GM mengurangkan harga Chevy Bolt 2023, menjadikannya EV termurah di Amerika

Chevrolet Bolt EV

Chevrolet Bolt 2023 akan menjadi EV termurah yang boleh anda beli di Amerika — dengan kaveat.

Awal minggu ini General Motors (GM) mendedahkan harga untuk versi 2023 Bolt EV. Model asas 1LT dan model 2LT yang dilengkapi lebih baik kini masing-masing berharga $26,595 dan $29,795, yang dikatakan oleh GM ialah potongan harga $5,900 setiap model berbanding tahun lepas.

Bolt EUV yang lebih besar mendapat potongan harga yang lebih besar, sekurang-kurangnya secara nominal, sebanyak $6,300.

Bagi Bolt EV biasa, harga itu mewakili potongan harga besar-besaran sebanyak 18.5% daripada setahun yang lalu, pada masa apabila segala-galanya daripada komponen kepada kos buruh meningkat dengan ketara di negara ini.

GM berkata walaupun dengan potongan harga yang besar, tiada ciri telah dialih keluar atau dipangkas berbanding model tahun lepas.

“Tiada apa-apa yang telah dialih keluar,” pakar produk GM Shad Balch memberitahu Detroit Free Press. “Ini mencerminkan keinginan berterusan kami untuk memastikan Bolt EV/EUV berdaya saing di pasaran. Seperti yang telah kami katakan, kemampuan mampu milik sentiasa menjadi keutamaan bagi kenderaan ini.”

Harga dan kredit cukai

Walaupun harga 2023 belum diumumkan, Nissan Leaf 2022, yang merupakan EV termurah yang ditawarkan di AS, bermula pada $27,400. Jika anda tidak menyertakan kredit cukai persekutuan $7,500 (yang Nissan masih layak, tetapi GM tidak), 2023 Bolt EV ialah kereta termurah di Amerika.

Jadi secara teknikal Bolt EV ialah EV termurah di Amerika apabila ia mula dijual pada 2023, tidak termasuk kredit cukai persekutuan (yang menjadikan Nissan Leaf turun kepada $19,900 yang sangat rendah). Berita buruk untuk Nissan (7201.T) adalah Jumlah jualan terkumpul Leaf di AS adalah sekitar 175,000 unitdan apabila ambang 200,000 dicapai, kredit cukai persekutuan dikurangkan separuh.

TANGERANG, INDONESIA - 12 NOVEMBER: Kereta elektrik Nissan Leaf dipamerkan semasa Pameran Kereta Antarabangsa GAIKINDO Indonesia (GIIAS) di Pameran Konvensyen Indonesia di pinggir Jakarta, Tangerang, Indonesia pada 12 November 2021. Pameran kereta pertama semasa pandemik COVID-19 anjuran Persatuan Industri Automotif Indonesia GAIKINDO dibuka untuk umum dari 12 hingga 21 November dan disertai lebih 300 jenama dalam industri sokongan dan mengetengahkan sekitar 150 kenderaan baharu. (Foto oleh Anton Raharjo/Anadolu Agency melalui Getty Images)

TANGERANG, INDONESIA – 12 NOVEMBER: Kereta elektrik Nissan Leaf dipamerkan semasa Pameran Kereta Antarabangsa GAIKINDO Indonesia (GIIAS) di Pameran Konvensyen Indonesia di pinggir Jakarta, Tangerang, Indonesia pada 12 November 2021. Pameran kereta pertama semasa pandemik COVID-19 anjuran Persatuan Industri Automotif Indonesia GAIKINDO dibuka untuk umum dari 12 hingga 21 November dan disertai lebih 300 jenama dalam industri sokongan dan mengetengahkan sekitar 150 kenderaan baharu. (Foto oleh Anton Raharjo/Anadolu Agency melalui Getty Images)

Juga pada sisi negatif untuk Nissan Leaf ialah ia hanya mempunyai jarak 149 batu (nilai EPA), manakala Bolt EV termurah mempunyai anggaran GM 259 batu. Seorang pembeli perlu melangkah ke Nissan Leaf S Plus untuk mendapatkan jarak 226 batu (nilai EPA), tetapi model itu bermula pada $32,400.

Perkara utama di sini ialah GM melakukan apa yang boleh untuk membawa pilihan EV pasaran massa yang mampu milik dengan rangkaian elektrik yang baik kepada pembeli kelas pertengahan yang ingin menggunakan elektrik. Ini adalah sebahagian daripada pasaran dengan kekurangan pilihan, dengan hanya Nissan Leaf S Plus sebagai satu-satunya pesaingnya, walaupun Fisker (FSR) menjanjikan bahawa ia Ocean EV SUV akan bermula di bawah $40,000 apabila ia tiba pada tahun hadapan.

Jika negara mahu mencapai matlamat Rumah Putih mempunyai 50% daripada jualan kenderaan adalah elektrik menjelang 2030, pembeli AS akan memerlukan lebih banyak pilihan EV yang lebih murah.

——

Pras Subramanian ialah seorang wartawan autos kanan untuk Yahoo Finance. Anda boleh mengikutinya Twitter dan seterusnya Instagram.

Baca berita kewangan dan perniagaan terkini daripada Yahoo Finance

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Instagram, Youtube, Facebook, Papan selakdan LinkedInWe wish to thank the author of this post for this incredible material

GM mengurangkan harga Chevy Bolt 2023, menjadikannya EV termurah di Amerika


Visit our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/