Foxconn menawarkan untuk membayar pekerja untuk meninggalkan kilang iPhone terbesar di dunia selepas protes ganas | Perniagaan CNN


Hong Kong
Perniagaan CNN

Foxconn telah menawarkan untuk membayar pekerja yang baru diambil sebanyak 10,000 yuan ($1,400) untuk berhenti dan meninggalkan kilang pemasangan iPhone terbesar di dunia, dalam usaha untuk memadamkan protes yang menyaksikan ratusan bertempur dengan pasukan keselamatan di perkarangan di tengah China.

Pembekal Apple itu membuat tawaran pada hari Rabu berikutan adegan dramatik protes ganas di kampusnya di Zhengzhou, ibu kota wilayah Henan, dalam mesej teks yang dihantar daripada jabatan sumber manusia kepada pekerja.

Dalam mesej itu, dilihat oleh CNN, syarikat itu menggesa pekerja untuk “sila kembali ke asrama anda” di kampus. Ia juga berjanji untuk membayar mereka 8,000 yuan jika mereka bersetuju untuk berhenti dari Foxconn, dan 2,000 yuan lagi selepas mereka menaiki bas untuk meninggalkan tapak yang luas itu sama sekali.

Protes tercetus pada malam Selasa mengenai syarat pakej pembayaran pekerja baharu dan berkaitan Covid kebimbangan tentang keadaan hidup mereka. Adegan bertukar menjadi semakin ganas pada hari Rabu apabila pekerja bertelagah dengan sebilangan besar pasukan keselamatan, termasuk pegawai pasukan SWAT.

Video yang tersebar di media sosial menunjukkan sekumpulan pegawai penguat kuasa yang berpakaian sut hazmat menendang dan memukul penunjuk perasaan dengan kayu dan batang besi. Beberapa pekerja dilihat merobohkan pagar, membaling botol dan penghadang ke arah pegawai serta memecahkan serta menterbalikkan kenderaan polis.

Protes itu sebahagian besarnya berakhir sekitar jam 10 malam pada hari Rabu apabila pekerja kembali ke asrama mereka, setelah menerima tawaran pembayaran Foxconn dan bimbang tindakan keras pihak berkuasa, seorang saksi memberitahu CNN.

Kilang Zhengzhou telah dilanda wabak Covid pada bulan Oktober, yang memaksanya dikunci dan membawa kepada pemindahan besar-besaran pekerja yang melarikan diri daripada wabak tersebut. Foxconn nanti melancarkan pemacu pengambilan secara besar-besaran, di mana lebih daripada 100,000 orang mendaftar untuk mengisi jawatan yang diiklankan, lapor media negara China.

Menurut dokumen yang menyatakan pakej gaji pekerja baharu yang dilihat oleh CNN, para pekerja dijanjikan bonus 3,000 yuan selepas 30 hari bekerja, dengan 3,000 yuan lagi perlu dibayar selepas 60 hari.

Bagaimanapun, menurut seorang pekerja, selepas tiba di kilang itu, rekrut baru diberitahu oleh Foxconn bahawa mereka hanya akan menerima bonus pertama pada 15 Mac, dan ansuran kedua pada bulan Mei – bermakna mereka mesti bekerja sepanjang cuti Tahun Baru Imlek, yang bermula pada Januari 2023, untuk mendapatkan bayaran bonus yang pertama.

“Perekrut baharu terpaksa bekerja lebih hari untuk mendapatkan bonus yang dijanjikan, jadi mereka rasa tertipu,” kata pekerja itu kepada CNN.

Pekerja membaling bahagian penghadang logam yang telah dirobohkan ke arah polis.

Dalam satu kenyataan Khamis, Foxconn berkata ia memahami sepenuhnya kebimbangan rekrut baharu mengenai “kemungkinan perubahan dalam dasar subsidi,” yang dipersalahkan atas “kesilapan teknikal (yang) berlaku semasa proses penerimaan.”

“Kami memohon maaf atas kesilapan input dalam sistem komputer dan menjamin bahawa gaji sebenar adalah sama seperti yang dipersetujui,” katanya.

Foxconn sedang berkomunikasi dengan pekerja dan memberi jaminan kepada mereka bahawa gaji dan bonus akan dibayar “mengikut dasar syarikat,” katanya.

