GMC Sierra EV Denali mendedahkan: pikap berkuasa plug-in menjadi premium

Trak pikap berharga premium General Motors, GMC Sierra Denali, mendapat peningkatan elektrik.

Sierra EV akan dilancarkan pada awal 2024 dalam kemasan Denali yang popular (dan mahal), dengan anggaran jarak 400 batu dan harga cadangan pilihan penuh sebanyak $107,000. Pada tahun berikutnya, GMC akan menawarkan trim AT4 dan Elevation yang harganya lebih sederhana, yang terakhir dijangka bermula pada $50,000.

Sierra EV Denali akan tiba di tengah-tengah a hubungan cinta berbilang dekad antara pembeli kereta Amerika dan trak, dengan pikap menyumbang lima daripada 10 kenderaan terlaris dalam industri pada 2021 walaupun harganya semakin tinggi. GM khususnya meramalkan bahawa trak elektrik akan menjual sama seperti rakan gas mereka, jika tidak lebih baik. Syarikat itu adalah yang terbaru membuat pertaruhan wang besar bahawa trak elektrik akan mendahului dalam peralihan kepada kenderaan pelepasan paip sifar.

Sierra EV Denali akan tiba di tengah-tengah hubungan cinta berbilang dekad antara pembeli kereta Amerika dan trak

Sierra EV akan menjadi kenderaan elektrik ketiga daripada GMC, selepas pikap Hummer EV dan SUV. Dan apabila ia tiba pada pertengahan 2024, ia akan menyertai Chevy Silverado EV dalam portfolio trak elektrik GM yang semakin berkembang. Pada pandangan pertama, GMC Sierra EV berkongsi banyak persamaan dengan Chevy Silverado EV: kedua-duanya adalah trak elektrik tunggangan tinggi yang besar dengan hujung hadapan berkotak dan bateri yang besar dan berat.

Tetapi sementara Chevy membayangkan Silverado EV sebagai trak elektrik untuk orang ramai, dengan kedua-dua versi penumpang dan komersial, GMC melihat Sierra EV sebagai menjurus kepada pembeli yang lebih mewah yang mahu perkara yang baik. Fikirkan tempat duduk kulit berkuitif, skrin sentuh gaya potret yang besar, teknologi bantuan pemandu bebas tangan, dan juga beberapa ciri yang lebih unik, seperti Mod CrabWalk. Dan sudah tentu, ia mestilah Denali kerana, seperti yang dikemukakan oleh ketua pemasaran GMC, Molly Peck kepada saya awal minggu ini, “Denali memberi isyarat yang terbaik.”

1/9

Foto oleh Andrew Hawkins / The Verge

Spesifikasi, spesifikasi dan banyak lagi spesifikasi

Kami bercakap tentang harga dan julat, tetapi terdapat, sudah tentu, banyak lagi spesifikasi untuk dipertimbangkan dengan Sierra EV.

Semua versi trak itu dijangka hadir dengan dwi motor, satu di hadapan dan satu di belakang. Ia akan mampu mengecas pada kadar sehingga 350kW, yang akan menambah kira-kira 100 batu dalam masa kurang dari 10 minit.

Seperti kebanyakan kenderaan elektrik, Sierra elektrik akan menjadi sangat pantas, mampu memecut dari sifar hingga 60mph dalam masa kurang daripada 4.5 saat. Itu lebih pantas daripada Cybertruck motor tunggal RWD dan hampir setanding dengan Chevy Silverado EV, Ford F-150 Lightning dan Cybertruck tri-motor. Tetapi itu juga akan menjadi lebih perlahan daripada Cybertruck quad-motor (2.9 saat) dan edisi pelancaran Rivian R1T (3.3 saat).

Seperti kebanyakan kenderaan elektrik, Sierra elektrik akan menjadi sangat pantas, mampu memecut dari sifar hingga 60mph dalam masa kurang daripada 4.5 saat

Versi Denali kelihatan seperti ia boleh mengetepikan anda dengan mudah, dengan anggaran 562kW jumlah kuasa (754 kuasa kuda) dan 785 paun-kaki tork semasa dalam Mod Kuasa Maks.

Sierra EV tidak akan mempunyai permulaan kawalan pelancaran “Watts to Freedom” Hummer EV. Sebaliknya, ia akan mempunyai Mod Kuasa Maks yang boleh digunakan oleh pemandu selama-lamanya, tidak seperti Watts to Freedom, yang hanya kekal aktif untuk pecutan awal. Mod pemanduan lain termasuk Standard, Tow / Haul, Off-Road dan MyMode yang boleh disesuaikan.

Tetapi Sierra EV akan mempunyai Mod CrabWalk, membolehkan ia bergerak merentasi rupa bumi secara menyerong pada kelajuan rendah seperti krustasea yang tinggal di pasir. Mod CrabWalk didayakan oleh keupayaan stereng empat roda trak elektrik di mana roda belakang berputar pada sudut yang sama dengan roda hadapan, membolehkan pergerakan pepenjuru kenderaan.

