FTC berusaha untuk memastikan Ketua Pegawai Eksekutif Drizly bertanggungjawab atas dakwaan kegagalan keselamatan, walaupun dia berpindah ke syarikat lain

Aplikasi Drizly pada telefon pintar.

Tiffany Hagler-Geard | Bloomberg | Imej Getty

Dalam yang baru cadangan penyelesaianSuruhanjaya Perdagangan Persekutuan sedang berusaha untuk memegang CEO teknologi bertanggungjawab terhadap piawaian keselamatan tertentu, walaupun dia berpindah ke syarikat baharu.

Agensi itu mengumumkan hari Isnin bahawa empat pesuruhjayanya telah mengundi sebulat suara untuk mengeluarkan perintah yang dicadangkan terhadap platform penghantaran alkohol Drizly dan Ketua Pegawai Eksekutifnya James Cory Rellas kerana didakwa gagal melaksanakan langkah keselamatan yang mencukupi, yang akhirnya mengakibatkan pelanggaran data 2020 mendedahkan maklumat peribadi pada kira-kira 2.5 juta pengguna.

Uber memperoleh Drizly untuk $1.1 bilion pada 2021.

FTC mendakwa bahawa walaupun telah dimaklumkan mengenai kebimbangan keselamatan dua tahun sebelum pelanggaran, Drizly dan Rellas tidak melakukan secukupnya untuk melindungi maklumat pengguna mereka.

Walaupun penyelesaian seperti ini bukanlah sesuatu yang luar biasa bagi FTC, keputusannya untuk menamakan CEO dan mempunyai ketetapan yang mengikutinya di luar tempoh perkhidmatannya di Drizly menunjukkan pendekatan yang digemari oleh Pengerusi Demokrat Lina Khan. Sesetengah penguatkuasa progresif berhujah bahawa menamakan eksekutif teknologi dalam tindakan undang-undang mereka harus mewujudkan isyarat pencegahan yang lebih kuat untuk pelanggar berpotensi lain.

Perintah yang dicadangkan itu, yang tertakluk kepada tempoh ulasan awam 30 hari sebelum suruhanjaya mengundi sama ada untuk menjadikannya muktamad, memerlukan Rellas untuk melaksanakan program keselamatan maklumat di syarikat masa depan di mana beliau adalah Ketua Pegawai Eksekutif, pemilik majoriti atau pegawai kanan dengan tanggungjawab keselamatan maklumat, dengan syarat syarikat mengumpul maklumat pengguna daripada lebih 25,000 orang.

Walaupun Pesuruhjaya Republikan Christine Wilson mengundi dengan tiga Demokrat agensi itu untuk mengenakan penyelesaian yang dicadangkan terhadap Drizly, dia membantah menamakan Rellas sebagai defendan individu. Dalam satu kenyataan, Wilson menulis bahawa penamaan Rellas tidak akan menyebabkan “pasaran pada notis bahawa FTC akan menggunakan sumbernya untuk menyasarkan amalan keselamatan data yang lemah.”

“Sebaliknya, ia telah memberi isyarat bahawa agensi itu akan menggantikan pertimbangannya sendiri tentang keutamaan korporat dan keputusan tadbir urus bagi syarikat,” tulisnya, sambil menambah bahawa memandangkan gambaran keseluruhan luas CEO tentang perniagaan mereka, lebih baik diserahkan kepada syarikat dan bukannya pengawal selia untuk menentukan perkara yang perlu diberi perhatian oleh ketua eksekutif.

Dalam satu kenyataan bersama, Khan dan Pesuruhjaya Demokrat Alvaro Bedoya menjawab hujah Wilson, menulis bahawa “Mengawasi sebuah syarikat besar bukanlah alasan untuk menundukkan tugas undang-undang yang memihak kepada keutamaan lain. FTC mempunyai peranan untuk memastikan syarikat itu sah di sisi undang-undang. kewajipan ditimbang di dalam bilik mesyuarat.”

FTC Khan telah menamakan eksekutif lain dalam aduan lalu, seperti ketika ia menamakan Meta Ketua Pegawai Eksekutif Mark Zuckerberg sebagai defendan dalam a tuntutan mahkamah yang bertujuan untuk menyekat cadangan pengambilalihan syarikat realiti maya Within Unlimited. Tetapi ia kemudian menjatuhkannya daripada aduan itu selepas syarikat itu berkata Zuckerberg tidak akan cuba membeli Within secara peribadi.

Perintah terhadap Drizly juga memerlukan syarikat untuk memusnahkan data peribadi yang telah dikumpulnya tetapi tidak lagi diperlukan, mengehadkan pengumpulan data masa hadapan dan mewujudkan program keselamatan yang komprehensif termasuk latihan untuk pekerja dan kawalan tentang siapa yang boleh mengakses data.

“Kami mengambil serius tentang privasi dan keselamatan pengguna di Drizly, dan gembira untuk meletakkan acara 2020 ini di belakang kami,” kata jurucakap Drizly dalam satu kenyataan.

Langgan CNBC di YouTube.

TONTON: Perubahan wajah privasi dalam pandemik

We want to say thanks to the writer of this post for this outstanding content

FTC berusaha untuk memastikan Ketua Pegawai Eksekutif Drizly bertanggungjawab atas dakwaan kegagalan keselamatan, walaupun dia berpindah ke syarikat lain


You can view our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/