Google kehilangan cabaran terhadap keputusan antitrust EU, siasatan lain muncul

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

LUXEMBOURG, 14 Sept (Reuters) – Google mengalami salah satu kemunduran terbesarnya pada hari Rabu apabila mahkamah tertinggi Eropah mendendanya 4.125 bilion euro ($4.13 bilion) kerana menggunakan sistem pengendalian mudah alih Androidnya untuk menggagalkan saingan, menawarkan preseden kepada pengawal selia lain untuk membuat ratchet. naik tekanan.

Unit Alphabet gergasi teknologi AS (GOOGL.O) telah mencabar keputusan awal, tetapi keputusan itu secara umumnya dikekalkan oleh mahkamah kedua tertinggi Eropah dalam keputusan hari Rabu dan denda itu dikurangkan hanya sedikit daripada 4.34 bilion euro.

Ia adalah satu rekod denda untuk pelanggaran antitrust. Penguatkuasa antitrust EU telah mengenakan sejumlah 8.25 bilion euro denda antitrust ke atas enjin carian internet paling popular di dunia dalam tiga penyiasatan sejak lebih sedekad.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Ini adalah kekalahan mahkamah kedua untuk Google yang kehilangan cabarannya kepada denda 2.42 bilion euro ($2.42 bilion) tahun lepas, yang pertama daripada tiga kes.

“Mahkamah Agung sebahagian besarnya mengesahkan keputusan Suruhanjaya bahawa Google mengenakan sekatan yang menyalahi undang-undang ke atas pengeluar peranti mudah alih Android dan pengendali rangkaian mudah alih untuk menyatukan kedudukan dominan enjin cariannya,” kata mahkamah.

“Untuk lebih menggambarkan graviti dan tempoh pelanggaran itu, Mahkamah Agung menganggap wajar namun untuk mengenakan denda sebanyak 4.125 bilion euro ke atas Google, alasannya berbeza dalam aspek tertentu daripada Suruhanjaya,” kata hakim.

Google, yang boleh merayu mengenai perkara undang-undang kepada Mahkamah Keadilan EU, yang tertinggi di Eropah, menyuarakan kekecewaannya.

“Kami kecewa kerana Mahkamah tidak membatalkan keputusan itu sepenuhnya. Android telah mencipta lebih banyak pilihan untuk semua orang, tidak kurang, dan menyokong beribu-ribu perniagaan yang berjaya di Eropah dan di seluruh dunia,” kata seorang jurucakap.

PENINGKATAN ANTITRUST

Keputusan itu adalah dorongan untuk ketua antitrust EU Margrethe Vestager berikutan kemunduran dalam kes yang melibatkan gergasi teknologi lain seperti Intel (INTC.O) dan Qualcomm (QCOM.O) tahun ini.

Vestager telah menjadikan tindakan kerasnya terhadap Big Tech sebagai ciri pekerjaannya, satu langkah yang telah menggalakkan pengawal selia di Amerika Syarikat dan di tempat lain untuk mengikutinya.

Dia sedang menyiasat perniagaan pengiklanan digital Google, perjanjian iklan Jedi Blue dengan Meta (META.O)Apple (AAPL.O) Peraturan App Store, pasaran Meta dan penggunaan data dan Amazon (AMZN.O) jualan dalam talian dan amalan pasaran.

Mahkamah bersetuju dengan penilaian Suruhanjaya bahawa pembuat iPhone Apple (AAPL.O) tidak berada dalam pasaran yang sama dan oleh itu tidak boleh menjadi kekangan kompetitif terhadap Android.

Sokongan mahkamah boleh mengukuhkan badan pemantau antitrust EU dalam penyiasatannya terhadap amalan perniagaan Apple dalam pasaran penstriman muzik di mana pengawal selia mengatakan syarikat itu mendominasi.

FairSearch, yang aduannya pada 2013 mencetuskan kes EU, berkata penghakiman itu akan mengukuhkan lagi peraturan teknologi penting Vestager yang bertujuan mengekang syarikat teknologi AS yang akan berkuat kuasa tahun depan.

“Kemenangan ini akan memberi semangat kepada Suruhanjaya dalam menguatkuasakan peraturan baharunya yang memerintah dalam Big Tech, Akta Pasaran Digital,” kata peguamnya Thomas Vinje.

Suruhanjaya dalam keputusannya pada 2018 berkata Google menggunakan Android untuk mengukuhkan penguasaannya dalam carian internet umum melalui pembayaran kepada pengeluar besar dan pengendali rangkaian mudah alih dan sekatan.

Google berkata ia bertindak seperti perniagaan lain yang tidak terkira banyaknya dan bahawa pembayaran serta perjanjian sedemikian membantu mengekalkan Android sebagai sistem pengendalian percuma, mengkritik keputusan EU sebagai tidak selaras dengan realiti ekonomi platform perisian mudah alih.

Kesnya ialah T-604/18 Google vs Suruhanjaya Eropah.

($1 = 1.0002 euro)

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Foo Yun Chee Penyuntingan oleh David Evans

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to give thanks to the writer of this article for this remarkable web content

Google kehilangan cabaran terhadap keputusan antitrust EU, siasatan lain muncul


Check out our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/