Hanya Tinggal 2 Juta Unit Bitcoin Untuk Saya — Mengapa Ia Penting? | Bitcoinist.com

Bitcoin melepasi tanda aras bersejarah pada hari Jumaat dengan pengeluaran 19 juta syiling.

Ini bermakna terdapat hanya 2 juta syiling yang tinggal untuk sesiapa yang berminat untuk mengambil pemilikan aset digital yang paling dicari di dunia.

BTC berdagang di $46,750 pada Coingecko pada awal petang Sabtu, meningkat 5.5% dalam tujuh hari yang lalu.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif CryptoVault Kjetil Hov Petersen, walaupun ramai yang menganggap ini sebagai kuantiti yang kecil, unit selebihnya mungkin melambangkan hari perlombongan yang akan datang.

Seperti yang dibuktikan oleh peperiksaan blockchain, rangkaian itu kini telah melebihi 19 juta mata wang kripto. Perlombongan BTC ke-19 juta berlaku di blok 730,000 rangkaian.

Cadangan Bacaan | Tinjauan Kripto Baharu Menunjukkan 53% Rakyat Amerika Berfikir Matawang Kripto Akan Menjadi ‘Masa Depan Kewangan’

Nakamoto Mahu Bitcoin Menjadi Terhad

Apabila Satoshi Nakamoto, otak misteri di sebalik mata wang kripto, membina rangkaian Bitcoin, pencipta menetapkan bekalan maksimum kepada 21 juta dan kajian menunjukkan bahawa jumlahnya kurang daripada 21 juta.

Beberapa anggaran mendakwa hanya akan ada 20,999,817.31 unit kripto.

Ramai ahli komuniti BTC tidak sabar-sabar untuk memuji kejayaan bersejarah itu pada hari Jumaat, menonjolkan kepentingan acara itu.

Ahli komuniti Twitter lain menunjukkan tanggapan bahawa melombong nombor baki syiling itu akan mengambil masa 100 tahun akan datang.

Cadangan Bacaan | Cowl Suci, Batman! DC Menjual 200,000 Koleksi Batman NFT, Berhasrat Mendapat $60 Juta

Oleh itu, apa yang berlaku kepada Bitcoin apabila kesemua 21 juta telah dilombong?

Salah satu kualiti kripto yang paling membezakan adalah bekalan terhingganya.

Nakamoto membangunkan mata wang kripto terutamanya sebagai bentuk emas digital dan mengehadkan jumlah bekalan BTC untuk meniru bekalan terhingga, dari segi fizikal, logam berharga.

Banyak mata wang kripto mempunyai had pada jumlah bilangan token yang boleh dihasilkan sepanjang hayat mereka.

Ini dilakukan atas pelbagai sebab, termasuk mengekalkan inflasi, menghasilkan kekurangan buatan, manipulasi harga dan meningkatkan daya tarikan token.

BTC total market cap at $865.60 billion on the weekend chart | Source: TradingView.com

Kekurangan Sama dengan Kegilaan Membeli

Dengan bilangan bitcoin baharu yang dikeluarkan setiap blok dikurangkan setiap empat tahun, sebanyak separuh, pakar menjangkakan bahawa menjelang 2140, semua baki bitcoin akan dilombong sepenuhnya.

Apabila kripto diasaskan, jumlah BTC baharu yang dibuat setiap blok ialah 50, tetapi sejak itu telah jatuh kepada 6.25 pada Mei 2020.

Kerana ketersediaan terhad Bitcoin, ia akan menjadi item yang lebih berharga. Kekurangan aset kripto hampir pasti akan mengakibatkan kegilaan pembelian.

Dan apabila ketakutan untuk terlepas (FOMO) bermula, harga BTC akan meningkat dengan cepat akibat permintaan tinggi untuk kripto.

Menurut Chainalysis, sebuah syarikat analitik blockchain, satu perlima daripada semua Bitcoin yang dilombong telah hilang.

Banyak Bitcoin disimpan dalam dompet yang tidak lagi boleh diakses kerana terlupa kata laluan atau perkakasan fizikal yang musnah.

Teg Harga $1 Juta yang Dibanggakan

Selain itu, industri mata wang kripto telah meramalkan bahawa kekurangan Bitcoin yang terhasil akan membantu memacu harga aset itu lebih tinggi, dengan sesetengah menjangkakan harga asas $1 juta — atau lebih tinggi.

Ramai berpendapat bahawa aset itu mungkin menjadi aset rizab seluruh dunia, mempercepatkan penggunaannya.

Kesukaran Perlombongan BTC Naik

Sementara itu, sama seperti pelombong membantu dalam pengeluaran BTC ke-19 juta pada hari Jumaat, kesukaran perlombongan rangkaian BTC meningkat kepada paras tertinggi sepanjang masa sebanyak 28.587 trilion.

Kesukaran rangkaian Bitcoin adalah berkadar dengan kuasa pemprosesan yang diperlukan untuk melombong blok BTC, yang pada masa ini memerlukan kadar hash 201.84 exahash sesaat (EH/s), data dari rancangan Blockchain.com.

Featured image from TechStory, chart from TradingView.com

We wish to say thanks to the writer of this post for this outstanding web content

Hanya Tinggal 2 Juta Unit Bitcoin Untuk Saya — Mengapa Ia Penting? | Bitcoinist.com


You can find our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/