Hanya 5% daripada sisa plastik yang dijana oleh AS tahun lepas telah dikitar semula, kata laporan

Hanya 5% daripada pergunungan sisa plastik yang dihasilkan oleh isi rumah AS tahun lepas telah dikitar semula, menurut penyelidikan baharu oleh Greenpeace.

Rakyat Amerika membuang 51 juta tan pembungkus, botol dan beg pada 2021 – kira-kira 309 paun plastik setiap orang – yang mana hampir 95% daripadanya berakhir di tapak pelupusan sampah, lautan atau bertaburan di atmosfera dalam zarah toksik yang kecil.

Masalah plastik bukan semata-mata disebabkan oleh kepenggunaan atau kemalasan – malah keadaan akan tetap buruk walaupun setiap isi rumah mengasingkan setiap keping plastik dan membuangnya di loji kitar semula khusus, menurut Greenpeace.

Tiada satu jenis pembungkusan plastik di AS memenuhi definisi boleh dikitar semula yang digunakan oleh inisiatif ekonomi plastik baharu Yayasan Ellen MacArthur, laporan itu ditemui.

Malah plastik yang telah lama dianggap boleh dikitar semula – botol dan jag (PET #1 dan HDPE #2) –jauh jauh daripada kadar kitar semula 30% yang diperlukan untuk memenuhi definisi boleh dikitar semula oleh yayasan. Kadar pemprosesan semula untuk baki plastik yang digunakan oleh berjuta-juta orang setiap hari untuk membungkus sisa makanan, makan bawa pulang atau memulangkan pembelian dalam talian yang tidak diingini adalah kurang daripada 5%.

Tipuan kitar semula akan menimbulkan kemarahan mereka yang telah meluangkan masa dengan rajin mencuci bekas dan botol plastik, dengan kepercayaan bahawa mereka akhirnya akan diproses semula dan digunakan semula ke dalam bungkusan plastik lain yang mungkin tidak diperlukan oleh dunia.

“Perbadanan seperti Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé dan Unilever telah bekerjasama dengan kumpulan hadapan industri untuk mempromosikan kitar semula plastik sebagai penyelesaian kepada sisa plastik selama beberapa dekad. Tetapi datanya jelas: secara praktikalnya, kebanyakan plastik tidak boleh dikitar semula. Penyelesaian sebenar ialah beralih kepada sistem guna semula dan isi semula,” kata Lisa Ramsden, juru kempen plastik kanan Greenpeace USA.

Laporan itu, Tuntutan Pekeliling Jatuh Lagi, mengemas kini tinjauan 2020 terhadap 370 loji kitar semula yang mendapati kebanyakan plastik tidak diterima secara meluas, malah botol dan jag tidak dikitar semula atau dikitar semula sepenuhnya. Tidak banyak yang berubah, malah kadar kitar semula rasmi di AS telah jatuh daripada paras tertinggi 9.5% pada 2014 dan 8.7% pada 2018. Pada masa itu, AS, seperti kebanyakan negara, mengeksport berjuta-juta tan sisa plastik ke China dan mengiranya sebagai kitar semula walaupun banyak daripadanya dibakar atau dibuang.

Selepas China berhenti menerima sisa plastik pada 2018 kerana ia pada dasarnya adalah sampah, terlalu kotor untuk dikitar semula, kekurangan kapasiti tidak pernah dipulihkan sementara penggunaan plastik terus meningkat.

Tetapi mengeksport plastik sentiasa merupakan penyelesaian palsu, begitu juga dengan semua kitar semula plastik kerana sisa plastik begitu banyak terdapat di mana-mana sehingga sangat sukar untuk dikumpulkan, hampir mustahil untuk diisih, berbahaya kepada alam sekitar dan mahal untuk diproses semula, dan selalunya mengandungi bahan toksik.

Sebaliknya, kertas, kadbod, logam dan kaca tidak mempunyai masalah ini, sebab itu ia dikitar semula pada kadar yang lebih tinggi.

Selepas tiga dekad, industri mendakwa bahawa kitar semula plastik masih di peringkat awal, menurut Ramsden. “Daripada terus menghijau dan mengelirukan orang awam Amerika, industri harus menyokong Global yang bercita-cita tinggi. plastik Perjanjian yang akhirnya akan menamatkan zaman plastik.”

Perjanjian itu sedang dirangka, selepas lebih 170 negara pada bulan Mac menyokong a resolusi bersejarah PBB untuk menamatkan pencemaran plastikdengan perjanjian antarabangsa yang mengikat secara sah yang akan dilaksanakan menjelang 2024. Diharapkan bahawa perjanjian itu akan menentukan trajektori krisis pencemaran plastik untuk generasi akan datang, dengan pembungkusan digantikan dengan sistem guna semula dan isi semula atau tiada pembungkusan langsung.

Sekiranya status quo berterusan, penggunaan dan sisa plastik global akan meningkat hampir tiga kali ganda menjelang 2060 dengan peningkatan kecil dalam kitar semula plastik, menurut laporan baru-baru ini oleh Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD).

We wish to say thanks to the writer of this post for this amazing web content

Hanya 5% daripada sisa plastik yang dijana oleh AS tahun lepas telah dikitar semula, kata laporan


Discover our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/