Hanya 20% pekerja AS di pejabat tiga hari atau lebih: Ketua Pegawai Eksekutif IBM

Ketika syarikat-syarikat besar Amerika mula mengalu-alukan pekerja kembali pada musim bunga, mereka terkejut dengan apa yang mereka lihat: lebih sedikit pekerja daripada yang mereka jangkakan yang mahu kembali ke pejabat. Itulah kes di Ford, yang memberitahu CNBC pada bulan April bahawa nombor awal adalah “lebih rendah daripada yang kami jangkakan,” dan lebih banyak komen terbaru daripada Ketua Pegawai Eksekutif IBM menunjukkan bahawa ramai pekerja di firma terbesar lebih suka untuk terus bekerja dari mana-mana kecuali pejabat, sekurang-kurangnya pada kebanyakan masa.

Hanya 20% daripada pekerja IBM AS berada di pejabat selama tiga hari seminggu atau lebih, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat teknologi Arvind Krishna memberitahu Sara Eisen CNBC di Festival Idea Aspen pada hari Isnin. Krishna menambah bahawa dia tidak melihat senario di mana baki akan kembali kepada lebih 60% pekerja di pejabat lebih kerap daripada tidak.

Dalam era teknologi yang lebih awal, IBM adalah salah satu firma teknologi utama pertama yang menerima kerja jauh sebelum ia menjadi perkara biasa, dengan pada satu ketika pada tahun 2000-an sebanyak 40% pekerjanya terpencil, tetapi ia akhirnya membalikkan haluan dan memerlukan pekerja untuk sekali lagi berpejabat di pejabat pada 2017. Kini, paradigma telah berubah lagi.

“Saya tidak fikir ia akan melepasi 60,” kata Krishna. “Jadi saya rasa kita telah belajar normal baharu.”

IBM mempunyai lebih 280,000 pekerja di seluruh dunia pada akhir tahun lepas.

Krishna menjangkakan majikan untuk mendapatkan sedikit leverage apabila ia berkaitan dengan gaji, walaupun hanya tahap inflasi gaji yang lebih rendah dan bukannya pembalikannya. “Kami akan mendapat pelarasan gaji,” kata Krishna pada Festival Idea Aspen. “Saya menjangkakan untuk melihat penurunan dalam kadar pertumbuhan, satu langkah ke bawah.”

Beliau juga menyatakan tekanan gaji akan berbeza-beza bergantung pada pasaran.

“Inflasi 8-9% atau 5% dalam gaji tidak seragam. Beberapa poket adalah 9 hingga 20,” katanya. “Sesetengah poket hampir rata, dan itu akan menyebabkan beberapa ketidaksamaan semasa kita meneruskan.”

Krishna menambah bahawa inflasi pengambilan pekerja IBM sendiri telah meningkat 9%. “Kami berada di hujung atas, kami melebihi sembilan saya akan katakan untuk pekerja gantian,” katanya. “Sangat sukar untuk mendapatkan orang.”

Kebanyakan pemberhentian yang berlaku dalam teknologi, katanya, adalah di firma yang tidak menguntungkan, dan laporan terbaru lain dari CNBC dan data tinjauan dari industri teknologi menunjukkan bahawa pekerja kekal di tempat duduk pemandu apabila ia datang kepada tawaran kerja dan banyak firma merancang untuk meneruskan pengambilan pekerja secara agresif.

Krishna tidak menjangkakan inflasi keseluruhan akan turun dengan cepat, kekal di atas sasaran Fed sebanyak 2% tahun depan. IBM sedang bersedia untuk “tempoh inflasi yang lebih mampan,” kata Krishna, dan pulangan kepada sasaran Fed sebanyak 2% tidak realistik untuk tiga hingga empat tahun lagi.

Ini tidak bermakna beliau melihat kemelesetan akan datang, kerana beliau menyifatkan tempoh semasa inflasi tinggi digabungkan dengan kekurangan pasaran buruh sebagai tidak tipikal dan menjadikan preseden ekonomi masa lalu kurang penting sebagai alat ramalan.

Sementara itu, perbelanjaan teknologi kekal kukuh dalam segmen perniagaan ke perniagaan, kata Krishna, dengan sektor termasuk runcit, perbankan dan kewangan, serta farmaseutikal dan bioteknologi semuanya berbelanja lebih untuk teknologi.

“Kami tidak melihat kelembapan dalam ruang B2B, ” katanya.

Tonton video di atas untuk mendapatkan sorotan daripada temu bual penuh dengan Ketua Pegawai Eksekutif IBM di Festival Idea Aspen di mana Krishna turut memberikan pandangan gergasi teknologi itu mengenai keputusan pengguguran Mahkamah Agung dan pendekatannya untuk bertindak balas terhadap isu politik.

Pendedahan: Kumpulan Berita NBCUniversal ialah rakan media Festival Idea Aspen.

We want to give thanks to the writer of this article for this amazing material

Hanya 20% pekerja AS di pejabat tiga hari atau lebih: Ketua Pegawai Eksekutif IBM


Check out our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/