Harga gas min melonjak 11 sen semalaman, mencecah $4.50 segelen

Shari Smith hampir melangkau pengebumian seorang rakan pada hari Jumaat kerana harga gas yang tinggi menyebabkan dia tidak mahu membuat perjalanan pergi dan balik sejauh kira-kira 120 batu untuk memberi penghormatan kepadanya.

“Saya tidak pernah perlu membayar sebanyak itu untuk minyak dan itu dengan diskaun Cub saya,” Smith, 72 dan bersara, berkata di stesen minyak Holiday di St. Louis Park, di mana dia menggunakan kad ganjaran yang menjimatkan 20 sennya. pada gas yang berharga $4.49 segelen. “Saya fikir mereka tidak masuk akal.”

Gas mencecah paras tertinggi baharu di Minnesota pada hari Jumaat, mencecah $4.50 segelen selepas lonjakan semalaman dengan purata 11 sen segelen, menurut AAA. Ia hanyalah kenaikan terbaharu, dengan harga purata bagi satu gelen gas tanpa plumbum biasa pada $4.39 pada hari Khamis dan $4.23 seminggu sebelumnya, menurut tinjauan stesen pengisian kelab permotoran itu.

Dengan harga makanan juga meningkat, dan inflasi merentasi kebanyakan ekonomi runcit, Smith berkata dia mengurangkan beberapa aktiviti musim panas yang biasa – perjalanan ke Duluth, dan pemanduan tetap ke Stanchfield, Minn., kira-kira sejam ke utara, tempat dia menjadi sukarelawan.

“Saya telah cuba menjadi sangat mencubit apabila saya pergi membeli barangan runcit untuk memastikan kami mempunyai segala-galanya dalam senarai, jadi saya tidak perlu membuat banyak perjalanan, ” kata Smith. Dia memutuskan untuk membuat pengecualian untuk pengebumian.

Michael Donahue, yang juga mengisi di stesen Holiday, berkata dia sentiasa memerhatikan harga gas. Kebelakangan ini, dia berkata, ia “meningkat.” Dia menganggarkan dia membayar kira-kira $15 lebih untuk gas setiap pengisian berbanding sebelum ini, dan dengan perjalanan musim panas yang hampir, Donahue telah mencari perkara untuk dipotong daripada belanjawannya.

“Hanya bil runcit sahaja, seperti satu atau dua beg kecil adalah mahal sekarang hanya untuk mendapatkan keperluan kosong seperti daging, keju dan roti,” katanya.

Dua faktor mendorong kenaikan mendadak itu, kata Patrick De Haan, seorang penganalisis dengan laman web penjejakan harga gas Gasbuddy. Inventori di kilang penapisan di Great Lakes dan Midwest merosot ke paras terendah dengan pengeluaran turun kira-kira 1 juta tong sehari sejak 2019, penurunan kira-kira 5%, katanya.

Sementara itu, musim perjalanan musim panas sedang berlangsung.

‚ÄúTuntutan [for gas] sudah habis dan bekalan tidak ada,” kata De Haan. “Tiada sesiapa yang duduk di sekeliling dan kilang penapisan bergelut untuk bersaing.”

Perang di Ukraine juga mendorong harga lebih tinggi. Minyak mentah bergerak melebihi AS$115 setong minggu ini berikutan kebimbangan akan kekangan bekalan global selanjutnya disebabkan oleh larangan Kesatuan Eropah terhadap eksport minyak Rusia.

Di peringkat nasional, harga purata untuk satu gelen gas mencecah $4.76 pada hari Khamis. Setahun yang lalu harganya ialah $3.04.

Stesen di daerah Hennepin dan Ramsey mempunyai harga purata terendah di kawasan metro pada hari Jumaat, dengan Anoka mempunyai harga tertinggi pada $4.56 segelen, menurut AAA.

Pemandu di barat laut Minnesota membayar harga terendah, secara purata. Big Stone County di sempadan South Dakota mempunyai gas paling murah, dengan purata $4.29 segelen, manakala pemandu di daerah Minnesota selatan Watonwan membayar tertinggi pada purata $4.62, menurut AAA.

Pada hari Rabu, Minnesota mencapai purata negeri $4.33 segelen, melebihi purata tertinggi sebelumnya sebanyak $4.27 pada Mei 2013. Angka tersebut tidak mempengaruhi inflasi.

Tidak jelas sejauh mana harga akan meningkat, tetapi $5 segelen adalah kemungkinan besar, kata De Haan, terutamanya jika sesuatu seperti taufan mengetuk kilang penapisan di luar talian.

“Selagi permintaan terus berkembang dan bekalan kekal ketat, harga pam mungkin akan terus dinaikkan,” kata Meredith Mitts, dari AAA Minnesota-Iowa.

Harga gas yang tinggi masih belum menghalang pemandu kerana keinginan terpendam untuk mengembara disebabkan oleh wabak itu melebihi harga pam yang tinggi, kata Andrew Gross, jurucakap AAA. Tetapi tinjauan AAA mendapati 67% pemandu berkata mereka akan mengubah tabiat pemanduan mereka jika gas mencecah $4.50 segelen.

Julia Monzon, yang baru berpindah ke Minneapolis dari Sepanyol, berkata dia gembira harga gas yang dilihatnya lebih rendah berbanding di negara asalnya. Tetapi gas adalah kira-kira $2.80 segelen apabila dia berpindah ke sini, dia ingat, membuatkan dia terkejut betapa murahnya.

Kini dia menggunakan aplikasi untuk menurunkan harga.

“Harga gas semakin tinggi sekarang,” kata Monzon.

We wish to say thanks to the writer of this write-up for this remarkable content

Harga gas min melonjak 11 sen semalaman, mencecah $4.50 segelen


You can find our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/