Garpu, ya! Peningkatan Cardano Vasil disiarkan secara langsung

Selepas beberapa bulan kelewatan, peningkatan Cardano Vasil dan hard fork akhirnya disiarkan secara langsung pada Khamis jam 9:44 malam UTC, membawa peningkatan “prestasi dan keupayaan yang ketara” kepada rantaian blok.

Kejayaan garpu keras mainnet Cardano diumumkan oleh syarikat blockchain Input Output Hong Kong (IOHK) di Twitter pada hari Khamis, manakala yang lain juga diperhatikan garpu keras berdetik di Twitter Spaces secara langsung dengan pengasas bersama Cardano Charles Hoskinson.

IOHK sebelum ini menyatakan peningkatan ketara yang dibawa oleh garpu adalah penghantaran blok tanpa pengesahan penuh, membolehkan penciptaan blok yang lebih cepat. Peningkatan kepada kontrak pintar Plutusnya untuk meningkatkan kecekapan juga membenarkan aplikasi terdesentralisasi untuk digunakan dan dijalankan pada kos yang lebih rendah.

Keupayaan baharu yang dibawa oleh peningkatan skrip Plutus akan tersedia untuk pembangun di mainnet pada 27 September, selepas satu zaman yang kini berlangsung sekitar lima hari.

Bill Barhydt, pengasas platform dagangan kripto Abra menggelar peningkatan itu sebagai “kemenangan besar untuk pembangun” dengan platform kewangan terdesentralisasi Genius Yield tweeting ia adalah “salah satu kemas kini paling kompleks dan berbangkit pada rangkaian Cardano yang pernah dilakukan.”

Tarikh untuk naik taraf ialah diumumkan pada awal September oleh IOHK, manakala “penunjuk jisim kritikal” diperlukan untuk mencetuskan garpu keras dicapai dalam masa 24 jam membawa kepada acara tersebut.

Berkaitan: Garpu keras pasca-Gabung Ethereum ada di sini: Sekarang apa?

Ia datang selepas berbulan-bulan kelewatan dan penjadualan semula, dengan hari pelancaran yang asalnya dijadualkan pada bulan Jun dua kali tertunda disebabkan masalah pada testnet disebabkan oleh pepijat dalam versi nod sebelumnya mencipta isu keserasian.

Berikutan peningkatan Vasil, Cardano terus membangunkan penyelesaian penskalaan lapisan-2nya, protokol kepala Hydra, yang memproses urus niaga di luar blok blok Cardano sambil masih menggunakannya sebagai lapisan keselamatan dan penyelesaian.

Yang terbaru kemas kini pada Hydra dari 16 September memperincikan pasukan menangani isu yang diketahui dengan nod Hydra. Protokol tidak mempunyai tarikh pelancaran yang ditetapkan, tetapi ia dimaksudkan pada akhir 2022 atau suku pertama 2023.

Pengumuman kejayaan pelancaran menghantar harga syiling Cardano ADA ke atas sebanyak hampir 4% dalam tempoh 24 jam yang lalu kepada $0.46 mengikut CoinGecko data, walaupun ia masih turun lebih 4.5% pada minggu tersebut.