Harga gas membuat rekod kereta Keempat Julai, perjalanan udara mahal

Perjalanan musim panas tidak menunjukkan tanda-tanda perlahan dengan hujung minggu Hari Kemerdekaan diunjurkan menjadi yang kedua paling sibuk sejak tahun 2000, mengikut AAA.

Lebih 47 juta pengguna dianggarkan melakukan perjalanan sekurang-kurangnya 50 batu dari rumah pada hujung minggu cuti, yang berlangsung dari 30 Jun hingga 4 Julai, menurut AAA. Itu adalah peningkatan 3.7% daripada 2021.

Perjalanan kereta, khususnya, diunjurkan untuk “menetapkan rekod baharu” walaupun dengan harga petrol melonjak, menurut AAA. Organisasi itu menjangkakan 42 juta orang akan datang pada hujung minggu, meningkat daripada 41.8 juta orang yang memilih untuk memandu pada 2021.

Harga minyak dipamerkan di sebuah stesen minyak di Long Beach, Calif. (Foto AP/Ashley Landis / Bilik Berita AP)

PERJALANAN HARI MEMORIAL: LEBIH DARIPADA 35 juta ORANG DIUJANGKAN UNTUK MENUJU JALAN RAYA

Pada hari Isnin, AAA melaporkan bahawa harga runcit purata kebangsaan bagi petrol biasa ialah $4.98 segelen. Walau bagaimanapun, purata kebangsaan melepasi $5 segelen minggu lepas.

Menariknya, lebih separuh daripada rakyat Amerika yang ditinjau oleh AAA pada bulan Mac melaporkan bahawa mereka akan membuat perubahan pada mereka tabiat memandu atau gaya hidup jika harga gas meningkat kepada $4 segelen. Jika harga mencecah $5, tiga perempat daripada mereka yang ditinjau berkata mereka perlu menyesuaikan tabiat mereka.

“Isu terkini mengenai perjalanan udara dan kebimbangan berterusan mengenai pembatalan dan kelewatan” boleh mendorong peningkatan dalam perjalanan kereta, lapor AAA. “Malah, bahagian orang yang melakukan perjalanan melalui udara akan menjadi yang terendah sejak 2011.”

Ticker Keselamatan Terakhir Ubah Ubah %
AAL AMERICAN AIRLINES GROUP INC. 12.94 +0.78 +6.41%
DAL DELTA AIR LINES INC. 30.28 +0.69 +2.33%
UAL UNITED AIRLINES HOLDINGS INC. 36.28 +1.50 +4.31%
JBLU JETBLUE AIRWAYS CORP. 8.54 +0.43 +5.30%

Kira-kira 3.55 juta orang dijangka terbang pada hujung minggu dan 2.42 juta orang lagi dijangka menaiki kereta api, bas atau menaiki pelayaran, menurut data AAA.

HARGA GAS YANG LEBIH TINGGI ‘DITERIMA’ OLEH ORANG AMERIKA DALAM PERMINTAAN PERJALANAN, KATA AHLI EKONOMI TENAGA

“Awal tahun ini, kami mula melihat permintaan untuk perjalanan meningkat, dan ia tidak berkurangan,” kata Naib Presiden Kanan AAA Travel Paula Twidale.

Lapangan Terbang Antarabangsa Denver

Terminal utama Lapangan Terbang Antarabangsa Denver pada 24 Ogos 2021, di Denver. (Foto AP/David Zalubowski / Bilik Berita AP)

Setakat ini, data AAA menunjukkan bahawa tempahan untuk perjalanan udara, sewa kereta, pelayaran, hotel dan pelancongan untuk destinasi domestik paling popular pada hujung minggu cuti sudah meningkat 60% berbanding 2021.

DAPATKAN PERNIAGAAN FOX DALAM PERJALANAN DENGAN KLIK DI SINI

Unjuran kos untuk perjalanan pada hujung minggu Hari Kemerdekaan

Tambang penerbangan paling rendah untuk hujung minggu percutian ialah $201 secara purata setiap tiket. Itu sudah 14% lebih tinggi daripada 2021, menurut data AAA.

Sementara itu, kadar untuk hotel kelas pertengahan meningkat kira-kira 23%. Purata kadar setiap malam terendah untuk AAA Approved Hotels pada hujung minggu adalah $244 semalam.

Kadar harian purata untuk penyewaan kereta juga terus meningkat.

“Dengan lebih ramai orang melancong, harga ini kekal meningkat disebabkan isu rantaian bekalan yang berterusan ditambah dengan permintaan yang semakin meningkat,” lapor AAA.

Walaupun kadar adalah 34% lebih rendah daripada tahun lepas, purata kadar terendah masih $110 sehari, iaitu $40 lebih setiap hari secara purata berbanding 2019, menurut AAA.

Masa perjalanan terbaik dan terburuk

Dengan begitu ramai orang yang sibuk, penganalisis pengangkutan INRIX Bob Pishue mengunjurkan bahawa masa perjalanan di seluruh negara boleh meningkat 50% berbanding masa biasa. Beliau juga menyatakan bahawa pemandu di sekitar kawasan metro utama harus “bersedia untuk lebih banyak kelewatan.”

Malah, AAA berkata pemandu di metro utama AS boleh mengalami dua kali ganda masa perjalanan berbanding masa biasa.

AAA berkata pemandu mungkin menghadapi kelewatan perjalanan paling lama pada sebelah petang pada 30 Jun dan 1 Julai disebabkan gabungan penumpang yang meninggalkan kerja awal dan pelancong bercuti.

KLIK DI SINI UNTUK BACA LEBIH LANJUT MENGENAI PERNIAGAAN FOX

“kesesakan rendah” dijangka sepanjang hari pada hari Ahad dan Isnin, menurut AAA.

Masa paling teruk untuk melakukan perjalanan dari Khamis hingga Sabtu

Khamis: 2 hingga 8 malam EST

Jumaat: Tengah hari hingga 9 malam EST

Sabtu: 2 hingga 4 petang EST

Masa terbaik untuk melakukan perjalanan dari Khamis hingga Sabtu

Khamis: Sebelum 7 pagi dan selepas 8 malam EST

Jumaat: Sebelum 10 pagi dan selepas 9 malam EST

Sabtu: Sebelum tengah hari dan selepas 7 malam EST

Sementara itu, data tempahan AAA menunjukkan bahawa 1 Julai diunjurkan sebagai hari paling sibuk untuk perjalanan udara pada hujung minggu cuti dan 4 Julai diunjurkan paling ringan.

We want to say thanks to the writer of this write-up for this incredible content

Harga gas membuat rekod kereta Keempat Julai, perjalanan udara mahal


Discover our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/