Harga petrol AS jatuh lagi – inilah sebabnya

Oleh Laura Sanicola

(Reuters) – Harga petrol AS meningkat awal bulan ini tetapi jatuh semula selepas gangguan penapisan di Pantai Barat berkurangan dan permintaan bermusim jatuh.

Harga turun selepas lantunan semula selama beberapa minggu selepas Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum dan sekutunya mengumumkan rancangan untuk mengurangkan sasaran pengeluaran OPEC+ sebanyak 2 juta tong sehari.

Presiden Joe Biden merancang untuk menjual bahagian terakhir pelepasan 180 juta tong minyak mentah daripada rizab petroleum strategik AS menjelang akhir Disember. Demokrat pimpinan Biden berharap langkah itu akan membantu parti itu memegang majoriti tipis di kedua-dua dewan Kongres pada pilihan raya pertengahan November.

Tidak semua harga jatuh. Harga diesel AS telah meningkat dalam dua minggu yang lalu disebabkan oleh permintaan global yang tinggi, tahap inventori yang rendah dan pengeluaran yang rendah di Eropah akibat mogok penapisan di Perancis.

DI MANA HARGA BAHAN BAKAR SEKARANG?

Purata negara ialah pada $3.85 segelen, naik 18 sen daripada paras terendah pertengahan September pada $3.67 segelen, tetapi turun daripada paras tertinggi yang dicapai dua minggu lalu.

Harga diesel naik 33 sen pada bulan lalu, menurut data dari Pentadbiran Maklumat Tenaga AS, kini pada $5.32 segelen.

Amerika Syarikat menggunakan kira-kira 9 juta tong petrol setiap hari, dan kira-kira 3 juta tong diesel, menurut data persekutuan.

Kilang penapisan minyak AS sedang berusaha keras untuk menambah inventori yang rendah walaupun cuaca sejuk, yang biasanya sepadan dengan penurunan permintaan untuk bahan api. Purata pergerakan empat minggu bagi permintaan petrol adalah 2.4% lebih rendah daripada kali ini tahun lepas, manakala penggunaan kilang penapisan adalah 5% lebih tinggi.

Harga petrol AS meningkat awal tahun ini, memuncak pada Jun, berikutan sekatan barat ke atas produk tenaga Rusia dan kapasiti penapisan global yang lebih rendah selepas penutupan berkaitan pandemik.

APA YANG MEMPENGARUHI HARGA?

Bulan lalu, harga petrol AS meningkat sebahagian besarnya disebabkan oleh gangguan penapisan serantau di pantai barat dan Midwest. Di California, kos meningkat lebih daripada $1 setiap gelen pada bulan lepas manakala di Texas, harga kekal lebih rendah daripada sebulan yang lalu.

Penyelenggaraan penapisan sering berlaku pada musim luruh apabila permintaan menurun selepas musim pemanduan musim panas. Kejatuhan ini, bagaimanapun, beberapa kilang penapisan terpaksa menutup unit tanpa amaran kerana masalah infrastruktur.

Tiga kilang penapisan di negeri Washington dan California telah merancang penyelenggaraan manakala sebuah lagi mengalami gangguan tidak dirancang pada bulan September, menurut data Refinitiv dan sumber penapisan. Di Midwest, kilang penapisan Toledo BP-Cenovus masih di luar talian selepas letupan maut menutup loji itu lewat bulan lalu.

Pada bulan Oktober, beberapa kilang penapisan Perancis ditutup apabila pekerja melancarkan mogok untuk memerangi kos sara hidup yang lebih tinggi, yang menyebabkan inventori sulingan global lebih rendah dan meningkatkan eksport sulingan AS.

Penapis minyak AS menggunakan 89.5% kapasiti setakat minggu lepas, masih tinggi mengikut musim. Keseluruhan kapasiti penapisan AS telah menurun sejak wabak coronavirus menghancurkan permintaan pada awal 2020.

Petrol yang dihasilkan untuk memenuhi peraturan alam sekitar California telah jatuh hampir $2 gelen di pasaran borong Los Angeles dan San Francisco pada bulan lalu kerana bekalan yang semakin meningkat, kata peniaga.

APAKAH FAKTOR LAIN YANG MEMPENGARUHI HARGA BAHAN BAKAR?

Bekalan penapisan yang ketat telah mengekalkan jurang yang luas antara niaga hadapan petrol borong dan harga runcit, kini pada kira-kira $1.25 segelen, jauh melebihi purata 88 sen dalam tempoh lima tahun yang lalu.

Permintaan petrol runcit AS adalah lembap sepanjang musim panas, tetapi telah bertambah baik pada bulan lepas, menurut data persekutuan. Itu telah mengekalkan penutup pada inventori, dengan stok petrol AS berada berhampiran paras terendah lapan tahun. Gangguan penapisan tambahan boleh memerah inventori itu lebih banyak, meningkatkan harga.

(Laporan oleh Laura Sanicola dan Stephanie Kelly; Penyuntingan oleh David Gaffen dan David Gregorio)

We would like to give thanks to the author of this write-up for this awesome content

Harga petrol AS jatuh lagi – inilah sebabnya


Explore our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/