“Harga saya hanya akan naik”: Pengumpul bertaruh pada nostalgia kerana mereka menjual semula Makanan Riang Dewasa McDonald’s

Salah satu perkara yang paling menarik tentang perniagaan koleksi ialah cara item diberikan nilai berhubung dengan lain item yang mungkin kelihatan hampir sama dengan orang luar. Sebagai contoh, saya pernah melihat seorang lelaki menarik diri ke dalam Kedai arak Kentucky tempat letak kereta dan sediakan kira-kira sedozen botol bourbon pada pintu belakang pikapnya yang tidak berkunci. Beberapa minit kemudian, seorang lelaki lain yang membuai botol di bawah setiap lengan bertemu dengannya di sana. Selepas beberapa saat berbual-bual, mereka bertukar-tukar koleksi.

Ia seperti berdagang kad Pokemon, guli atau Bayi Beanie. Kepada pembeli yang tepat, satu kad Pokemon Japanese Pocket Monsters Venusaur 1999 boleh bernilai dua kad Pokemon Japanese Pocket Monsters Blastoise 1999. Edisi khas Puteri Diana Beanie Baby boleh didagangkan untuk lot 1993 lima Beanie Baby — seekor beruang merah jambu, seekor panda, seekor koala, seekor itik bertopi dan seekor angsa dalam reben biru bayi.

Dan kepada Rowan Quinain Jr., seorang profesional sumber manusia dari Chicagosatu Hamburglar daripada yang baru Makanan Riang Dewasa McDonald’s berbaloi dengan patung Birdie dan Grimacenya.

“Tokoh Hamburglar sangat jarang berlaku di kawasan Chicagoland,” katanya kepada saya melalui messenger Facebook selepas saya melihat tawarannya untuk memperdagangkan patungnya di Marketplace platform media sosial.

Pada awal Oktober, McDonald’s mengumumkan mereka akan bekerjasama Pasar Lambak Tumbuhan Kaktusjenama pakaian jalanan buzzy yang ditandatangani bersama oleh selebriti seperti Travis Scott dan Kanye West, untuk menghasilkan Happy Meals yang dikendalikan terhad lengkap dengan mainan yang boleh dikumpul. Satu daripada empat patung — Grimace, Birdie, Hamburglar atau “Cactus Buddy” — akan berada di dalam setiap kotak.

Selepas melihat iklan untuk hidangan baru di aplikasi McDonald’sQuinain Jr. segera dipukul oleh mainan itu.

Koleksi Mainan Happy Meal Dewasa McDonald’s untuk dijual (Foto ihsan Christine Luther)“Saya sejujurnya menyukai reka bentuknya,” katanya. “Saya fikir ia unik, dan ia membuatkan saya sungguh nostalgia tentang mainan Happy Meal lama dahulu. Jadi, saya mahu mengumpulkan keseluruhan set untuk diri saya sendiri.”

Tetapi apa yang dia tidak mahu lakukan ialah memasuki pasaran jualan semula yang boleh diramal, jika kadangkala berubah-ubah, yang telah dibangunkan untuk koleksi McDonald’s, yang merangkumi segala-galanya daripada mainan Happy Meal zaman dahulu hingga ke paket sos yang dihentikan.

“Saya benar-benar menikmati angka ini untuk koleksi saya sendiri tanpa sebarang gembar-gembur di belakangnya. Tetapi saya tahu bahawa banyak penjual semula lain hanya mahukannya kerana orang lain mahukannya, dan mereka fikir harganya akan naik untuknya,” Quinain Jr menulis. “Yang mereka ada, tetapi hanya kerana orang ramai menaikkan harga secara buatan tanpa sebab sebenar.”

Sebagai rujukan, Makanan Happy Dewasa berharga $10.79 di Chicago Utara, iaitu $2.40 lebih daripada hidangan yang sama tanpa mainan. Nilai jualan semula semasa patung-patung itu bermula pada $20, manakala pek penuh mainan dijual sekitar $150 pada eBay.

Shane, vendor yang berpangkalan di Idaho di Facebook Marketplace yang meminta saya menggunakan hanya nama pertamanya untuk privasi, sedang menjual mainan yang dia dapat dengan harga $30 setiap satu. Dia mempunyai tiga Cactus Buddies, satu Grimace, satu Birdie dan satu Hamburglar yang masih ada dalam stok.

“Jualan semula adalah hangat untuk apa-apa sahaja dengan ‘jenama gembar-gembur’ di belakangnya. Secara peribadi, saya tidak mahu membelinya, tetapi saya tidak akan mensia-siakan peluang mudah untuk kemungkinan memanfaatkannya.”

“Saya hanya membelinya secara sesuka hati memikirkan gembar-gembur itu akan membuatkan ramai pengejar pengaruh membayar lebih untuk mereka kerana ‘jenama gembar-gembur,’,” katanya. “Saya baru sahaja pergi ke eBay dan menyemak kadar yang berlaku. Jualan semula adalah hangat untuk apa-apa sahaja dengan ‘jenama gembar-gembur’ di belakangnya. Secara peribadi, saya tidak membelinya, tetapi saya tidak akan mensia-siakan peluang mudah untuk kemungkinan memanfaatkannya.”

Penjual semula seperti Shane adalah salah satu sebab Quinain Jr. memilih untuk berdagang dengan patung-patungnya dalam usaha untuk mendapatkan set lengkap; menurutnya, ia adalah proses yang lebih murah dan bersih. Walau bagaimanapun, Shane bukan satu-satunya yang bertaruh pada hakikat bahawa orang ramai akan terus membayar premium untuk koleksi ini — sekurang-kurangnya buat masa ini.

