GM mendedahkan kereta sukan hibrid Chevy Corvette E-Ray baharu, bermula pada lebih $104,000

Kereta sport hibrid Chevrolet Corvette E-Ray 2024

GM

DETROIT – General Motors’ Corvette “berelektrik” pertama akan tersedia lewat tahun ini bermula pada harga lebih daripada $104,000, kata pembuat kereta itu Selasa.

Kenderaan itu juga akan menjadi pacuan semua roda, satu lagi yang pertama untuk kereta sukan klasik Amerika.

Pembuat kereta itu berkata E-Ray, yang GM pertama kali disahkan kepada CNBC tahun lepas, akan menjadi Corvette pengeluaran terpantas yang pernah ada. Ia akan mencapai 0-60 mph dalam 2.5 saat dan suku batu dalam 10.5 saat – serupa dengan beberapa kereta super dan semasa Kereta trek Corvette Z06.

Kereta sport hibrid Chevrolet Corvette E-Ray 2024

GM

“Ia adalah bukti inovasi yang telah diwakili oleh kereta ini sepanjang legasi 70 tahunnya dan sudah tentu mewakili masa depan apa yang mampu dibawa oleh kereta ini pada masa hadapan,” kata Scott Bell, naib presiden Chevrolet, semasa taklimat.

Corvette semua elektrik dijangka pada satu ketika, tetapi GM belum mengumumkan masa untuk versi EV. Pembuat kereta Detroit telah berkata ia merancang untuk tawaran secara eksklusif kenderaan semua elektrik menjelang 2035.

Sistem hibrid E-Ray menampilkan motor elektrik pada gandar hadapan yang menyediakan 160 kuasa kuda tambahan dan 125 paun kaki tork. Ia memberikan pelepasan yang lebih cepat daripada enjin pembakaran dalaman tradisional.

Secara keseluruhan, GM berkata E-Ray menghasilkan gabungan 655 kuasa kuda daripada kedua-dua motor elektrik dan blok kecil V-8. Ia boleh didapati sebagai coupe dan boleh tukar.

Kereta sport hibrid Chevrolet Corvette E-Ray 2024

GM

E-Ray dijangka menjadi satu-satunya hibrid dalam barisan GM apabila ia tiba di bilik pameran peniaga. GM dihentikan hibrid dan kenderaan elektrik hibrid plug-in, atau PHEV, selama bertahun-tahun untuk memberi tumpuan secara eksklusif pada kereta dan trak semua elektrik.

Pegawai berkata E-Ray telah dibangunkan sebelum rancangan sedemikian, bersempena dengan pembangunan Corvette generasi kelapan, atau C8, yang mula diperkenalkan pada Julai 2019. Kereta itu ialah Corvette pertama yang menampilkan reka bentuk midengin bukannya enjin terletak di bahagian hadapan kenderaan.

Sistem hibrid itu direka khusus untuk Corvette generasi kelapan, menurut Harlan Charles, pengurus pemasaran produk Chevrolet Corvette. Sistem bateri dicas kebanyakannya melalui tenaga penjanaan semula daripada pantai dan brek, serta semasa pemanduan biasa.

GM memutuskan Corvette hibrid dan bukannya PHEV kerana ia menawarkan prestasi keseluruhan yang lebih baik untuk kereta itu.

Kereta sport hibrid Chevrolet Corvette E-Ray 2024

GM

“Misi kenderaan ini ialah prestasi, prestasi, prestasi,” kata Mike Kociba, ketua jurutera pembangunan Corvette. “Setiap kilogram atau paun perlu memperoleh pendapatan dari sudut pandangan massa. … Ia menjejaskan prestasi, jelas dan mudah.”

E-Ray coupe akan bermula pada $104,295, diikuti oleh versi boleh tukar pada $111,295. Harganya lebih rendah sedikit daripada $106,695 Corvette Z06. Harga termasuk destinasi wajib dan yuran penghantaran.

GM mendedahkan E-Ray pada 70ke ulang tahun apabila pembuat kereta Detroit itu memperkenalkan kereta konsep asal Corvette di pameran kereta Motorama di New York City.

E-Ray dijangka menjadi salah satu daripada lapan model baharu atau reka bentuk semula untuk Chevrolet pada tahun 2023. Lain-lain termasuk versi semua elektrik pikap Silveradodan persilangan Equinox dan Blazer, serta Colorado dan Trax berkuasa gas.

GM mengumumkan Corvette elektrik

We would love to say thanks to the writer of this write-up for this incredible content

GM mendedahkan kereta sukan hibrid Chevy Corvette E-Ray baharu, bermula pada lebih $104,000


Find here our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/