Hasil bon melonjak apabila pasaran menimbang ancaman kemelesetan. Maksudnya untuk pelaburan anda

Hoxton/Sam Edwards | Imej Getty

Hasil bon melonjak minggu ini selepas yang lain kenaikan kadar utama daripada Rizab Persekutuanmemancarkan amaran tentang kesusahan pasaran.

Yang sensitif dasar Perbendaharaan 2 tahun hasil pada hari Jumaat meningkat kepada 4.266%mencatatkan paras tertinggi 15 tahun, dan penanda aras Perbendaharaan 10 tahun mencecah 3.829%, tertinggi dalam 11 tahun.

Hasil yang melonjak datang apabila pasaran menimbang kesan keputusan dasar Fed, dengan Purata Perindustrian Dow Jones jatuh hampir 600 mata ke dalam wilayah pasaran menanggungjatuh ke paras terendah baru untuk 2022.

Penyongsangan keluk hasil, yang berlaku apabila bon kerajaan jangka pendek mempunyai hasil yang lebih tinggi daripada bon jangka panjang, adalah salah satu petunjuk kemungkinan kemelesetan masa depan.

Lagi daripada Kewangan Peribadi:
Inflasi dan kadar yang lebih tinggi adalah ‘campuran berbahaya’ bagi pengguna
Akan berkahwin? Bagaimana untuk mengetahui masa untuk menggabungkan kewangan anda
Pesara baharu mungkin menghadapi surcaj untuk premium Medicare

“Hasil bon yang lebih tinggi adalah berita buruk untuk pasaran saham dan pelaburnya,” kata perancang kewangan bertauliah Paul Winter, pemilik Five Seasons Financial Planning di Salt Lake City.

Hasil bon yang lebih tinggi mewujudkan lebih banyak persaingan untuk dana yang mungkin masuk ke pasaran saham, kata Winter, dan dengan hasil Perbendaharaan yang lebih tinggi digunakan dalam pengiraan untuk menilai saham, penganalisis mungkin mengurangkan aliran tunai yang dijangkakan pada masa hadapan.

Apatah lagi, mungkin kurang menarik bagi syarikat untuk menerbitkan bon pembelian balik sahamyang merupakan satu cara bagi syarikat yang menguntungkan untuk memulangkan wang tunai kepada pemegang saham, kata Winter.

Kenaikan Fed ‘agak’ menyumbang kepada hasil bon yang lebih tinggi

Kadar faedah pasaran dan harga bon biasanya bergerak ke arah yang bertentangan, yang bermaksud kadar yang lebih tinggi menyebabkan nilai bon jatuh. Terdapat juga hubungan songsang antara harga bon dan hasil, yang meningkat apabila nilai bon jatuh.

Kenaikan kadar Fed sedikit sebanyak menyumbang kepada hasil bon yang lebih tinggi, kata Winter, dengan kesan yang berbeza-beza merentasi keluk hasil Perbendaharaan.

“Semakin jauh anda bergerak keluar pada keluk hasil dan semakin anda menurunkan kualiti kredit, semakin kurang kenaikan kadar Fed menjejaskan kadar faedah,” katanya.

Itulah sebab besar bagi keluk hasil terbalik tahun ini, dengan hasil 2 tahun meningkat lebih mendadak daripada hasil 10 tahun atau 30 tahun, katanya.

Semak peruntukan stok dan bon

Ia adalah masa yang baik untuk menyemak semula kepelbagaian portfolio anda untuk melihat sama ada perubahan diperlukan, seperti menjajarkan semula aset agar sepadan dengan toleransi risiko anda, kata Jon Ulin, CFP dan Ketua Pegawai Eksekutif Ulin & Co. Wealth Management di Boca Raton, Florida.

Di sisi bon, penasihat menonton apa yang dipanggil tempoh, atau mengukur sensitiviti bon terhadap perubahan kadar faedah. Dinyatakan dalam tahun, faktor tempoh dalam kupon, masa hingga matang dan hasil yang dibayar melalui tempoh tersebut.

Di atas semua itu, pelabur mesti kekal berdisiplin dan sabar, seperti biasa, tetapi lebih khusus jika mereka percaya kadar akan terus meningkat.

Paul Winter

pemilik Five Seasons Financial Planning

Walaupun pelanggan mengalu-alukan hasil bon yang lebih tinggi, Ulin mencadangkan mengekalkan tempoh yang pendek dan meminimumkan pendedahan kepada bon jangka panjang apabila kadar meningkat.

“Risiko tempoh mungkin mengambil sedikit daripada simpanan anda sepanjang tahun hadapan tanpa mengira sektor atau kualiti kredit,” katanya.

Musim sejuk mencadangkan mencondongkan peruntukan saham ke arah “nilai dan kualiti,” biasanya berdagang dengan harga kurang daripada nilai aset, berbanding saham pertumbuhan yang mungkin dijangka memberikan pulangan melebihi purata. Selalunya, pelabur nilai mencari syarikat yang dinilai rendah yang dijangka menghargai dari semasa ke semasa.

“Di atas segalanya, pelabur mesti kekal berdisiplin dan sabar, seperti biasa, tetapi lebih khusus jika mereka percaya kadar akan terus meningkat,” tambahnya.

We would love to give thanks to the writer of this post for this amazing web content

Hasil bon melonjak apabila pasaran menimbang ancaman kemelesetan. Maksudnya untuk pelaburan anda


Check out our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/