Kenderaan elektrik pada Tahun Tuhan kita 2024 yang tidak akan disertakan dengan ciri ini

Roda tersebut ialah raksasa 24 inci yang menunggang pada rangka kerja penggantungan udara boleh laras yang boleh menaikkan atau menurunkan trak sebanyak dua inci. Pemanduan satu pedal dan brek penjanaan semula juga disertakan kerana kenderaan elektrik manakah pada Tahun Tuhan kita 2024 yang tidak akan disertakan dengan ciri ini?

GMC Sierra EV Denali akan mampu membawa muatan 1,300 paun dan menunda sehingga 9,500 paun. Tiada kata tentang berapa banyak jarak yang anda akan hilang apabila anda mula mengangkut barang berat.

Dan ia akan berfungsi sebagai penjana mudah alih terima kasih kepada 10.2kW kuasa sangkut. Tenaga itu cukup untuk menghidupkan kebanyakan peranti penting di rumah semasa pemadaman sehingga 21 hari. Sebaliknya, trim asas F-150 Lightning boleh mengeluarkan 2.4kW kuasa onboard, dan trim Lariat dan Platinum yang lebih mahal menawarkan sejumlah 9.6kW kuasa onboard. (Pembeli Lightning model asas boleh memperoleh sehingga 9.6kW kuasa atas kapal, tetapi kos tambahan.)

Skrin gaya potret 16.8-inci kelihatan terangkat terus dari F-150 Lightning dan Mustang Mach-E.

Teknologi

Masuk ke dalam (atau cucuk kepala anda ke dalam seperti yang saya perlu lakukan kerana saya tidak dibenarkan duduk di dalam trak) dan anda akan segera melihat skrin sentuh potret terapung besar 16.8 inci yang benar-benar menguasai susunan tengah. Tombol dibenamkan di bahagian bawah skrin untuk mengawal kelantangan. Dan skrin 11 inci yang lebih kecil terletak di belakang stereng untuk memaparkan maklumat yang berkaitan seperti kelajuan, mod pemanduan dan arah.

Sierra EV Denali akan mempunyai banyak apl Google terbina dalam pada skrin infotainmentnya

Sierra EV Denali akan mempunyai banyak apl Google terbina dalam pada skrin infotainmentnya, termasuk Peta Google, Google Assistant dan Google Play — tetapi ia tidak akan dijalankan pada Android Automotive, sistem pengendalian asli gergasi teknologi itu. GM membuat perjanjian dengan Google untuk menjalankan aplikasi Android di dalam keretanya melalui Gedung Play tanpa memerlukan penggunaan telefon pintar Android.

Saya tidak dapat membantu tetapi tertanya-tanya apa yang akan dikatakan oleh jurutera di Ford apabila mereka melihat persediaan seperti F-150 Lightning / Mustang Mach-E dalam GMC Sierra EV. Skrin gaya potret, tombol terbenam, dan juga barisan butang boleh dikonfigurasikan di bahagian bawah semuanya kelihatan terangkat terus dari Ford. Skrin landskap yang lebih bersepadu yang terdapat dalam versi gas Sierra Denali telah hilang. GMC sedang mengubah saiz skrinnya.

“Saya fikir jenama itu benar-benar mahu memberi tumpuan kepada cara yang betul untuk menceritakan kisah tentang teknologi,” kata Chris Hilts, ketua reka bentuk dalaman GMC. “Dan kami berasa seperti sekarang. Ia melalui paparan besar.”

Di bawah skrin terdapat banyak trim kayu berpori terbuka, termasuk pengecas aruhan untuk telefon pintar anda yang dibina terus ke dalam panel kayu gelongsor di konsol tengah. GMC berkata ia adalah yang pertama membina pengecas tanpa wayar ke dalam panel kayu gelongsor.

Sierra EV Denali akan didatangkan secara standard dengan Super Cruise, teknologi bantuan pemandu bebas tangan GM, membolehkan pemandu melakukan perjalanan bebas tangan di lebih daripada 400,000 batu jalan yang serasi di seluruh AS dan Kanada. Dan terima kasih kepada beberapa penderia radar jarak jauh sudut lebar baharu, Super Cruise juga boleh digunakan semasa melakukan treler.

Terdapat sejumlah 14 kamera tertanam di sekeliling trak untuk keterlihatan tambahan. (Sudah tentu, Sierra dan trak separuh tan lain seperti itu tidak memerlukan begitu banyak kamera jika mereka direka sedikit lebih selamattetapi saya menyimpang!)

Bercakap tentang berat, GMC tidak dapat memberitahu kami betapa beratnya Sierra Denali yang berelektrik — tetapi saya yakin anda boleh meneka. Versi berkuasa gas boleh menaikkan penimbang pada hampir 7,100 paun pada beratnya, dan bateri litium-ion jauh lebih berat daripada tangki gas penuh. Saya tidak menjangkakan Sierra EV Denali akan seberat Hummer EV dan bateri berskala Honda Civic, tetapi ia akan datang hampir.