Apple, yang mana Foxconn mengeluarkan pelbagai produk, memberitahu CNN Business bahawa pekerjanya berada di lapangan di kemudahan Zhengzhou.

“Kami sedang mengkaji keadaan dan bekerjasama rapat dengan Foxconn untuk memastikan kebimbangan pekerja mereka ditangani,” katanya dalam satu kenyataan.

Pada pagi Khamis, beberapa pekerja yang telah bersetuju untuk keluar telah menerima bahagian pertama bayaran, kata seorang pekerja dalam siaran langsung, yang menunjukkan pekerja beratur di luar rumah. untuk mengambil ujian Covid sementara mereka menunggu bas berlepas. Kemudian pada hari itu, strim langsung menunjukkan barisan panjang pekerja menaiki bas.

Tetapi bagi sesetengah orang, masalah itu masih jauh dari selesai. Selepas dipandu ke stesen kereta api Zhengzhou, ramai yang tidak mendapat tiket pulang, kata pekerja lain dalam siaran langsung pada petang Khamis. Seperti dia, beribu-ribu pekerja terperangkap di stesen, katanya, sambil membelokkan kameranya untuk menunjukkan orang ramai yang ramai.

Zhengzhou dijangka mengenakan sekatan selama lima hari di daerah bandarnya, termasuk stesen kereta api, bermula tengah malam Jumaat, pihak berkuasa telah mengumumkan sebelum ini.

Pekerja berhadapan dengan pegawai keselamatan yang sesuai dengan hazmat.

Protes bermula di luar asrama pekerja di kampus Foxconn yang luas pada malam Selasa, dengan ratusan berarak dan melaungkan slogan termasuk “Down with Foxconn,” menurut video media sosial dan akaun saksi. Video menunjukkan pekerja bertempur dengan pengawal keselamatan dan melawan gas pemedih mata yang dilepaskan oleh polis.

Perselisihan itu berlarutan hingga pagi Rabu. Keadaan menjadi semakin meruncing apabila sebilangan besar pasukan keselamatan, kebanyakannya berselubung dengan sut hazmat putih dan beberapa memegang perisai dan belantan, dikerahkan ke tempat kejadian. Video menunjukkan lajur kenderaan polis, beberapa ditanda dengan “SWAT,” tiba di kampus, biasanya menempatkan kira-kira 200,000 pekerja.

Lebih ramai pekerja menyertai protes itu selepas melihat strim langsung di platform video Kuaishou dan Douyin, versi Cina TikTok, pekerja itu memberitahu CNN. Banyak strim langsung dipotong atau ditapis. Carian dalam talian untuk “Foxconn” dalam bahasa Cina telah dihadkan.

Beberapa penunjuk perasaan berarak ke pintu pagar utama perkarangan kemudahan pengeluaran, yang terletak di kawasan berasingan dari asrama pekerja, dalam usaha menghalang kerja pemasangan, kata pekerja itu.

Penunjuk perasaan lain mengambil langkah seterusnya menceroboh kawasan pengeluaran. Mereka memecahkan gerai ujian Covid, pintu kaca dan papan pengiklanan di restoran di kawasan pengeluaran, menurut pekerja itu.

Setelah bekerja di kilang Zhengzhou selama enam tahun, dia berkata dia kini amat kecewa dengan Foxconn dan merancang untuk berhenti. Dengan gaji bulanan asas sebanyak 2,300 yuan, dia telah memperoleh antara 4,000 yuan hingga 5,000 yuan sebulan, termasuk gaji lebih masa, bekerja 10 jam sehari dan tujuh hari seminggu semasa wabak itu.

“Foxconn ialah syarikat Taiwan,” katanya. “Ia bukan sahaja tidak menyebarkan nilai-nilai demokrasi dan kebebasan Taiwan ke tanah besar, ia telah diasimilasikan oleh Parti Komunis China dan menjadi begitu kejam dan tidak berperikemanusiaan. Saya berasa sangat sedih mengenainya.”

Walaupun dia bukan salah seorang rekrut baru, dia membantah dengan mereka sebagai sokongan, sambil menambah: “Jika hari ini saya berdiam diri tentang penderitaan orang lain, siapa yang akan bercakap untuk saya esok?”

We want to say thanks to the author of this article for this outstanding content

Foxconn menawarkan untuk membayar pekerja untuk meninggalkan kilang iPhone terbesar di dunia selepas protes ganas | Perniagaan CNN


Take a look at our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/