Gazprom Rusia keluar dari perniagaan Jerman di tengah-tengah krisis dalam hubungan tenaga

Model pam petrol dilihat di hadapan logo Gazprom dalam ilustrasi ini diambil pada 25 Mac 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

LONDON, 1 April (Reuters) – Gazprom Rusia (GAZP.MM) berkata pada hari Jumaat ia akan berhenti perniagaannya di Jerman pada saat krisis dalam hubungan tenaga penting antara kedua-dua negara berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Syarikat gergasi gas itu tidak memberikan butiran atau penjelasan mengenai keputusannya untuk menamatkan penyertaannya dalam Gazprom Germania GMBH dan semua asetnya, termasuk anak syarikat di Britain, Switzerland dan Republik Czech.

Gazprom telah berada dalam pandangan pengawal selia Kesatuan Eropah selama berbulan-bulan berhubung dakwaan, yang dinafikannya, bahawa ia telah menahan gas yang boleh dilepaskan untuk menurunkan harga yang melambung tinggi. Sumber berkata minggu ini bahawa pejabatnya di Jerman telah diserbu oleh pihak berkuasa antitrust EU. baca lagi

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

“Saya rasa ini bermakna Gazprom melabuhkan tirai untuk menjadi peserta aktif dalam pasaran gas Eropah. Pada asasnya ia akan pulang ke rumah kerana ia tidak lagi dialu-alukan,” kata Katja Yafimava, felo penyelidik kanan di Oxford Institute for Energy Studies.

“Saya rasa Gazprom memahami ia akan menghadapi persekitaran politik dan peraturan yang bermusuhan di Eropah dan oleh itu mahu menyatukan dan menjalankan semua perniagaannya di satu tempat – St Petersburg, kemungkinan besar dengan sokongan politik kerajaan Rusia.”

Yafimava berkata dia tidak menjangkakan sebarang kesan ke atas penghantaran gas Rusia di bawah kontrak jangka panjang. Sumber pasaran di Jerman yang mempunyai pengetahuan tentang perniagaan gas Rusia bersetuju dengan penilaian itu.

Beliau berkata impak utama adalah terhadap penyimpanan gas kerana Astora, anak syarikat Gazprom Germania, mempunyai kemudahan berjumlah 6 bilion meter padu kapasiti di Jerman dan Austria.

Tidak jelas sama ada kerajaan Jerman mahu campur tangan dan memberi mandat kepada seseorang untuk menjalankan ini, untuk mencapai tahap pengisian yang diingini, dan sama ada itu boleh mencetuskan tentangan undang-undang oleh Gazprom, kata sumber itu. Astora tidak segera membalas permintaan untuk komen.

Langkah itu merumitkan lagi hubungan tenaga antara Rusia dan Jerman, sehari selepas Presiden Rusia Vladimir Putin menandatangani dekri untuk mengenakan harga ruble untuk gas kepada pembeli dari negara yang dianggap Moscow tidak mesra.

Berlin menolak perubahan itu, kerana kontrak sedia ada ditetapkan dalam euro, dan menteri ekonominya berkata pada hari Khamis ia tidak akan “diperas ugut oleh Putin”.

Jerman bergantung kepada gas Rusia untuk kira-kira 40% daripada keperluannya tetapi telah menyertai sekatan Barat terhadap Moscow ke atas Ukraine, termasuk dengan menghentikan saluran paip gas Nord Stream 2 Baltik yang direka untuk menggandakan aliran gas Rusia terus ke Jerman.

Harian perniagaan Jerman Handelsblatt melaporkan pada hari Khamis bahawa kementerian ekonomi Jerman sedang mempertimbangkan untuk mengambil alih Gazprom dan Rosneft (ROSN.MM) unit di negara ini di tengah-tengah kebimbangan mengenai keselamatan bekalan tenaga. baca lagi

Kremlin berkata pada hari Jumaat bahawa sebarang tindakan sedemikian akan menjadi pelanggaran undang-undang antarabangsa.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Pelaporan tambahan oleh Vera Eckert dan Christoph Steitz, ditulis oleh Mark Trevelyan, Penyuntingan oleh William Maclean

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to say thanks to the writer of this post for this outstanding material

Gazprom Rusia keluar dari perniagaan Jerman di tengah-tengah krisis dalam hubungan tenaga


Our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/