Harga gas melambung tinggi. Inilah sebabnya orang ramai belum mengurangkan perbelanjaan – lagi

Pada minggu yang berakhir Sabtu lalu ini, terdapat penurunan sebanyak 5% dalam jumlah gas yang dipam di stesen minyak AS berbanding minggu yang sama setahun lalu, menurut OPIS, yang menjejaki harga petrol dan data penggunaan. Penurunan sederhana itu berlaku apabila harga purata negara meningkat daripada $3.04 segelen pada 29 Mei 2021 kepada $4.60 segelen pada 28 Mei tahun ini, menurut data OPIS yang dikeluarkan oleh AAA.

Lazimnya apabila harga sesuatu barang naik, penggunaan barang itu turun, satu proses yang dikenali sebagai “pemusnahan permintaan.” Tetapi petrol adalah apa yang ahli ekonomi panggil pembelian “tidak anjal”, yang bermaksud pembelian itu penggunaan tidak banyak dipengaruhi oleh harganya.

Penggunaan petrol tidak menunjukkan tanda ketara untuk perlahan walaupun di negeri dengan harga purata tertinggi, seperti California, di mana purata seluruh negeri kini berada pada $6.21 segelen, tertinggi di negara ini.

“Kami melihat kemusnahan permintaan di seluruh dunia, tetapi di Amerika Syarikat nampaknya orang akan berdegil mengenainya,” kata Tom Kloza, ketua analisis tenaga global untuk OPIS. “California telah mengajar kami bahawa $6.20 segelen boleh diterima.”

Kloza berkata data menunjukkan bahawa pemandu sedang menukar gas mereka pembelian ke stesen berharga rendah, seperti di peruncit kotak besar suka Costco (KOS), dan jauh dari stesen yang lebih mudah tetapi berharga lebih tinggi yang dimiliki oleh pengendali individu. Dan dia percaya bahawa pengguna mengambil langkah sederhana untuk mengehadkan pemanduan, seperti membuat lebih banyak perhentian dalam satu perjalanan menjalankan tugas, dan bukannya membuat beberapa perjalanan ke kedai yang berbeza.
Bagi perjalanan ulang-alik, Kloza berkata mungkin ramai orang yang mempunyai keupayaan untuk bekerja dari rumah telah mula mengurangkan perjalanan mereka ke pejabat. Orang lain mungkin menggunakan pengangkutan awam atau pengumpulan kereta untuk bekerja.
Peningkatan besar dalam orang yang bekerja sekurang-kurangnya sambilan dari rumah mereka, dan fakta bahawa ekonomi AS ada belum dapat memulihkan semua pekerjaan ia sebelum wabak, membantu menjelaskan mengapa penggunaan telah jatuh kira-kira 15% dari 2019, apabila terdapat rekod penggunaan petrol AS.

Tetapi walaupun dengan penurunan 15% dalam penggunaan itu, pemandu berbelanja jauh lebih banyak di pam berbanding sebelum wabak, kerana harga telah melonjak 67% berbanding masa yang sama pada 2019. Dan itu adalah masalah untuk ekonomi secara keseluruhan, kerana ia boleh memaksa pengguna untuk mengurangkan perbelanjaan mereka untuk barangan lain.

“Saya fikir orang ramai akan menjimatkan pemanduan mereka,” kata Mark Zandi, ketua ekonomi untuk Moody’s Analytics. “Kesannya adalah kepada bentuk perbelanjaan budi bicara yang lain.”

Isi rumah AS biasa membeli kira-kira 90 gelen petrol sebulan, kata Kloza, jadi kenaikan harga daripada $3.04 setahun lalu kepada rekod $4.72 segelen dalam bacaan Khamis akan menelan kos tambahan $150 sebulan.

Ekonomi keseluruhan negara didorong terutamanya oleh perbelanjaan pengguna, jadi jika pengguna menarik balik pembelian mengikut budi bicara lain — makan di luar, membeli pakaian, percutian — itu akan menjadi masalah besar, Zandi berkata, walaupun sektor tenaga negara mendapat peningkatan akibatnya.

“Peraturan praktikal adalah untuk setiap kenaikan $10 dalam harga setong minyak, ia mengurangkan satu per sepuluh mata daripada KDNK,” tambah Zandi, merujuk kepada keluaran dalam negara kasar, ukuran terluas kesihatan ekonomi negara.

Data melalui rancangan April perbelanjaan pengguna bertahan dengan agak baik walaupun harga petrol sudah mencecah paras rekod, kata Zandi.

Perbelanjaan di peruncit selain stesen minyak meningkat 1% pada bulan April berbanding Mac dan naik 6% di atas April 2021, walaupun perbelanjaan di stesen minyak melonjak 37% sepanjang tahun lepas disebabkan harga yang lebih tinggi.

Perbelanjaan untuk barangan lain mungkin terjejas kerana harga gas terus meningkat dari paras April mereka, kata Zandi. Itu malah boleh mengubah pandangan orang terhadap ekonomi itu sendiri, yang membawa kepada perubahan dalam tingkah laku, kerana jika terdapat satu produk di mana pengguna sangat sedar tentang harga, ia adalah petrol “Saya fikir harga minyak dan gas memainkan peranan yang luar biasa dalam pemikiran orang ramai tentang ekonomi, dan keadaan kewangan mereka sendiri,” katanya.

Zandi juga bimbang jika harga minyak terus meningkat, menaikkan kadar inflasi, Rizab Persekutuan akan terpaksa mengambil pendekatan yang lebih agresif untuk menaikkan kadar faedahyang boleh menyebabkan ekonomi mengalami kemelesetan.

“Dengan harga minyak pada $115 setong, ia amat tidak selesa,” kata Zandi. Itu hampir dengan paras niaga hadapan minyak didagangkan pada tengah hari Khamis. “Pada $130 setong, kami berada di pinggir. Jika ia mencecah $150, saya tidak fikir ada cara untuk tidak masuk ke dalam kemelesetan.”

We would love to say thanks to the writer of this post for this incredible web content

Harga gas melambung tinggi. Inilah sebabnya orang ramai belum mengurangkan perbelanjaan – lagi


Explore our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/