GMC Sierra EV Denali dengan batang hadapannya terbuka

“E-trunk” berbunyi lebih seperti sesuatu yang akan dibungkus oleh pachyderm daripada apa-apa yang anda temui dalam pikap pemalam anda.

Reka bentuk

Okey, mari kita bincang reka bentuk kerana mungkin di situlah Sierra EV Denali berlepas paling ketara daripada rakan enjin pembakaran dalamannya. Tudung mempunyai garis tengah yang reka bentuk GMC memanggil “Fist of the Wind.” Dan gril standard telah digantikan dengan perisai lebar dengan logo GMC diimbangi oleh dua lampu hadapan berbentuk L terbalik. Apa yang mengejutkan, tiada bar cahaya.

Bahagian hadapan bertujuan untuk “memastikan bahawa kami mempunyai kehadiran yang yakin dan kejam di jalan raya”

Bahagian depan bertujuan untuk “memastikan bahawa kami mempunyai kehadiran yang yakin dan kejam di jalan raya,” kata Holt Ware, ketua reka bentuk luaran. (Yang saya katakan, tanya pejalan kaki yang perlu menyeberang jalan di hadapan salah satu trak ini sama ada mereka menghargai penampilan “kejam”.)

Sudah tentu, tanpa enjin pembakaran dalaman di bawah hud, tiada sebab untuk Sierra EV Denali menjadi setinggi dan kejam seperti itu. Ia mungkin lebih pendek dan kurang membawa maut kepada sesiapa yang malang untuk dilanggar oleh salah satu trak ini. Kajian telah menunjukkan trak tinggi dan hidung rata itu lebih berkemungkinan menyebabkan kecederaan serius dan kematian apabila melanggar pejalan kaki. Tetapi pembeli trak Amerika telah membiasakan diri dengan kenderaan menunggang tinggi, dan GMC tidak mungkin menyimpang banyak daripada buku permainan reka bentuk.

Apa yang ada di bawah tudung pencakar langit itu? Nada. Seperti kebanyakan trak elektrik sebelum ini, Sierra EV Denali menampilkan saiz frunk yang cukup bagus — atau e-trunk, dalam bahasa GMC. Terdapat saluran keluar kuasa dan longkang sekiranya anda ingin mengisinya dengan ais dan minuman kegemaran anda. GMC tidak menyatakan berapa banyak kargo yang boleh anda bawa dalam e-trunk Sierra EV, tetapi ia pasti lebih daripada enam pek.

GMC Sierra EV Denali dengan pintu belakang terbuka.

Sejujurnya, anda hanya akan membawa trak ini ke Costco.

Di jalan raya lagi

Apabila akhirnya mencecah pengedar pada 2024, Sierra EV Denali akan menemui beberapa trak elektrik yang sudah ada di pasaran, termasuk Rivian R1T, Ford F-150 Lightning, Hummer EV, Chevy Silverado, dan kemungkinan Tesla Cybertruck.

Sierra EV akan dibina pada pek bateri Ultium GM dan pacuan elektrik yang turut digunakan untuk menggerakkan Silverado, trak Hummer dan SUV, Cadillac Lyriq dan Celestiq, serta EV akan datang yang lain. (Sierra akan menggunakan pek bateri Ultium 24 modul yang serupa dengan Hummer dan Silverado.) GM telah membuat beberapa janji besar di sekitar kenderaan elektrik generasi Ultiumnya, walaupun ketika ia bergelut dengan generasi pertamanya berkat penarikan semula besar-besaran Bolt EV.

Apabila akhirnya mencecah pengedar pada tahun 2024, Sierra EV Denali akan menemui beberapa trak elektrik yang sudah ada di pasaran

Ia akan dibina di Factory Zero, kilang EV GM di Detroit, bersama Silverado, kedua-dua EV Hummer, dan Cruise Origin, pengangkutan ulang-alik autonomi yang dibina khas oleh pembuat kereta itu. GM juga merancang untuk membina dua kilang bateri di AS kerana ia terus menyepadukan elemen baharu proses pembuatan secara menegak.

Trak pikap adalah penjual terbesar di AS. Dan walaupun terdapat peningkatan dalam penjimatan bahan api, trak pikap masih menggunakan paling banyak gas dan mempunyai pelepasan karbon paling banyak. Jadi, elektrifikasi pasaran trak pikap boleh memberi impak yang besar kepada alam sekitar.

Trak adalah penjual besar dan penjana keuntungan untuk pembuat kereta, dan mereka mempunyai pelanggan yang sangat setia. Mari lihat apa yang pemilik Sierra katakan tentang versi berkuasa bateri ini.

Fotografi oleh Andrew J. Hawkins / The Verge

We wish to thank the author of this article for this awesome web content

GMC Sierra EV Denali mendedahkan: pikap berkuasa plug-in menjadi premium


You can view our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/