FTX: Bagaimana Sam Bankman-Fried membina rumah kad

Peguam untuk pertukaran kripto yang jatuh FTX berhujah di firma itu pendengaran kebankrapan Selasa bahawa syarikat itu berkhidmat sebagai “kekuasaan” peribadi pengasas Sam Bankman-Fried, mencecah $40 bilion dalam had pasaran pada Januari sebelum jatuh dalam beberapa minggu kebelakangan ini kepada penilaian semasanya sekitar $422 juta.

Mereka yang melihat di bawah hud ekoran kemalangan itu, termasuk Ketua Pegawai Eksekutif FTX yang baharu John J. Ray III, telah melahirkan rasa kecewa terhadap kekurangan simpan kira asas dan protokol pematuhan syarikat, mencetuskan persoalan tentang bagaimana Bankman-Fried dapat membina sedemikian operasi yang besar dan tidak terkawal yang membelikannya pengaruh dan kuasa politik yang luar biasa.

Sam Bankman-Fried, pengasas dan ketua pegawai eksekutif FTX, bercakap semasa temu bual mengenai “Bloomberg Wealth with David Rubenstein” di New York pada 17 Ogos 2022. (Jeenah Moon/Bloomberg melalui Getty Images / Getty Images)

Jadi, bagaimana Bankman-Fried melakukannya? Ben McMillan, pengasas bersama IDX Digital Assets, menjelaskannya dengan analogi mudah:

Dalam senario hipotesis, bayangkan seseorang memiliki setiap rumah dalam kejiranan 100 rumah dan memaksa penjualan satu rumah dengan harga $1 juta, kemudian menggunakan jualan itu untuk menunjukkan bahawa mereka mempunyai $100 juta dalam “ekuiti.” Tetapi kemudian, pemilik terpaksa menjual semua baki 99 rumah, dan rumah itu hanya dijual pada harga $100,000 setiap satu – bermakna $90 juta daripada ekuiti mereka yang dipanggil hilang.

FTX RUNTUH: DI DALAM SAM BANKMAN-FRIED’S LUXE $40 JUTA BUNKER BAHAMAS

Tetapi ekuiti itu tidak pernah wujud pada mulanya.

McMillan memberitahu Perniagaan FOX itulah yang dilakukan oleh Bankman-Fried dengan token FTTnya, kerana dia mengawal apungan itu.

Logo FTX dilihat di Miami

Logo FTX dilihat di pintu masuk Arena FTX di Miami pada 12 November 2022. (Reuters/Marco Bello/Fail/Foto Reuters)

FTX, menurut McMillan, akan memastikan dan memperdagangkan sebahagian kecil FTT dan syiling lain seperti Serum pada harga dolar yang cukup menguntungkan untuk mencipta “ekuiti” yang ditunjukkan pada kunci kira-kira. Kemudian Bankman-Goreng akan meminjam banyak wang berbanding nombor aset yang pada asasnya sangat besar – dan sangat palsu.

Itu, seterusnya, membenarkan FTX dan dana lindung nilainya, Alameda Research, untuk meningkatkan aset secara buatan.

MENGAPA KEBAIKAN PELABURAN MENJADI PENYEDAP UNTUK FTX

“Ini bukan perkara baru atau unik untuk crypto, dengan cara ini,” jelas McMillan. “Ia dilakukan oleh lebih daripada beberapa dana lindung nilai semasa kemalangan 2008 – terutamanya dalam ruang hutang yang bermasalah.”

FTX dan Alameda mempercepatkan senario dengan menggunakan nombor aset yang melambung untuk mengambil liabiliti yang sangat nyata, menurut McMillan. Nampaknya Bankman-Fried juga telah memperoleh syarikat dan memaksa mereka “tahanan” dengan FTX supaya dia boleh didakwa meneruskan kitaran menggunakan aset pelanggan.

Ketua Pegawai Eksekutif Alameda Research Caroline Ellison

Ketua Pegawai Eksekutif Alameda Research Caroline Ellison melalui Twitter (Twitter @carolinecapital)

McMillan berkata berita utama ialah apabila Changpeng Zhao, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif pertukaran kripto utama Binance, mengumumkan pada 6 November bahawa firmanya menjual sejumlah besar FTT di pasaran terbuka, dan Ketua Pegawai Eksekutif Alameda Caroline Ellison bertindak balas dengan pantas dengan menawarkan untuk membeli semua token dengan harga $22 setiap satu.

DAPATKAN PERNIAGAAN FOX DALAM PERJALANAN DENGAN KLIK DI SINI

Jumlah itu, ramai yang membuat spekulasi, adalah angka penting di atas yang FTT terpaksa berdagang untuk FTX dan Alameda untuk kekal sebagai pelarut.

“Sebaik sahaja FTT didagangkan turun secara mendadak pada 8 November,” kata McMillan, “rumah kad runtuh.”

We would like to say thanks to the writer of this article for this awesome content

FTX: Bagaimana Sam Bankman-Fried membina rumah kad


Check out our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/