Harga pengguna China mencecah paras tertinggi dalam tempoh enam bulan apabila Covid mendorong penduduk tempatan menyimpan stok makanan

Harga sayur-sayuran segar meningkat sebanyak 24% tahun ke tahun pada bulan April apabila pengguna membuat persediaan untuk bersedia untuk pesanan tinggal di rumah yang berpotensi. Digambarkan di sini ialah pemandu penghantaran untuk pasar raya Hema Fresh Alibaba di Beijing pada 10 Mei 2022.

Jade Gao | Afp | Imej Getty

BEIJING – Harga pengguna dan pengeluar China meningkat lebih daripada jangkaan pada April, menurut data dari Biro Perangkaan Kebangsaan yang dikeluarkan hari ini.

Indeks harga pengguna meningkat sebanyak 2.1% bulan lepas berbanding tahun lalu, dirangsang oleh lonjakan kos tenaga dan sayur-sayuran segar. Bacaan itu mengatasi jangkaan untuk ramalan kenaikan 1.8% oleh tinjauan Reuters.

Angka April juga merupakan yang tertinggi sejak cetakan 2.3% pada bulan November dan jauh melebihi purata 18 bulan inflasi harga pengguna sebanyak 0.9%. Sasaran CPI rasmi China untuk 2022 ialah “sekitar 3%.”

“Pendorong utama adalah kenaikan harga makanan berikutan peningkatan kos pengangkutan dan permintaan semula stok daripada sekatan Covid yang lebih ketat,” kata penganalisis Goldman Sachs dalam satu laporan Rabu.

“Dari segi tahun ke tahun, kami menjangkakan inflasi IHP meningkat dan inflasi IHPR akan jatuh berdasarkan kesan asas,” kata laporan itu. “Inflasi IHP secara berurutan mungkin menjadi sederhana dalam tempoh terdekat kerana tekanan inflasi daripada harga makanan mungkin berkurangan dengan keadaan Covid yang bertambah baik di China.”

Sejak Mac, tanah besar China telah mengetatkan sekatan perjalanan dan mengenakan perintah duduk di rumah di banyak bahagian bandar untuk membendung wabak Covid terburuk di negara itu sejak awal 2020. Kawalan itu telah menghalang banyak kilang daripada mengeluarkan pada kapasiti penuh atau memindahkan barangan antara pembekal dan pelanggan.

Harga sayur-sayuran segar meningkat sebanyak 24% tahun ke tahun pada bulan April, manakala harga buah segar meningkat sebanyak 14.1% pada masa itu. Harga daging babi, penyumbang utama kepada CPI China, mencatatkan peningkatan 1.5% yang agak jarang berlaku daripada bulan sebelumnya untuk penurunan tahun ke tahun yang lebih sederhana sebanyak 33.3%.

Harga bahan api untuk pengangkutan meningkat sebanyak 28.4% daripada tahun sebelumnya, mencerminkan lonjakan harga minyak dan komoditi baru-baru ini.

Permintaan pengguna yang lembap

Bagaimanapun, indeks harga pengguna China yang semakin meningkat tidak bermakna penduduk tempatan menghadapi perkara yang sama tekanan yang dilakukan oleh orang Amerika.

Harga pengguna AS telah melonjak paling tinggi sejak awal tahun 1980-an, walaupun ketika menghilangkan makanan dan tenaga. Angka April yang akan dikeluarkan pada hari Rabu diramalkan akan kekal berhampiran peningkatan setinggi dekad sebanyak 8.5% dilihat pada bulan Mac.

Di China, tidak termasuk harga makanan dan tenaga, indeks harga pengguna meningkat sebanyak 0.9% pada April berbanding setahun lalu.

Jangka panjang, penganalisis memberi amaran bahawa permintaan pengguna keseluruhan di China kekal tertekan disebabkan ketidakpastian tentang pendapatan masa depan.

Sesetengah perniagaan telah mengurangkan harga untuk menarik pembeli.

PMI Perkhidmatan Caixin untuk April — tinjauan sentimen bulanan — mendapati bahawa perniagaan mengurangkan harga pada kadar terpantas sejak Mei 2020, “dengan beberapa firma menurunkan yuran mereka untuk menarik perniagaan baharu dalam keadaan permintaan yang diredam,” kata satu kenyataan.

Tinjauan yang sama terhadap pengilang mendapati bahawa walaupun kenaikan mendadak dalam kos pengeluaran, harga jualan hanya meningkat secara sederhana apabila firma cuba untuk kekal berdaya saing dan menarik perniagaan baharu.

Kos kilang kekal tinggi

Pada bulan April, indeks harga pengeluar China menyederhana untuk bulan keempat berturut-turut, meningkat 8% tahun ke tahun. Itu masih melebihi ramalan Reuters untuk kenaikan 7.7%.

Dalam PPI, harga belian meningkat jauh lebih cepat daripada apa yang dipanggil harga pintu kilang — harga barang yang dijual dari kilang untuk pembuatan atau penjualan selanjutnya kepada pengedar.

Itulah petunjuk bahawa tekanan kos diagihkan secara tidak sekata merentas industri, kata Bruce Pang, ketua penyelidikan makro dan strategi di China Renaissance.

Beliau berkata itu bermakna perniagaan yang berbeza akan menghadapi pelbagai jenis impak ke atas margin keuntungan mereka.

Terdapat “keperluan mendesak” untuk dasar monetari dan fiskal untuk menyediakan sokongan yang disasarkan kepada syarikat yang terjejas teruk akibat wabak itu, kata Pang dalam bahasa Cina, diterjemahkan oleh CNBC.

Baca lebih lanjut mengenai China daripada CNBC Pro

We want to thank the writer of this write-up for this outstanding material

Harga pengguna China mencecah paras tertinggi dalam tempoh enam bulan apabila Covid mendorong penduduk tempatan menyimpan stok makanan


We have our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/