Harga gas Amerika meningkat buat kali pertama dalam 99 hari | Perniagaan CNN


New York
Perniagaan CNN

Kejatuhan harga petrol yang bersejarah telah berakhir.

Selepas tenggelam setiap hari selama lebih tiga bulan, harga gas AS naik lebih tinggi – dengan satu sen – kepada $3.68 segelen, secara purata hari Rabu, mengikut AAA.

Itu menamatkan 98 hari berturut-turut harga pam jatuhrentak kedua terpanjang dalam rekod sejak 2005.

Kali terakhir harga purata nasional bagi petrol naik ialah pada 14 Jun, ketika itu mencapai rekod $5.02. Harga jatuh setiap hari sejak itu dan Khamis akan menandakan hari ke-100 penurunan berturut-turut.

Kejatuhan harga gas didorong oleh beberapa faktor, termasuk bekalan yang lebih kukuh dan permintaan yang lebih lemah apabila pemandu menolak harga yang tinggi dan keluaran minyak kecemasan yang belum pernah terjadi sebelumnya oleh Rumah Putih.

Satu lagi faktor utama yang telah mendorong harga gas lebih rendah: Berkembang kebimbangan kemelesetan global yang boleh menjejaskan permintaan untuk gas. Orang yang kehilangan pekerjaan tidak perlu memandu ke tempat kerja, malah mereka yang mempunyai pekerjaan menarik balik perbelanjaan mereka semasa kemelesetan.

The dolar yang kukuh turut membantu menurunkan harga gas, kerana minyak mentah berharga dalam dolar. Ini bermakna setiap dolar boleh membeli lebih banyak minyak berbanding jika nilai mata wang itu stabil atau jatuh. Indeks dolar, yang membandingkan nilai dolar AS kepada mata wang asing utama, meningkat 15% tahun ini. Ini juga bermakna harga minyak meningkat lebih cepat bagi negara yang tidak menggunakan dolar, yang melembapkan permintaan global.

Pada masa yang sama, Minyak Rusia mengalir telah bertahan lebih baik daripada yang ditakuti walaupun terdapat sekatan dan perang di Ukraine. Pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, dan sekatan yang diikuti, yang membantu mencetuskan kenaikan mendadak harga minyak dan gas. Harga purata pada hari pencerobohan adalah $3.54 segelen, hanya sedikit lebih rendah daripada hari ini. Pengumuman Rusia hari Rabu bahawa ia akan meningkatkannya mobilisasi tentera membantu menaikkan niaga hadapan minyak mentah 2% dalam pasaran global.

Harga gas mungkin akan kekal hampir dengan paras semasa dalam tempoh terdekat, kata Tom Kloza, ketua analisis tenaga global untuk OPIS, yang menjejaki harga gas secara nasional untuk AAA.

“Saya tidak fikir anda akan melihat pergerakan utama lebih tinggi atau lebih rendah,” katanya baru-baru ini, menjelang kenaikan harga sederhana pada hari Rabu. Beliau berkata kuasa bersaing akan menjejaskan harga dalam tempoh terdekat.

Kapasiti penapisan AS kekal terhad. Dan OPEC bersama-sama negara pengeluar minyak lain baru-baru ini bersetuju mengurangkan pengeluaran. Kedua-duanya memberi tekanan ke atas harga.

Sementara itu, faktor bermusim, seperti penghujung musim pemanduan musim panas dan penghujung tahunan peraturan alam sekitar AS yang memerlukan campuran petrol yang lebih bersih dan lebih mahal semasa bulan-bulan musim panas, boleh membantu mengurangkan harga. Juga mendorong harga lebih rendah: Peniaga minyak kekal gementar tentang keadaan ekonomi global.

“Mentah tidak mempunyai wang pelaburan spekulatif di belakangnya sekarang,” katanya.

Niaga hadapan petrol borong menunjukkan harga gas yang lebih rendah secara mendadak menjelang akhir tahun, dengan kemungkinan gas di bawah $3 segelen boleh menjadi perkara biasa di kebanyakan negara pada masa itu, kata Kloza. Tetapi dia memberi amaran “harga hadapan adalah peramal buruk yang terkenal tentang apa yang akan berlaku pada masa depan.”

Walaupun gas sub-$3 masih jarang berlaku – hanya 5% daripada 130,000 stesen minyak di Amerika menjual gas di bawah harga tersebut, menurut OPIS – gas yang agak murah telah menjadi lebih biasa dengan penurunan bulan. Hampir satu daripada empat stesen di seluruh negara menjual gas dengan harga kurang daripada $3.25 segelen, dan 56% menjual gas dengan harga kurang daripada $3.50 segelen.

Gas yang lebih murah telah menjadi rangsangan besar kepada ekonomi AS, mengurangkan tekanan inflasi dan memberi rakyat Amerika tunai tambahan untuk dibelanjakan. Memandangkan isi rumah AS biasa menggunakan kira-kira 90 gelen gas sebulan, penurunan harga gas menjimatkan isi rumah tersebut kira-kira $120 sebulan daripada apa yang mereka telah bayar sejak puncak pada bulan Jun.

Kenaikan satu sen dalam harga gas bukanlah perubahan yang bermakna bagi kebanyakan pemandu, dan harga boleh merosot semula apabila kebimbangan ekonomi global berkembang bersama-sama kebimbangan bahawa permintaan untuk bahan api akan terus merosot.

Namun jika harga gas mula meningkat yang boleh menjejaskan pentadbiran Biden dan usaha Rizab Persekutuan untuk mengawal inflasi. Kejatuhan harga gas adalah satu-satunya sebab Amerika harga pengguna kekal stabil secara keseluruhan dalam beberapa bulan lalu selepas meningkat dengan mendadak pada 2021 dan bahagian awal tahun ini.

We would like to give thanks to the author of this article for this amazing web content

Harga gas Amerika meningkat buat kali pertama dalam 99 hari | Perniagaan CNN


We have our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/