Pada masa ini, terdapat keghairahan yang menyelubungi kerjasama itu sehingga Ava, vendor Marketplace yang meminta saya hanya menggunakan nama pertamanya untuk privasi, menjual hanya kotak makanan itu — tiada mainan — dengan harga $50. “Tahun lalu, saya mengumpul Detik Berharga dan Hummels dan Ciri khas perhiasan,” tulisnya melalui utusan. “Saya tahu bagaimana pengumpul boleh jadi.”

Menurut Kelly Goldsmith, Profesor Pemasaran E. Bronson Ingram di Universiti Vanderbilt, McDonald’s and Cactus Plant Flea Market pada dasarnya mencipta umpan pengumpul melalui “veritable” mereka. anak patung Rusia taktik pemasaran kekurangan.”

“Terdapat hubungan semula jadi antara kekurangan dan nostalgia, ” kata Goldsmith Makanan Salun. “Perkara yang kita rindukan, seperti makanan dari zaman kanak-kanak kita, sememangnya terhad dalam kehidupan kita sekarang – mungkin kerana sekarang diet kita berbeza, atau hanya kerana ia tidak lagi dijual.”


Mahu lebih banyak penulisan dan resipi makanan yang hebat? Langgan Surat berita Salon FoodThe Bite.


Atas sebab itu, Goldsmith berkata, apabila kita mempunyai kesempatan untuk melibatkan diri dalam penggunaan nostalgia yang jarang tetapi istimewa itu, kita sering mengambil peluang itu.

“McDonald pertama kali memanfaatkan ini dengan menawarkan ‘makanan gembira dewasa,’ yang direka untuk memberi peluang kepada orang dewasa masa kini untuk merebut semula beberapa keajaiban pengalaman zaman kanak-kanak kegemaran,” katanya. “Bagaimanapun, dalam perbuatan genius pemasaran, McDonald’s melangkah setapak lagi. Mereka bekerjasama dengan Cactus Plant Flea Market, jenama pakaian jalanan zaman moden, untuk mencipta mainan unik yang boleh dikumpulkan yang diletakkan di dalam hidangan gembira dewasa mereka. Dengan berbuat demikian, mereka memanfaatkan kekurangan dengan cara kedua. Jika anda tidak mendapat hidangan gembira dewasa anda sekarang, peluang anda untuk mendapatkan mainan koleksi itu mungkin hilang buat selama-lamanya.”

Dalam banyak cara, kegilaan Makanan Happy Dewasa mengingatkan pada tahun 2017 McDonald’s secara ringkas mengeluarkan semula Sos Szechuan, perasa terhad yang ditawarkan sebagai sebahagian daripada promosi untuk filem 1998 “Mulan.” Sos itu telah menghasilkan sesuatu seperti kultus yang tertunda selepas ia dirujuk dalam episod siri animasi dewasa popular “Rick & Morty.”

Pelancaran semula itu tidak kemas — inventori hampir tidak mencukupi, yang menyebabkan rusuhan di beberapa lokasi McDonald’s — tetapi nilai jualan semula paket sos adalah kukuh. Paket telah disenaraikan di eBay untuk $200 setiap satu (dan ada laporan daripada satu paket akhirnya dijual semula dengan harga $14,700).

Koleksi Mainan Happy Meal Dewasa McDonald's untuk dijualKoleksi Mainan Happy Meal Dewasa McDonald’s untuk dijual (Foto ihsan Christine Luther)Walau bagaimanapun, seperti yang dinyatakan oleh Goldsmith, kejayaan kerjasama Makanan Happy Dewasa menunjukkan bahawa tahap minat pengguna ini bukanlah hasil daripada kilat dalam botol. Ia boleh ditiru – dan itulah yang diharapkan oleh jenama seperti McDonald’s semasa keluaran ini.

“Memandangkan taktik pemasaran kekurangan yang berkesan, tidak hairanlah makanan habis dijual dengan cepat dan mainan itu menarik minat di pasaran sekunder – dijual semula di eBay dan sebagainya,” katanya.

“Buat masa ini, sebahagian daripada saya cuba menjualnya tetapi juga mahu mengekalkannya untuk masa depan apabila harganya mungkin meningkat.”

Sama ada mereka akan berbaloi dalam jangka masa panjang untuk vendor dan pengumpul masih belum dapat dilihat.

Christine Luther adalah pengumpul dan penjual patung-patung itu. Minatnya timbul selepas dia menerima berbilang mainan Grimace dalam Happy Meals dan menyedari masa mungkin kesuntukan untuk mengumpulkan set lengkap.

Akibatnya, dia dan teman lelakinya menghabiskan masa berhari-hari meninjau lokasi McDonald’s di daerah mereka untuk mendapatkan mainan yang masih ada.

“Kami pergi ke eBay dan melihat semua penyenaraian gila untuk mereka,” katanya. “Sekarang ini, sebahagian daripada saya cuba menjualnya tetapi juga mahu mengekalkannya untuk masa depan apabila mereka mungkin berpotensi naik harga. Saya pasti berpendapat pasaran jualan semula adalah tinggi gila kerana ia seperti karya throwback dari tahun 1990-an. “

“Sejujurnya ia terasa seperti satu perjudian kerana Happy Meals memang menambah harga,” tambahnya. “Angka-angka itu sangat comel! McDonald’s pasti tahu apa yang mereka lakukan dengan yang ini.”

Baca lagi

tentang makanan segera

We want to say thanks to the writer of this post for this incredible web content

“Harga saya hanya akan naik”: Pengumpul bertaruh pada nostalgia kerana mereka menjual semula Makanan Riang Dewasa McDonald’s


We have our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/