Harga minyak jatuh untuk hari kedua berikutan kebimbangan terhadap jangkaan kemelesetan

Model tong minyak dilihat di hadapan graf saham meningkat dalam ilustrasi ini, 24 Julai 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

26 Sept (Reuters) – Harga minyak jatuh untuk hari kedua pada Isnin berikutan kebimbangan permintaan bahan api yang lebih rendah daripada jangkaan kemelesetan global yang dicetuskan oleh kenaikan kadar faedah di seluruh dunia dan apabila dolar AS yang melonjak mengehadkan keupayaan pengguna bukan dolar untuk membeli minyak mentah.

Niaga hadapan minyak mentah Brent untuk penyelesaian November susut $1.35, atau 1.57%, kepada $84.80 setong pada 0640 GMT. Kontrak itu jatuh serendah $84.51, terendah sejak 14 Jan.

Niaga hadapan minyak mentah West Texas Intermediate (WTI) AS untuk penghantaran November turun $1.15, atau 1.46%, kepada $77.59 setong. WTI merosot kepada serendah $77.21, terendah sejak 6 Jan.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Kedua-dua kontrak merosot sekitar 5% pada hari Jumaat.

Indeks dolar yang mengukur dolar AS berbanding sekumpulan mata wang utama naik ke paras tertinggi 20 tahun pada hari Isnin.

Dolar AS yang lebih kukuh cenderung untuk mengurangkan permintaan untuk minyak dalam denominasi dolar kerana pembeli yang menggunakan mata wang lain mesti berbelanja lebih untuk membeli minyak mentah.

Bank-bank pusat di banyak negara yang menggunakan minyak, termasuk Amerika Syarikat, pengguna minyak mentah terbesar dunia, telah menaikkan kadar faedah untuk melawan lonjakan inflasi yang telah menyebabkan kebimbangan pengetatan itu boleh mencetuskan kelembapan ekonomi.

“Latar belakang pengetatan dasar monetari global oleh bank pusat utama untuk meredakan inflasi yang tinggi, dan peningkatan yang baik dalam dolar AS ke arah paras tertinggi lebih dua dekad telah menimbulkan kebimbangan mengenai kelembapan ekonomi dan bertindak sebagai penghalang utama bagi minyak mentah. harga,” kata Sugandha Sachdeva, naib presiden penyelidikan komoditi di Religare Broking.

Sachdeva menjangkakan harga WTI boleh mencapai paras $75 setong, manakala bagi Brent $80 akan bertindak sebagai kusyen.

Gangguan dalam pasaran minyak akibat perang Rusia-Ukraine, dengan sekatan Kesatuan Eropah yang mengharamkan minyak mentah Rusia yang akan bermula pada bulan Disember, telah memberikan sedikit sokongan kepada harga.

Ketua pegawai eksekutif peniaga tenaga Vitol, Russell Hardy, berkata penghantaran bahan api terjejas dengan produk minyak Rusia dijangka mengalir ke Asia dan Timur Tengah manakala bekalan dari mereka pergi ke Eropah.

Selain itu, Hardy memberitahu persidangan minyak di Singapura bahawa lebih sejuta tong sehari (bpd) minyak mentah AS dijangka pergi ke Eropah untuk mengisi jurang dalam bekalan Rusia. baca lagi

Ketua syarikat tenaga negara Colombia Ecopetrol berkata pada persidangan yang sama bahawa ia telah menjual lebih banyak minyak ke Eropah, menggantikan bekalan Rusia, sementara ia melihat persaingan yang semakin meningkat untuk bahagian pasaran di Asia. baca lagi

Perhatian beralih kepada perkara yang mungkin dilakukan oleh Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dan sekutu yang diketuai oleh Rusia, bersama-sama dipanggil OPEC+, apabila mereka bertemu pada 5 Oktober, selepas bersetuju untuk mengurangkan pengeluaran secara sederhana pada mesyuarat terakhir mereka.

Tetapi, memandangkan OPEC+ menghasilkan jauh di bawah output yang disasarkan, sebarang pemotongan yang diumumkan mungkin tidak banyak memberi kesan kepada bekalan.

Data minggu lalu menunjukkan OPEC+ meleset sasarannya sebanyak 3.58 juta bpd pada bulan Ogos, kekurangan yang lebih besar berbanding Julai. baca lagi

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Mohi Narayan di New Delhi, Sonali Paul di Melbourne; Penyuntingan oleh Ana Nicolaci da Costa dan Christian Schmollinger

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would like to say thanks to the writer of this article for this remarkable web content

Harga minyak jatuh untuk hari kedua berikutan kebimbangan terhadap jangkaan kemelesetan


Our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/