Harga rumah menyaksikan kejatuhan terbesar dalam 9 tahun, hasil daripada kadar gadai janji yang lebih tinggi

Kedua-dua harga rumah dan kadar jualan rumah jatuh secara nasional apabila kadar gadai janji yang lebih tinggi menyejukkan pasaran.

tommy/Getty Images


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

tommy/Getty Images


Kedua-dua harga rumah dan kadar jualan rumah jatuh secara nasional apabila kadar gadai janji yang lebih tinggi menyejukkan pasaran.

tommy/Getty Images

Kadar gadai janji yang lebih tinggi melemparkan baldi air ais ke pasaran perumahan yang sangat panas. Harga rumah pada bulan Ogos turun kira-kira 6% daripada kemuncaknya pada bulan Jun, penurunan harga 2 bulan terbesar dalam hampir sedekad. Kadar jualan rumah perlahan untuk bulan ke-7 berturut-turut.

“Pasaran perumahan pastinya bertindak balas terhadap perubahan dasar monetari,” kata Lawrence Yun, ketua ekonomi untuk Persatuan Realtors Kebangsaan yang baru sahaja mengeluarkan nombor jualan rumah sedia ada baharu.

Rizab Persekutuan telah menaikkan kadar faedah untuk melawan inflasi. Kadar gadai janji menjangkakan pergerakan masa depan oleh Fed dan pasaran bon dengan lebih meluas, jadi mereka meningkat dengan sangat mendadak pada awal tahun ini — daripada sekitar 3% kepada naik melebihi 6%.

“Magnitud kenaikan kadar gadai janji itu adalah salah satu kenaikan terbesar dan paling cepat dalam jangka masa yang singkat,” kata Yun. Beliau berkata jumlah jualan rumah setiap bulan kini menurun kira-kira 20 peratus berbanding setahun lalu.

Jangan panggil ia kemalangan perumahan

Itu bukan bermakna kita mengalami kemalangan perumahan. Hampir semua ahli ekonomi bersetuju ini berbeza daripada pada tahun 2008, apabila bahagian bawah jatuh daripada pasaran perumahan.

Pada masa ini, negara berada di tengah-tengah kekurangan perumahan yang teruk. Selama sedekad selepas kemalangan 2008, pembina tidak membina rumah yang mencukupi. Hari ini rumah masih mendapat pembelian oleh pembeli dan meletakkan di bawah persetujuan dalam masa yang hampir rekod – hanya 16 hari secara purata.

Harga rumah secara nasional masih meningkat kira-kira 8% daripada setahun yang lalu menurut kumpulan broker barang. Bekalan yang rendah dan permintaan yang kukuh harus terus menaikkan harga.

Juga, Kongres mengubah peraturan untuk gadai janji selepas gelembung perumahan apabila pemberi pinjaman subprima meletakkan berjuta-juta rakyat Amerika ke dalam pinjaman yang mereka tidak mampu. Hari ini pembeli rumah perlu menunjukkan bahawa mereka mampu membayar pinjaman mereka.

Harga rumah mungkin akan terus jatuh

Harga rumah mungkin akan terus turun. Itu kerana kadar faedah yang sangat rendah digabungkan dengan permintaan yang sangat panas semasa wabak mendorong harga naik dengan begitu mendadak dengan begitu cepat – naik kira-kira 30-40% dalam tempoh 2 tahun sahaja.

Mark Zandy dengan Moody’s Analytics meramalkan harga rumah di seluruh negara akan jatuh kira-kira 10 peratus daripada kemuncaknya. Kawasan yang mengalami kenaikan harga paling dramatik boleh menyaksikan kejatuhan yang lebih besar, katanya.

“Pasaran yang paling banyak dijus sebelum ini, seperti Phoenix atau Orlando, akan menyaksikan kemerosotan puncak ke palung hampir 20%,” anggaran Zandi.

Itu pun jika negara tidak mengalami kemelesetan. Pakar ekonomi berkata adalah agak mungkin bahawa dalam usahanya menentang inflasi, Rizab Persekutuan boleh memperlahankan ekonomi sehingga menyebabkan negara itu mengalami kemelesetan.

“Jika ekonomi mengalami kemelesetan,” kata Zandi, “harga rumah nasional akan menurun sebanyak 15% dari puncak ke palung, dan hampir 30% dalam pasaran yang paling teruk terjejas.”

We would like to give thanks to the author of this post for this amazing content

Harga rumah menyaksikan kejatuhan terbesar dalam 9 tahun, hasil daripada kadar gadai janji yang lebih tinggi


Check out our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/