Harga Bitcoin Jatuh Di Bawah $20,000

Harga bitcoin telah jatuh di bawah paras psikologi utama $20,000 apabila penjualan kejam dalam mata wang kripto semakin mendalam.

Bitcoin jatuh seketika kepada $18,739.50 dan kekal di bawah $20,000 pada hari Sabtu, menurut CoinDesk, kehilangan 72% daripada nilainya daripada paras tertinggi pada bulan November. Kebimbangan mengenai tindakan Rizab Persekutuan untuk menjinakkan inflasi yang lebih tinggi daripada jangkaan telah mendorong kedua-dua saham dan mata wang kripto ke dalam pasaran beruang. Nama-nama besar dalam industri, termasuk

Coinbase Global Inc.,

pertukaran mata wang kripto terbesar di AS, baru-baru ini mengumumkan pemberhentian kerja.

“Ia akan menjadi sangat menyakitkan bagi banyak pelabur,” kata Yuya Hasegawa, seorang penganalisis pasaran di bursa crypto Jepun Bitbank Inc. Orang ramai akan kehilangan keyakinan terhadap pasaran kripto secara keseluruhan, tetapi pelabur kripto yang berpengalaman dan mereka yang percaya kepada prospek jangka panjangnya akan melihat peluang untuk membeli pada harga diskaun, katanya.

Ether, satu lagi mata wang kripto utama, jatuh di bawah $1,000, secara ringkas mencecah $975.35 pada hari Sabtu, menurut CoinDesk, paras terendahnya sejak Januari 2021.

Kejatuhan Bitcoin daripada rekod tertingginya sebanyak $67,802 pada bulan November telah menyumbang kepada penghapusan kira-kira $2 trilion dalam pasaran yang lebih luas. Jumlah permodalan pasaran Crypto, yang memuncak pada bulan November pada hampir $3 trilion, berjumlah kira-kira $840 bilion pada hari Sabtu—yang terendah sejak Januari 2021, menurut penyedia data CoinMarketCap.

Bitcoin didagangkan sekitar paras $30,000 untuk sebahagian besar bulan Mei sebelum jatuh mendadak sekali lagi pada bulan Jun selepas kejutan inflasi baru dan kebimbangan tentang kenaikan kadar faedah AS. Pelabur telah memunggah aset yang dilihat berisiko, seperti mata wang kripto dan saham teknologi.

Pelabur individu telah menerima panggilan margin, dengan kira-kira $260 juta cagaran yang dicagarkan oleh kira-kira 80,000 peniaga runcit dibubarkan dalam tempoh 24 jam yang lalu, menurut penyedia data CoinGlass. Itu berbanding dengan $1 bilion awal minggu ini.

Semakin banyak firma kripto yang terbang tinggi sebelum ini telah merasai kesakitan dalam apa yang digelar sebagai “musim sejuk crypto.” Pemberi pinjaman mata wang kripto Babel Finance memberitahu pelanggan pada hari Jumaat bahawa ia adalah menggantung penebusan dan pengeluaran daripada semua produk, memetik “tekanan kecairan luar biasa.” Salah satu pemberi pinjaman crypto terbesar, Celsius Network LLC, tidak membenarkan pengguna mengeluarkan dana selama kira-kira seminggumemetik keadaan pasaran yang melampau.

Dana lindung nilai tertumpu mata wang kripto Three Arrows Capital Ltd. mempunyai penasihat undang-undang dan kewangan yang diupah untuk membantu mencari penyelesaian untuk pelabur dan pemberi pinjamannya selepas mengalami kerugian besar daripada penjualan pasaran yang luas dalam aset digital, kata pengasas firma itu kepada The Wall Street Journal.

Lonjakan dalam penilaian mata wang kripto sejak dua tahun lepas dibantu oleh pelaburan nama besar daripada syarikat seperti

Tesla Inc.

dan tempoh kadar faedah yang lebih rendah semasa wabak yang menggalakkan individu terperangkap di rumah untuk membeli aset berisiko dengan harapan mendapat pulangan yang lebih besar.

Kenaikan kadar faedah yang kini digubal oleh Fed datang pada masa apabila letupan dalam beberapa projek kripto telah berlaku di seluruh ekosistem. Apa yang dipanggil stablecoin TerraUSD pecah daripada tambatan $1 bulan lepas berikutan tekanan jualan yang kuat, meninggalkannya dan mata wang kripto kakak asalnya Luna kini hampir tidak bernilai. Semasa pembangunnya berusaha untuk mempertahankan tambatan TerraUSD, mereka menjual rizab bitcoin, dengan mengambil kira harganya dan aset lain.

Pelabur kripto baru-baru ini menjadi bimbang tentang terbitan eter mata wang kripto yang dikunci sehingga rangkaian Ethereum beralih kepada model yang kurang intensif tenaga. Apa yang dipanggil eter yang dipertaruhkan Lido telah berdagang pada harga diskaun kepada eter itu sendiri baru-baru ini.

“Crypto mempunyai masalah yang mencukupi. Ia tidak memerlukan makro,” kata Noelle Acheson, ketua cerapan pasaran di pemberi pinjaman kripto Genesis Global Trading, merujuk kepada peningkatan kadar faedah dan kebimbangan inflasi.

Tulis kepada Elaine Yu di elaine.yu@wsj.com dan Caitlin Ostroff di caitlin.ostroff@wsj.com

Hak Cipta ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Hak Cipta Terpelihara. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8

We would like to give thanks to the author of this write-up for this remarkable material

Harga Bitcoin Jatuh Di Bawah $20,000


You can view our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/