Semasa mesyuarat semua tangan pada hari Rabu, pekerja Argo AI diberitahu bahawa sesetengah orang akan menerima tawaran daripada kedua-dua pembuat kereta itu, menurut beberapa sumber yang meminta untuk tidak dinamakan. Tidak jelas berapa ramai yang akan diambil bekerja ke dalam Ford atau VW dan syarikat mana yang akan mendapat teknologi Argo.

Pekerja diberitahu bahawa mereka akan menerima pakej pemecatan yang termasuk insurans dan dua bonus berasingan — anugerah tahunan ditambah bonus transaksi selepas perjanjian ditutup dengan Ford dan VW. Semua pekerja Argo akan menerima ini. Bagi mereka yang tidak disimpan oleh Ford atau VW, mereka juga akan menerima bayaran pemberhentian dan pemberhentian, termasuk insurans kesihatan. Beberapa orang memberitahu TechCrunch bahawa ia adalah pakej yang murah hati dan bahawa pengasas syarikat bercakap terus kepada lebih daripada 2,000 pekerjanya.

“Dalam penyelarasan dengan pemegang saham kami, keputusan telah dibuat bahawa Argo AI tidak akan meneruskan misinya sebagai sebuah syarikat. Ramai pekerja akan menerima peluang untuk meneruskan kerja pada teknologi pemanduan automatik sama ada dengan Ford atau Volkswagen, manakala pekerjaan untuk orang lain malangnya akan berakhir,” kata Argo dalam satu kenyataan.

Ford berkata di dalamnya laporan pendapatan suku ketiga dikeluarkan pada hari Rabu bahawa ia membuat keputusan strategik untuk mengalihkan sumbernya kepada membangunkan sistem bantuan pemandu lanjutan, dan bukan teknologi kenderaan autonomi yang boleh digunakan untuk robotaxis. Syarikat itu berkata ia merekodkan $2.7 bilion bukan tunai, kemerosotan sebelum cukai ke atas pelaburannya dalam Argo AI, mengakibatkan kerugian bersih $827 juta untuk suku ketiga.

Keputusan itu nampaknya telah didorong oleh ketidakupayaan Argo untuk menarik pelabur baharu. Ketua Pegawai Eksekutif Ford Jim Farley mengakui bahawa syarikat itu menjangkakan dapat membawa teknologi kenderaan autonomi secara meluas ke pasaran menjelang 2021.

“Tetapi keadaan telah berubah, dan terdapat peluang besar sekarang untuk Ford memberi masa — komoditi paling berharga dalam kehidupan moden — kembali kepada berjuta-juta pelanggan semasa mereka berada di dalam kenderaan mereka,” kata Farley. “Adalah misi kritikal bagi Ford untuk membangunkan aplikasi L2+ dan L3 yang hebat dan berbeza yang pada masa yang sama menjadikan pengangkutan lebih selamat.”

Farley juga menyindir bahawa Ford akan dapat membeli teknologi AV secara turun-temurun, bukannya membangunkannya di rumah. “Kami optimis tentang masa depan untuk L4 ADAS, tetapi kenderaan autonomi sepenuhnya yang menguntungkan pada skala adalah jauh dan kami tidak semestinya perlu mencipta teknologi itu sendiri,” tambahnya.

Ford juga menyatakan bahawa “pembangunan dan keghairahan pelanggan untuk faedah L2+ dan L3 ADAS menjamin mendail aspirasi dan komitmen jangka pendek syarikat dalam bidang tersebut.”

VW, penyokong utama Argo yang lain, juga telah menunjukkan rancangan untuk mengalihkan sumber dan tidak akan lagi melabur dalam Argo AI. Syarikat itu berkata ia akan menggunakan unit perisiannya Cariad untuk memacu pembangunan pemanduan yang sangat automatik dan autonomi bersama-sama dengan Bosch dan, pada masa hadapan, di China dengan Horizon Robotics.

Walaupun pemain yang lebih rendah, Lyft juga telah mengambil 2.5% kepentingan dalam Argo. Lyft mengumumkan awal tahun ini merancang untuk melancarkan sekurang-kurangnya 1,000 kenderaan pandu sendiri pada rangkaian ride-hailingnya di beberapa bandar dalam tempoh lima tahun akan datang, bermula dengan Miami dan Austin.

