Harga gas berlumba kembali menghampiri rekod tertinggi

Purata nasional bagi petrol biasa meningkat kepada $4.328 segelen pada hari Isnin, menurut AAA. Itu adalah sebahagian kecil daripada satu sen berbanding paras tertinggi sepanjang masa $4.331 yang ditetapkan pada 11 Mac.

Harga gas telah meningkat 13 sen sepanjang minggu lalu dan berada di atas paras terendah baru-baru ini iaitu $4.07 segelen.

Harga di pam itu sudah tinggi menjelang 2022 kerana bekalan gagal pulih daripada Covid-19 secepat permintaan. Pencerobohan akhir Februari oleh Rusia ke atas Ukraine menyebabkan mereka melonjak lebih tinggi apabila pelabur bersiap sedia menghadapi gangguan bekalan minyak yang disebabkan oleh perang dan sekatan ke atas tenaga Rusia.

Pentadbiran Biden bertindak balas dengan mengeluarkan sejumlah besar minyak daripada simpanan minyak kecemasan AS, satu langkah yang membantu menurunkan harga minyak dan petrol.

Tetapi sebagai penganalisis industri diberi amaran pada masa itu, pelepasan minyak kecemasan adalah sekejap dan agak kecil. Purata negara untuk gas biasa hari ini adalah kira-kira 23% lebih tinggi daripada hari sebelum pencerobohan Ukraine.

Ini datang gas $4.50?

Lonjakan harga pam baru-baru ini mungkin tidak dilakukan.

Niaga hadapan petrol ditutup pada rekod tertinggi pada hari Jumaat. Andy Lipow, presiden Lipow Oil Associates, memberitahu CNN dia menjangkakan harga runcit akan meningkat sebanyak 18 hingga 20 sen lagi dalam tempoh 10 hingga 14 hari akan datang, mencecah rekod baharu $4.50 segelen.

Walaupun harga gas nominal hampir mencapai rekod tertinggi, harga pelarasan inflasi tidak. Purata kebangsaan perlu naik melebihi $5.30 segelen untuk mengatasi rekod pelarasan inflasi yang ditetapkan pada 2008, menurut Pentadbiran Maklumat Tenaga AS.
Namun begitu, harga gas yang tinggi menyumbang kepada pandangan suram rakyat Amerika terhadap ekonomi. Hanya 23% daripada mereka menilai keadaan ekonomi walaupun agak baik, turun daripada 54% pada April lalu, menurut tinjauan CNN yang dikeluarkan minggu lalu. Itu adalah yang terendah sejak November 2011. Dan hanya 34% rakyat Amerika bersetuju dengan pengendalian ekonomi Presiden Joe Biden.

Dalam satu lagi tamparan kepada prospek inflasi, harga diesel meningkat.

Purata nasional bagi diesel mencecah satu lagi rekod $5.54 segelen pada hari Isnin, naik 22 sen dalam seminggu dan 49 sen dalam sebulan, menurut AAA. Diesel memberi kuasa kepada trak yang mengangkut barangan di seluruh negara dan kos pengangkutan yang tinggi mungkin akan dihantar sekurang-kurangnya sebahagiannya kepada pengguna.

Eropah berdebat mengharamkan minyak Rusia

Berita baiknya ialah pasaran minyak, yang menetapkan kadar petrol dan diesel, sedang berehat. Minyak AS jatuh 2% kepada $107.54 setong dalam dagangan pagi Isnin baru-baru ini. Brent jatuh 1.7% kepada $110.42 setong.

Bagaimanapun, harga minyak kekal tinggi dan kesan daripada perang di Ukraine terus membayangi pasaran tenaga.

Pada hujung minggu, pemimpin G7 berjanji untuk dihentikan secara berperingkat atau larangan import minyak Rusia “dengan cara yang tepat pada masanya dan teratur, dan dengan cara yang menyediakan masa untuk dunia mendapatkan bekalan alternatif.”
Kesatuan Eropah juga terus berbahas a cadangan pengharaman semua import minyak dari Rusia menjelang akhir tahun ini.

Rystad Energy memberi amaran pada hari Isnin bahawa sekatan Eropah ke atas minyak Rusia akan “mencetuskan peralihan seismik” dalam pasaran tenaga dan mendorong harga minyak lebih tinggi dalam jangka pendek hingga sederhana.

We would love to thank the author of this write-up for this amazing web content

Harga gas berlumba kembali menghampiri rekod tertinggi


You can view our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/