Harga rumah akhirnya jatuh. Tetapi sejauh mana mereka akan pergi? | Perniagaan CNN

Pasaran perumahan AS berada di tengah-tengah peralihan besar. Selepas dua tahun kenaikan harga stratosfera, harga rumah telah memuncak dan sedang dalam perjalanan turun semula.

Tetapi apa yang pembeli rumah dan pemilik rumah sama-sama ingin tahu ialah: Berapa harga yang akan turun?

Jawapan ringkas: Harga berkemungkinan turun lebih jauh, tetapi tidak sebanyak yang mereka lakukan semasa kemelut perumahan. Dari kemuncak 2006 hingga palung 2012, harga rumah negara jatuh sebanyak 27%, menurut Indeks S&P CoreLogic Case-Shiller, yang mengukur harga rumah AS.

“Ia berbeza pada 2008, 2009 kerana penurunan harga itu adalah kerana dorongan daripada penjual,” kata Jeff Tucker, ahli ekonomi kanan di Zillow. “Oleh kerana rampasan dan jualan pendek, terdapat banyak penjual yang sangat bermotivasi yang sanggup menanggung kerugian di rumah mereka.”

Selain itu, kemalangan perumahan itu berlaku pada masa apabila inventori rumah untuk dijual adalah empat kali lebih tinggi daripada sekarang. Inventori semasa masih jauh lebih rendah daripada tahap pra-pandemi, yang telah meningkatkan persaingan untuk rumah. Dan itu mengekalkan harga yang agak kukuh.

“Saya akan terkejut melihat harga di mana-mana jatuh di bawah harga pada 2019,” kata Tucker. “Terdapat sedikit kepanasan dalam pasaran perumahan pada 2021 melalui musim bunga ini yang mendorong harga lebih tinggi daripada apa yang akan disokong oleh asas. Sekarang mereka turun.”

Dengan kadar gadai janji lebih daripada dua kali ganda sejak awal tahun ini, pengiraan untuk pembeli rumah telah berubah dengan ketara. Bayaran pokok bulanan dan gadai janji faedah pada rumah berharga median meningkat $930 dari setahun lalu, peningkatan 73%, menurut Black Knight, sebuah syarikat data gadai janji.

Apabila anda mengambil kira kadar gadai janji yang melambung tinggi, bersama-sama dengan harga rumah yang tinggi dan gaji yang tidak meningkat secepat, membeli rumah kini kurang mampu berbanding beberapa dekad, menurut Black Knight.

Tetapi mungkin ada sedikit kelegaan untuk pembeli.

Ahli ekonomi di Goldman Sachs menjangkakan harga rumah akan menurun sekitar 5% hingga 10% daripada puncak yang melanda pada bulan Jun.

Wells Fargo baru-baru ini meramalkan bahawa harga rumah keluarga tunggal median nasional akan turun sebanyak 5.5% tahun ke tahun menjelang akhir 2023.

Ahli ekonomi Wells Fargo menganggarkan bahawa harga median untuk rumah keluarga tunggal sedia ada ialah $385,000 tahun ini, naik 7.8% daripada tahun lepas, tetapi pertumbuhan itu akan jauh lebih rendah daripada peningkatan 19% tahun ke tahun yang dilihat pada 2021.

Pakar ekonomi menjangkakan harga rumah median akan jatuh kepada $364,000, penurunan sebanyak 5.5% dari tahun ini. Mereka meramalkan harga akan melantun dan naik semula pada 2024, dengan harga median meningkat 3.3% kepada 376,000 menjelang akhir 2024.

“Pemacu utama di sebalik pembetulan pasaran perumahan setakat ini ialah kadar gadai janji yang lebih tinggi,” tulis penyelidik Wells Fargo. “Jika ramalan kami untuk pemotongan kadar Fed direalisasikan, kadar gadai janji berkemungkinan turun sedikit sama seperti tekanan inflasi yang menyejukkan meningkatkan pertumbuhan pendapatan sebenar. Peningkatan sederhana dalam aktiviti jualan akan menyusul, yang akan menghidupkan semula kenaikan harga rumah menuju ke 2024.”

Akhirnya, jumlah harga jatuh bergantung pada tempat tinggal anda.

Tidak seperti kenaikan harga semasa wabak yang menyebabkan nilai rumah di pasaran di seluruh negara melonjak, tempoh bertenang akan lebih serantau, kata Tucker. Penurunan itu akan lebih dirasai di tempat-tempat di mana terdapat keuntungan yang lebih besar semasa pandemik, kebanyakannya di Barat dan Sunbelt, termasuk bandar-bandar seperti Austin, Phoenix dan Boise, katanya.

“Secara nasional, kita mungkin melihat penurunan 5% daripada puncak,” kata Tucker. “Tetapi harga akan menurun lebih banyak di Barat dan akan ada penurunan yang lebih kecil di Tenggara.”

Pada bulan September, harga rumah bulan ke bulan turun di beberapa kawasan panas pandemik, termasuk Phoenix, turun 2.3%; Las Vegas, turun 1.9% dan Austin, turun hampir 1%, menurut Zillow.

Dan Boise, Idaho, di mana harga melonjak hampir 60% semasa pandemik, sudah mengalami penurunan tahunan, dengan harga jatuh 3.9% tahun ke tahun pada bulan September, menurut Zillow.

“Sebilangan kawasan metro, terutamanya di Barat, akan menyaksikan penurunan harga tahun ke tahun pada musim bunga ini,” kata Tucker. “Itu akan menjadi masa perbandingan yang paling teruk kerana ketika itulah banyak pasaran mencapai kemuncaknya.”

We would love to say thanks to the author of this short article for this remarkable material

Harga rumah akhirnya jatuh. Tetapi sejauh mana mereka akan pergi? | Perniagaan CNN


You can find our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/