Hanya simpan pulangan anda: Kedai menimbang membayar anda untuk tidak membawa balik barang yang tidak diingini

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, beberapa rangkaian kedai terbesar, termasuk Sasaran (TGT), Walmart, (WMT) Jurang (GPS), Pakaian Helang Amerika (AEO) dan yang lain telah melaporkan dalam panggilan pendapatan terkini mereka yang mereka miliki terlalu banyak inventori barangan daripada pakaian senaman, jaket musim bunga dan hoodie kepada perabot taman dan mainan kanak-kanak yang besar. Mereka memerlukan banyak wang untuk menyimpannya.

Sekarang tambahkan kepada kelebihan itu satu lagi kategori produk yang perlu ditangani oleh kedai: pemulangan.

Oleh itu, daripada menimbun barang niaga yang dipulangkan ke dalam timbunan inventori yang semakin meningkat ini, kedai mempertimbangkan untuk menyerahkan kembali wang mereka kepada pelanggan dan membiarkan mereka bergantung pada barangan yang mereka tidak mahu.

“Ia akan menjadi satu inisiatif strategik yang bijak,” kata Burt Flickinger, pakar runcit dan pengarah urusan perundingan runcit Kumpulan Sumber Strategik. “Peruncit terperangkap dengan lebihan inventori tahap yang belum pernah berlaku sebelum ini. Mereka tidak mampu untuk mengambil semula lebih banyak lagi.”

Produk yang dipulangkan dikendalikan dalam beberapa cara berbeza, katanya. Peruncit mengambil balik barang niaga daripada pelanggan, menilai dan jika ia dalam keadaan baik letakkan semula di rak pada harga yang sama atau lebih rendah.

Mereka boleh memperbaharui pulangan yang rosak dan menjualnya dengan harga yang lebih murah atau memunggahnya kepada pelikuidasi untuk dijual semula. Mereka juga boleh menjual produk yang dikembalikan kepada penyelesai asing untuk dijual di Eropah, Kanada atau Mexico.

“Memandangkan keadaan di pelabuhan dan kekurangan kontena, menghantar produk ke luar negara bukanlah satu pilihan,” kata Flickinger. Akhir sekali, peruncit boleh mengupah firma pihak ketiga untuk mengendalikan semua aspek pulangan barangan untuk mereka.

Setiap pilihan ini, bagaimanapun, melibatkan kos tambahan untuk peruncit, katanya.

“Untuk setiap dolar dalam jualan, keuntungan bersih peruncit adalah antara satu sen hingga lima sen. Dengan pulangan, bagi setiap dolar dalam barangan yang dipulangkan, ia memerlukan peruncit antara 15 sen hingga 30 sen untuk mengendalikannya,” kata Flickinger.

Terdapat satu pilihan lain bagi peruncit untuk menangani pulangan sambil mengelakkan lebih banyak produk yang berlebihan dan itu adalah untuk mempertimbangkan ‘pulangan tanpa pulangan,’ kata Steve Rop, ketua pegawai operasi dengan goTRG, sebuah firma yang memproses lebih 100 juta item yang dikembalikan setiap tahun untuk syarikat seperti Wal- Mart, Amazon dan Lowe’s.

Simpan saja

Rop berkata pelanggan syarikatnya 100% mempertimbangkan untuk menawarkan pilihan “simpan” untuk pulangan tahun ini, walaupun dia tidak akan mendedahkan jika mana-mana pelanggannya telah melaksanakan dasar pemulangan “Simpan itu”.

Dalam sesetengah keadaan, apabila mereka menentukan ia akan menjadi lebih mudah, sesetengah peruncit menasihati pelanggan untuk menyimpan atau menderma pulangan mereka selepas mengeluarkan bayaran balik. Walmart berkata ia tiada apa-apa untuk dikongsi pada masa ini. Lowe’s tidak memberikan ulasan untuk cerita itu.

“Mereka sudah membuat diskaun di kedai untuk mengeluarkan produk tetapi, apabila ada diskaun yang besar, penyesalan pembeli meningkat. Orang ramai tergoda untuk membeli banyak untuk hanya memulangkannya kemudian,” katanya.

Membayar balik pelanggan sambil membiarkan mereka mengekalkan pulangan mereka pada masa yang sama bukanlah amalan baharu, kata Rop. “Ia bermula dengan Amazon beberapa tahun lalu, ” katanya.

Tawaran itu masuk akal untuk beberapa jenis produk — barangan besar dengan harga yang lebih rendah seperti perabot, peralatan dapur, hiasan rumah, kerusi bayi, pejalan kaki, kereta sorong yang memerlukan peruncit untuk menampung kos penghantaran untuk pemulangan.

“Produk lain seperti mainan kanak-kanak, kasut, tuala dan peralatan tempat tidur menimbulkan kebimbangan kebersihan apabila ia datang untuk pemulangan. Ia juga boleh digunakan untuk kategori ini,” katanya.

Kebimbangan lain dengan item yang lebih murah: Kedai biasanya memberikan diskaun kepada produk yang dikembalikan, jadi jumlah wang yang mereka boleh hasilkan dengan pulangan yang murah adalah kecil — dan mungkin tidak berbaloi, kata Keith Daniels, rakan kongsi dengan Carl Marks Advisors.

Namun, dasar “kekalkannya” mempunyai kelemahannya sendiri, iaitu: Syarikat perlu memastikan bahawa mereka tidak menjadi mangsa penipuan.

“Satu perkara yang perlu dijejaki dan dipastikan oleh peruncit ialah pelanggan yang menyedarinya [Keep it] polisi jangan mula menyalahgunakannya, dengan mencari barangan percuma melalui beberapa siri pesanan dengan mendapatkan bayaran balik tetapi perlu menyimpan barangan itu,” kata Daniels.

We would love to give thanks to the writer of this article for this remarkable material

Hanya simpan pulangan anda: Kedai menimbang membayar anda untuk tidak membawa balik barang yang tidak diingini


Discover our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/