Hack Viral, Diluluskan Chef Untuk Salmon 5 Minit Ini Menjadikan Hidangan Paling Mudah (Walaupun Ia Agak Pelik)

Baru-baru ini, cef selebriti dan Momofuku pengasas David Chang dikongsi resipi salmon malam minggu yang ringkas dengan pengikut TikToknya. Untuk sebahagian besar, ia kelihatan agak mudah — sukar untuk mencari kesalahan pada sekeping salmon serpihan yang disiram dalam sos manis-manis. Tetapi satu perincian yang mengejutkan orang ramai ialah bagaimana Chang menyediakannya: dalam gelombang mikronya.

Dalam kapsyen video itu, Chang memanggil kaedah “Chef Mike” (aka gelombang mikro) sebagai “cara memasak yang lazat,” sambil menambah bahawa kaedah ini sangat membantu apabila anda terdesak masa. “Saya mempunyai sedikit masa untuk menyediakan makan malam di atas meja untuk anak-anak saya,” tambahnya, jadi salmon microwave nampaknya menjadi pilihan di rumahnya apabila dia memerlukan hidangan lima minit yang memuaskan.

Memandangkan kedudukan David Chang yang menonjol dalam dunia makanan, sebenarnya tidak ramai pengulas yang menentang. Sesetengah orang bimbang tentang potensi bau apabila memasak sekeping ikan mentah, tetapi Chang sendiri mengesahkan bahawa “tiada bau.”

Orang lain melihat gelombang mikro zaman angkasanya – maksud saya, perkara itu terbuka secara automatik, orang – dan menganggap bahawa kaedah memasak hanya akan berfungsi dengan gelombang mikro mewahnya. Tetapi dia dapat memadamkan kebimbangan itu juga.

Kebanyakan orang hanya gembira melihat seorang tukang masak yang terkenal sebagai Chang berkongsi resipi yang mementingkan masa dan ringkas seperti ini. Resipi untuk orang yang sebenar, sibuk! Konsep yang sungguh.

Dan saya, secara peribadi, agak terkejut melihatnya sebenar chef menggembar-gemburkan kaedah gelombang mikro selepas I menulis tentang (dan mencuba!) Resipi salmon gelombang mikro Stephen King pada awal tahun ini – bahawa internet benar-benar mengoyakkannya.

Makan malam: Dapatkan filet salmon yang enak di pasar raya, tidak terlalu besar. Letakkan sedikit minyak zaitun dan jus lemon di atasnya. Balut dengan tuala kertas lembap. Nukkannya dalam ketuhar gelombang mikro selama 3 minit atau lebih. makanlah. Mungkin tambah salad.


Twitter: @StephenKing

Mencuba dua resipi salmon gelombang mikro *berasingan* pastinya tiada pada kad bingo 2022 saya, tetapi inilah kami.

Walaupun “resipi” King tidak betul-betul menjual kaedah seperti yang dilakukan oleh Chang, saya masih benar-benar taksub apabila saya mencubanya untuk diri saya sendiri…dan TBH, saya telah membuatnya beberapa kali sejak itu. Jadi saya benar-benar ingin tahu untuk meletakkan resipi dan penyediaan Chang yang berbeza sedikit berbanding Raja Seram.

Untuk memulakan, saya mengambil bahan-bahan. Berdasarkan arahan Chang, satu-satunya bahan yang anda perlukan ialah filet salmon, sedikit kicap (atau tamari), garam perasa dan nektar agave.

LANGKAH #1: Saya meletakkan salmon ke dalam bekas penyimpanan makanan kaca selamat gelombang mikro. Di sinilah resipi Chang sungguh berbeza daripada King’s — yang terakhir meminta salmon diletakkan di atas pinggan dan dibalut dengan tuala kertas lembap, jadi saya ingin tahu apakah kesan, jika ada, kaedah ini akan mempunyai tekstur…dan bau.

Dalam video asal, David Chang sebenarnya menggunakan bekas memasak yang selamat dari gelombang mikro daripada jenama itu Mana-mana hari, dengan siapa dia sering bekerja. Jika anda mempunyai $40+ untuk dibelanjakan untuk alat memasak gelombang mikro, lakukannya! Yang berkata, saya sangat tidak! Jadi saya menggunakan bekas penyimpanan makanan kaca yang sangat biasa dengan penutup, berharap untuk mendapatkan hasil yang sama lazat.

LANGKAH #2: Seterusnya, saya tuangkan kira-kira 1 sudu besar kicap dan 1 sudu teh nektar agave ke atas salmon.

