Harga Bitcoin merosot di bawah $20K apabila Asia melanjutkan kelemahan saham global

Bitcoin (BTC) kembali di bawah $20,000 pada 29 Jun kerana penganalisis tetap berharap untuk perjalanan yang lebih tinggi.

Carta lilin 1 jam BTC/USD (Bitstamp). Sumber: TradingView

Pedagang melihat kepada $19,500 untuk sokongan

Data daripada Cointelegraph Markets Pro dan TradingView mengikuti BTC/USD kerana ia melepasi bawah paras $20,000 buat kali pertama dalam hampir seminggu dalam waktu dagangan Asia.

Kelemahan itu mengikuti gelagat jarak jauh hampir $21,000, ini mencirikan pasaran yang masih selaras dengan pergerakan dalam ekuiti global.

S&P 500 telah menamatkan sesi sebelumnya turun 2%, manakala Indeks Komposit Nasdaq kehilangan 3%. Pada hari itu, Hang Seng Hong Kong juga 2.1% lebih rendah, manakala Indeks Komposit Shanghai China didagangkan turun 1.4%.

Dengan sedikit isyarat kenaikan harga yang datang daripada makro, Bitcoin dengan itu tidak menghalangnya daripada melawat semula hujung bawah julat yang ada selama beberapa minggu.

“Bitcoin memberikan pembetulan itu, menjangkakan potensi rendah pada $20.3K,” tulis penyumbang Cointelegraph Michaël van de Poppe dalam sebahagian daripada fokus Bitcoin terbarunya. kemas kini Twitter.

“Kami mendapat $20.1K kerana itu yang kedua penting… Ingin melihatnya bertahan di sini dan melihat pengesahan tambahan pada LTF. Jika tidak, $19.3-19.5K seterusnya untuk sokongan.”

Mengezum keluar, sumber lain masih optimis tentang potensi serangan ke atas rintangan yang lebih tinggi.

Untuk Petunjuk Bahan sumber analitik rantaian, ini masih boleh datang dalam bentuk mencabar purata bergerak 200 minggu, tahap sokongan pasaran beruang utamayang telah mula berfungsi sebagai rintangan pada bulan Jun.

Stok terus menurun

Memfokuskan pada makro, pengulas berhujah bahawa dengan sedikit kepastian tentang kekuatan ekonomi yang ada, aset berisiko seperti crypto akan terus menderita pada jangka masa yang lebih lama.

Berkaitan: 3 carta yang menunjukkan penurunan harga Bitcoin ini tidak seperti musim panas 2021

Suasana itu mengikuti ramalan daripada pelabur Big Short Michael J. Burry bahawa Rizab Persekutuan AS akan meninggalkan dasar pengetatan kuantitatif (QT) yang memusnahkan inflasi pada 2022 dan kembali kepada keadaan yang lebih akomodatif.

“Denyutan deflasi daripada ini- -> disinflasi dalam CPI akhir tahun ini –> Fed membalikkan dirinya pada kadar dan QT –> Kitaran,” sebahagian daripada tweet diterbitkan 27 Jun berbunyi.

Oleh itu, hanya keuntungan yang jelas untuk aset berisiko akan mengurangkan Bitcoin dan altcoin beberapa akaun Twitter yang lembap dan popular TXMC Trades menjawab, perspektif ini bergema pandangan daripada pelbagai pengulas termasuk bekas CEO BitMEX, Arthur Hayes.

Pandangan dan pendapat yang dinyatakan di sini adalah semata-mata pengarang dan tidak semestinya mencerminkan pandangan Cointelegraph.com. Setiap langkah pelaburan dan perdagangan melibatkan risiko, anda harus menjalankan penyelidikan anda sendiri apabila membuat keputusan.