Syarikat ride-hailing berkata dalam satu kenyataan bahawa Argo telah menjadi rakan kongsi yang hebat dan perkembangan ini tidak memberi kesan kepada strategi autonomi Lyft.

“Kami akan terus bekerjasama dengan rakan kongsi kami yang lain untuk memajukan keselamatan dan pengkomersilan teknologi AV,” kata jurucakap Lyft dalam satu kenyataan melalui e-mel. “Lyft ialah peneraju semasa dalam tunggangan AV berbayar di Amerika Utara dengan lebih 100,000 tunggangan selesai. Kami berada pada kedudukan yang baik untuk memenangi peralihan AV melalui gabungan rangkaian hibrid, enjin pasaran dan keupayaan pengurusan armada kami.”

Lyft juga mempunyai perkongsian dengan syarikat AV Motional dan Waymo.

Argo diasaskan pada 2016 oleh Bryan Salesky dan Pete Rander. Syarikat itu keluar dari senyap pada Februari 2017 apabila Ford mengumumkannya akan melabur $1 bilion lebih lima tahun ke Argo. Sejak itu, syarikat itu telah mengumpulkan lebih daripada $2.6 bilion, terutamanya dari Ford dan VWdalam usaha untuk membangunkan, menguji dan akhirnya mengkomersialkan sistem pemanduan automatiknya.

Pelaburan awal Ford datang pada masa yang sangat gembar-gembur untuk industri kenderaan autonomi yang baru muncul. Syarikat pemula, yang kebanyakannya diasaskan oleh perintis awal projek memandu sendiri Google, telah memperoleh tawaran modal teroka yang menarik perhatian. Rentetan pemerolehan diikuti: GM beli Cruise untuk $1 bilion pada 2016; Delphi, yang kini Aptiv, memperoleh nuTonomy untuk $450 juta; dan Amazon membeli Zoox.

Janji di sekitar mengkomersialkan teknologi AV telah terbukti lebih sukar daripada yang dijangkakan. Gelombang penyatuan melanda industri dengan syarikat lipatan, diserap ke dalam syarikat lain, termasuk Apple. Yang lain, beralih ke pasar awam sama ada melalui tradisional IPO seperti TuSimpleatau dengan bergabung dengan syarikat pemerolehan tujuan khas seperti yang dilakukan Aurora dengan harapan untuk mendapatkan modal yang diperlukan untuk meneruskan misinya.

Argo nampaknya semakin mendapat tempat pada tahun lalu. Kenderaan Ford Fusion pandu sendiri syarikat itu, dan kini Ford Escape Hybrids, sering dilihat diuji di jalan awam di Austin, Detroit, Miami, Palo Alto dan Pittsburgh, di mana ia beribu pejabat. Di EU, Argo menggunakan ID Volkswagen semua elektrik. Buzz untuk program ujiannya di Hamburg dan Munich. Argo juga mempunyai beberapa program perintis yang sedang dijalankan di Austin, Miami dan Pittsburgh dengan Lyft, Walmart dan 412 Food Rescue.

Baru bulan lepas syarikat itu mendedahkan satu ekosistem produk dan perkhidmatan direka untuk menyokong penghantaran komersial dan operasi robotaxi. Produk – senarai yang merangkumi perisian pengurusan armada, analitik data, pemetaan definisi tinggi dan alat komunikasi berasaskan awan – menjangkau jauh melangkaui sistem pemanduan sendiri yang membolehkan kenderaan menavigasi jalan bandar tanpa pemandu manusia di belakang roda. Argo nampaknya memberitahu dunia ia terbuka untuk perniagaan.

“Kami amat berterima kasih atas dedikasi pasukan Argo AI, dan sangat berbangga dengan pencapaian kami bersama-sama,” kata Salesky dan Rander dalam satu kenyataan. “Pasukan ini secara konsisten menyampaikan prestasi di atas dan seterusnya, dan kami menjangkakan untuk melihat kejayaan untuk semua orang dalam apa jua yang akan datang, termasuk peluang yang diberikan oleh Ford dan VW untuk meneruskan kerja mereka pada teknologi pemanduan automatik.”

We would like to give thanks to the author of this post for this amazing material

Ford, Argo AI yang disokong VW akan ditutup


You can find our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/