Chang menggunakan tangannya untuk membancuh campuran kicap di sekeliling salmon dan pastikan ia bersalut sama rata; Saya menggunakan berus silikon. Untuk salmon anda, pilihan di tangan anda. Awak buat awak.

LANGKAH #3: Saya taburkan 1/2 sudu teh garam perasa ke seluruh bahagian ikan.

LANGKAH #4: Dengan gugup, saya memasukkan bayi ini ke dalam ketuhar gelombang mikro selepas itu secara longgar (longgar!) menutup bekas dengan penutup.

Chang menyatakan bahawa tiga setengah minit akan memberi anda salmon sederhana jarang ditemui, manakala lima minit akan membawa anda sesuatu yang lebih dekat dengan siap. Mengharap sesuatu yang lembap tetapi tidak agak sederhana jarang, saya memilih selama empat minit.

LANGKAH #5: Apabila empat minit tamat, saya membuka pintu ketuhar gelombang mikro saya untuk mencari sekeping ikan merah jambu yang sempurna dan sos yang pekat dan menggelegak. Lebih baik lagi: Hampir tidak ada bau hanyir yang ditemui.

Tidak seperti salmon King, yang hanya diperisakan dengan hirisan limau dan minyak zaitun, saya mendapati bahawa kicap sebenarnya memberikan bau yang sangat menyenangkan dan enak kepada ikan yang dipanaskan dalam gelombang mikro. Seperti, saya agak menikmati bau yang terpancar dari ketuhar gelombang mikro saya, jika saya benar-benar jujur.

Saya biarkan salmon berehat selama satu minit, mengikut arahan. Kemudian, untuk menguji kematangannya, saya menggunakan termometer yang dibaca segera untuk mengukur suhu. Seolah-olah dengan sihir, ia didaftarkan pada medium yang sesuai untuk salmon: 135ºF.

Apabila saya menyelam dengan garpu untuk melihat bagaimana keadaan berubah, dari segi tekstur, saya gembira melihat bahawa ia sama lembut dengan resipi King — jika tidak lebih. Saya juga sangat kagum dengan betapa sekata keseluruhan kepingan ikan itu dimasak. Tiada bintik sejuk di tengah dan bahagian tepinya juga tidak berlebihan. Hanya salmon lembap dan mengelupas sepanjang jalan.

Tetapi di luar teksturnya, saya sangat teruja untuk melaporkan bahawa rasa…

Tanpa sebarang perapan, saya benar-benar terkejut melihat betapa banyak rasa yang diberikan oleh kicap, agave, dan campuran garam berperisa, terutamanya berbanding dengan versi Stephen King yang secara objektif pada bahagian hambar. TBH, ini adalah peringatan yang sangat baik bahawa kadangkala anda tidak perlu menggoncang keseluruhan balang adunan rempah pada makanan anda untuk menjadikannya sedap. Perbezaan yang ringkas, manis-manis antara kicap dan agave menjadikan semuanya tidak dapat dinafikan, dan secara jujur, saya akan tidak pernah tahu ia dibuat dalam ketuhar gelombang mikro jika anda tidak memberitahu saya.

Untuk makan malam yang lebih lengkap, saya akhirnya mengelupas ikan di atas beberapa nasi putih yang dikukus, mengikut cadangan David Chang, dan menambahkannya dengan beberapa daun bawang yang dihiris nipis dan perasa nasi furikake. Ia adalah makanan terbaik yang saya makan sepanjang minggu, dan pastinya ia adalah yang paling cepat yang saya buat…sepanjang tahun?!

KEPUTUSAN: Anda perlu mencuba resipi ini. Selain menjadi sangat mudah, ia juga sangat lazat. Tidak termasuk mana-mana bahagian, semuanya terhimpun dalam masa lebih lima minit sahaja, tanpa perlu menunggu sebarang peralatan atau kepingan alat memasak dipanaskan terlebih dahulu. Bahagian yang terbaik: Hampir tidak ada pembersihan yang terlibat. Pada kali seterusnya anda memerlukan makan malam selama lima minit atau berasa seperti meletakkan dalam jumlah yang paling sedikit usaha ke dalam hidangan yang anda masak, salmon David Chang itu.

Jika anda mencuba kaedah ini, beritahu saya pendapat anda mengenainya. Dan jika anda mempunyai kaedah memasak lain (atau resipi) yang lebih kurang tidak konvensional tetapi sama sekali patut dicuba, saya ingin mendengar tentang mereka! Letakkan mereka dalam komen di bawah. 👇We want to say thanks to the author of this short article for this incredible material

Hack Viral, Diluluskan Chef Untuk Salmon 5 Minit Ini Menjadikan Hidangan Paling Mudah (Walaupun Ia Agak Pelik)


Check out our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/