Harga rumah meningkat lebih daripada 20% tahun ke tahun pada bulan Mac

Harga rumah meningkat 20.6% pada Mac dari tahun sebelumnya, kadar yang lebih tinggi daripada pertumbuhan 20% yang dilihat pada bulan Februari, menurut Indeks Harga Rumah Nasional AS S&P CoreLogic Case-Shiller. Ia merupakan perubahan harga tahun ke tahun tertinggi dalam lebih daripada 35 tahun data.

Bandar Sun Belt sekali lagi menyaksikan kenaikan harga terbesar antara 20 bandar AS yang dijejaki oleh indeks. Tetapi buat pertama kali dalam hampir tiga tahun, bandar dengan pertumbuhan paling pesat dalam harga perumahan bukanlah Phoenix.

Harga di Tampa, Florida, naik paling tinggi, meningkat 34.8% daripada tahun sebelumnya; Phoenix naik 32.4% daripada setahun lalu dan Miami menyaksikan peningkatan 32%. Tujuh belas daripada 20 bandar melaporkan kenaikan harga yang lebih tinggi pada tahun berakhir Mac 2022 berbanding tahun berakhir Februari 2022.

Harga adalah paling kukuh di Selatan dan Tenggara, tetapi setiap rantau terus menunjukkan keuntungan yang besar.

Dengan kadar gadai janji meningkat dan Rizab Persekutuan menaikkan kadar faedah, jangkaan penurunan dalam pasaran perumahan tidak tiba pada Mac, kata Craig J. Lazzara, pengarah urusan di Indeks S&P Dow Jones.

“Persekitaran makroekonomi mungkin tidak menyokong pertumbuhan harga rumah yang luar biasa untuk lebih lama lagi,” kata Lazzara. “Walaupun seseorang boleh meramalkan bahawa kenaikan harga akan mula berkurangan, masa nyahpecutan adalah panggilan yang lebih sukar.”

Satu lagi kenaikan mendadak harga rumah pada bulan Mac menunjukkan bahawa pembeli merasakan tekanan untuk membida secara kompetitif ke atas beberapa rumah yang tersedia untuk dijual, kata Danielle Hale, ketua ekonomi untuk Realtor.com.

“Pembeli rumah terdorong untuk mengunci kadar gadai janji sebelum kenaikan harga, kenaikan kadar, atau gabungan kedua-duanya memberikan pukulan kalah mati kepada aspirasi mereka,” kata Hale.

Walau bagaimanapun, banyak yang telah berlaku sejak Mac. Walaupun kadar gadai janji melonjak hampir keseluruhan mata peratusan pada bulan Mac, kadar purata untuk gadai janji kadar tetap 30 tahun tidak mencapai 5% sehingga April. Sejak itu, kadar telah meningkat setinggi 5.3%, tetapi telah berundur sejak beberapa minggu lalu, menurut Freddie Mac. Selain itu, Fed telah menaikkan kadar faedah penanda arasnya dua kali — termasuk kenaikan kadar terbesar sejak tahun 2000 — dan tekanan berganda inflasi dan perang di Ukraine telah berlaku tol yang lebih besar kepada ekonomi.

Data perumahan yang lebih terkini mencadangkan pasaran telah beralih sejak Mac.

“Kami telah melihat penyegaran hartanah yang mempunyai lebih ramai penjual yang menyenaraikan rumah, yang membawa kepada ketersediaan lebih banyak rumah untuk dijual berbanding kali ini tahun lepas,” kata Hale. “Sementara itu, kadar gadai janji telah stabil, tetapi kekal menghampiri paras tertinggi dalam 13 tahun.”

Tetapi yang penting, dia berkata, baru-baru ini data jualan untuk kedua-dua rumah baharu dan rumah sedia ada memberi isyarat bahawa pembeli semakin tidak mampu atau tidak mahu membeli rumah di bawah syarat ini.

“Apabila keyakinan pembeli merosot dan mengurangkan permintaan, pasaran hartanah akan mengimbangi semula, akhirnya menjauhkan diri daripada kelebihan berat yang telah dinikmati oleh penjual rumah baru-baru ini,” kata Hale. “Ini pada mulanya bermakna lebih sedikit jualan rumah, yang sepatutnya mengurangkan perang bidaan dan konsesi yang dibuat oleh pembeli untuk mempermanis tawaran.”

We would like to give thanks to the author of this article for this amazing content

Harga rumah meningkat lebih daripada 20% tahun ke tahun pada bulan Mac


We have our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/