Hertz untuk membeli sehingga 65,000 kereta elektrik daripada Polestar

Ketua Pegawai Eksekutif Polestar Thomas Ingenlath sebelum ini memberitahu Berita Automotif Eropah matlamat regangan untuk 2022 adalah untuk menjual 65,000 kereta. Polestar menjual 29,000 kereta pada 2021, yang mewakili peningkatan 185% daripada 2020, menurut angka jualan syarikat itu dikeluarkan pada Januari.
Hertz bercadang untuk menempah Polestar 2 kompak, salah satu daripada dua kenderaan syarikat EV yang kini berada di pasaran. Model ini menampilkan sistem infotainmen berkuasa OS Android Automotive yang merangkumi aplikasi Google terbina dalam, dan mempunyai jarak anggaran 270 batu pada satu caj, menurut syarikat itu. Polestar telah mengumumkan rancangan untuk menambah barisan dua keretanya dengan SUV bersaiz sederhana, SUV kompak dan sedan sport menjelang 2024, serta Polestar O2kereta konsep roadster elektrik.

“Perkongsian dengan perintis global seperti Hertz akan membawa pengalaman menakjubkan memandu kereta elektrik kepada khalayak yang lebih luas, memenuhi pelbagai keperluan mobiliti jangka pendek dan jangka panjang pelanggan bersama kami,” kata Ingenlath dalam kenyataan akhbar bersama. Isnin. “Bagi kebanyakan mereka, ini mungkin kali pertama mereka memandu EV, dan ia akan menjadi Polestar.”

Polestar berpusing daripada Volvo pada 2017 dan kini telah memantapkan dirinya sebagai jenama kereta elektrik kendiri, walaupun ia “menikmati sinergi teknologi dan kejuruteraan khusus dengan Volvo Cars dan hasil daripada skala ekonomi yang ketara,” menurut syarikat itu. Syarikat itu kekal dimiliki bersama oleh Volvo dan syarikat induk Volvo Geely, sebuah kumpulan induk yang memberi tumpuan kepada industri automotif yang baru-baru ini dikeluarkan merancang untuk mendedahkan kepada umum dalam perjanjian yang dijangka ditutup pada pertengahan 2022.
Pembuat EV menjadi tajuk utama selepasnya Iklan Super Bowl nampaknya berayun pada usaha Tesla dan SpaceX Elon Musk dengan janji: “Tidak menakluk Marikh.”

Kenderaan Polestar mula-mula akan tersedia kepada penyewa Hertz di Eropah mulai musim bunga ini, dengan pelancaran di Amerika Utara dan Australia bermula pada akhir 2022.

Perjanjian dengan Hertz akan menjadi bantuan dalam usaha Polestar untuk mewujudkan dirinya sebagai alternatif kepada Tesla bagi mereka yang berminat dalam kenderaan elektrik. Tesla mempunyai jualan kenderaan elektrik terbaik di seluruh dunia dengan hampir 1 juta jualan EV tahun lepas.

Polestar bersaing dengan pembuat kenderaan elektrik tulen lain seperti Lucidserta pembuat kereta yang terkenal seperti Ford (F), General Motors (GM), Volkswagen (VLKAF) dan Nissan (NSANF) yang menjual EV sama ada di Amerika Syarikat atau Eropah, jika tidak kedua-dua pasaran.

Jualan Polestar kepada Hertz juga akan membantu memperkenalkan kenderaan elektrik kepada orang ramai. Pada masa lalu, pembuat kereta yang ingin menembusi pasaran baharu telah berusaha untuk menjual kereta mereka kepada syarikat kereta sewa sebagai cara memperkenalkan kereta mereka kepada rangkaian pelanggan yang lebih luas, pada asasnya memberi mereka peluang pada pandu uji lanjutan.

Syarikat kereta sewa terdesak untuk mendapatkan kenderaan

Jualan itu juga membantu Hertz, yang dengan semua syarikat kereta sewa lain telah bergelut untuk mencari kereta baharu untuk dibeli bagi armada mereka. Syarikat kereta sewa menjual sebahagian besar armada mereka pada musim panas 2020, apabila wabak itu menyebabkan perjalanan udara hampir terhenti. Syarikat kereta sewa perlu menjual kereta untuk mendapatkan wang tunai dan kerana dalam banyak kes mereka tidak mempunyai tempat untuk meletakkan kereta yang mereka miliki. Hertz memfailkan muflis dalam tempoh masa ini.
Tetapi apabila perjalanan mula pulih, pembuat kereta mendapati mereka tidak memilikinya pembekalan cip komputer mereka perlu membina semua kereta yang ada permintaan. Oleh itu, mereka menumpukan pada penjualan kereta kepada pelanggan runcit, yang biasanya membayar lebih untuk kereta daripada perniagaan tersebut seperti syarikat kereta sewa yang membayar kurang daripada pelanggan runcit.
Syarikat kereta sewa tidak boleh membeli kereta yang mereka perlukan untuk menambah armada merekameninggalkan beberapa pelanggan tidak mampu menyewa kereta mereka perlukan, terutamanya dalam sesetengahnya pasar percutian. Syarikat-syarikat kereta sewa telah dipaksa untuk membeli kereta terpakai buat kali pertama untuk menambah armada mereka, dan bergantung pada kereta yang mereka miliki lebih lama daripada biasa.

Kekurangan kereta sewa yang ada juga telah menaikkan harga kereta sewa. Walaupun indeks harga pengguna, ukuran utama inflasi kerajaan, menunjukkan harga sewa kereta agak turun sejak musim panas lalu, ia masih meningkat 38% berbanding Februari 2020, sejurus sebelum wabak itu mula menjejaskan perjalanan AS.

Mungkin terdapat beberapa masalah bagi mereka yang menyewa kenderaan elektrik dari Hertz atau mana-mana syarikat lain, walaupun, walaupun mereka peminat EV.

Walaupun pemilik kenderaan elektrik mungkin boleh mengecas kereta di rumah mereka semalaman, seseorang yang sedang dalam perjalanan dan di hotel mungkin tidak mempunyai pilihan itu untuk mereka. Dan semasa menggunakan stesen pengecas awam mungkin lebih murah daripada mengisi kereta berkuasa gas, terutamanya dengan gas kini melebihi $4 segelen di kebanyakan negara, ia boleh mengambil masa yang lebih lama untuk mengecas EV berbanding mengisi gas tangki.

— Perniagaan CNN Chris Isidore menyumbang kepada laporan ini

We would like to say thanks to the writer of this article for this incredible material

Hertz untuk membeli sehingga 65,000 kereta elektrik daripada Polestar


Check out our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/