Harga emas jatuh ke wilayah negatif kerana Rizab Persekutuan melihat kadar terminal melebihi 4.5% pada 2023


Nota Editor: Dengan turun naik pasaran yang begitu banyak, kekalkan berita harian! Terperangkap dalam beberapa minit dengan ringkasan pantas kami tentang berita yang mesti dibaca hari ini dan pendapat pakar. Daftar di sini!

(Berita Kitco) – Pasaran emas berada di bawah tekanan jatuh di bawah sokongan jangka panjang yang kritikal pada $1,675 seaun kerana Rizab Persekutuan menaikkan kadar Dana Fed sebanyak 75 mata asas lagi dan memberi isyarat bahawa kenaikan kadar yang lebih agresif akan berterusan hingga akhir tahun.

Kenaikan kadar itu sebahagian besarnya dijangka kerana bank pusat AS telah jelas bahawa keutamaan semasanya adalah untuk memperlahankan ekonomi untuk meredakan tekanan inflasi yang berterusan.

Melihat melangkaui keputusan dasar monetari hari ini, ramalan ahli ekonomi yang dikemas kini menunjukkan bank pusat melihat kadar yang lebih tinggi dengan ketara menjelang 2024. Unjuran kadar faedah Rizab Persekutuan, juga dikenali sebagai plot titik, menyaksikan kadar Dana Fed meningkat kepada 4.4% menjelang akhir ini tahun, meningkat daripada anggaran sebelumnya sebanyak 3.4%.

Melihat pada 2023, kadar Dana Fed dijangka meningkat kepada 4.6%, meningkat daripada anggaran Jun sebanyak 3.8%. Kadar faedah untuk 2024 dijangka meningkat pada 3.9% daripada unjuran Jun sebanyak 3.4%. Pada pandangan pertama pada 2025, Fed melihat kadar faedah meningkat 2.9%, yang lebih tinggi sedikit daripada jangkaan kadar jangka panjang sebanyak 2.5%.

Adam Button, ketua strategi mata wang Forexlive.com menyatakan bahawa kadar terminal sebanyak 4.6% adalah lebih tinggi daripada jangkaan pasaran sebelum ini, mencari kemuncak sekitar 4%. Beliau menambah bahawa kecenderungan hawkish kepada unjuran telah mendorong dolar AS ke paras tertinggi baru 20 tahun.

Walaupun permulaan yang kukuh untuk hari ini, pasaran emas tidak dapat menahan tekanan jualan yang berterusan menjelang keputusan dasar monetari bank pusat AS. Niaga hadapan emas Disember terakhir didagangkan pada $1,668 seauns, turun 0.18% pada hari itu.

Seiring dengan pengetatan dasar monetari selanjutnya, unjuran ekonomi bank pusat yang dikemas kini menunjukkan tekanan inflasi yang lebih tinggi dan pertumbuhan yang lebih rendah menjelang 2024.

Bank pusat AS kini melihat ekonomi AS berkembang 0.2% tahun ini, turun daripada unjuran Jun sebanyak 1.7%. GPD AS dijangka 1.2% pada 2023 turun daripada anggaran sebelumnya sebanyak 1.7%. Pertumbuhan ekonomi juga diturunkan untuk 2024 kepada 1.7%, berbanding anggaran sebelumnya sebanyak 1.9%. Untuk 2025 bank pusat melihat KDNK meningkat 1.8%.

Pada masa yang sama, jangkaan inflasi terus meningkat. Bank pusat AS melihat inflasi teras, yang menghilangkan harga makanan dan tenaga yang tidak menentu, meningkat 4.5% tahun ini berbanding anggaran Jun sebanyak 4.3%. Inflasi teras akan kekal tinggi, 3.1% pada 2023 berbanding ramalan sebelumnya sebanyak 2.7%. Melihat ke 2024, harga pengguna teras dijangka meningkat 2.3%, tidak berubah daripada ramalan Jun. Inflasi teras dijangka menyederhana kepada 2.1% menjelang 20254.

Harga pengguna keseluruhan dijangka meningkat 5.4% tahun ini, meningkat daripada unjuran Jun sebanyak 5.2%. Tahun depan, inflasi utama dijangka meningkat 2.8%, meningkat daripada anggaran sebelumnya sebanyak 2.6%. Menjelang 2024 inflasi dijangka meningkat 2.3%, lebih tinggi daripada ramalan terakhir sebanyak 2.2%. Harga pengguna dijangka meningkat 2.1% pada 2025.

Rizab Persekutuan terus melihat pasaran buruh yang agak stabil dalam tempoh tiga tahun akan datang, dengan kadar pengangguran meningkat kepada 3.8% tahun ini, meningkat daripada unjuran Jun sebanyak 3.7%. Kadar pengangguran dijangka meningkat dan kekal pada 4.4% pada 2023 dan 2024, meningkat daripada anggaran sebelumnya masing-masing 3.9 dan 4.1%. sebanyak 3.5%. Bagi tahun 2025, kadar pengangguran dijangka meningkat 4.3%.

“Unjuran untuk kadar faedah dan pembolehubah ekonomi menunjukkan bahawa para peserta kini percaya kadar yang lebih tinggi dan kesan hampir dengan kemelesetan akan diperlukan untuk menurunkan semula inflasi kepada sasaran 2%,” kata Andrew Grantham, ahli ekonomi kanan di CIBC.

Michael Pearce, ahli ekonomi kanan AS menyatakan bahawa unjuran yang dikemas kini adalah kukuh kerana bank pusat melihat satu lagi kenaikan 75 mata asas dan 50 mata asas pada November dan Disember.

“The Fed percaya ia perlu menaikkan kadar sedikit lagi dan melihat pertumbuhan ekonomi melemah lebih daripada yang difikirkan sebelum ini untuk membawa inflasi teras kembali hampir kepada sasaran 2.0% dalam tempoh dua hingga tiga tahun akan datang. Sebaliknya, sikap hawkish Fed yang berterusan menunjukkan bahawa kami perlu menyemak semula unjuran kami sendiri untuk kadar dana Fed lebih tinggi daripada puncak 4.00-4.25% yang kami buat pada masa ini, yang akan menambah risiko penurunan kepada pertumbuhan juga,” kata Pearce .


Penafian: Pandangan yang dinyatakan dalam artikel ini adalah pandangan pengarang dan mungkin tidak mencerminkan pandangan Kitco Metals Inc. Penulis telah berusaha sedaya upaya untuk memastikan ketepatan maklumat yang diberikan; walau bagaimanapun, Kitco Metals Inc. mahupun pengarang tidak boleh menjamin ketepatan tersebut. Artikel ini hanya untuk tujuan maklumat sahaja. Ia bukan permintaan untuk membuat sebarang pertukaran dalam komoditi, sekuriti atau instrumen kewangan lain. Kitco Metals Inc. dan pengarang artikel ini tidak menerima tanggungjawab untuk kerugian dan/atau kerosakan yang timbul daripada penggunaan penerbitan ini.

We would like to say thanks to the author of this article for this outstanding web content

Harga emas jatuh ke wilayah negatif kerana Rizab Persekutuan melihat kadar terminal melebihi 4.5% pada 2023


Find here our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/