Honda Kini Melakukan Pre-Owned Disahkan Untuk Kereta Yang Berusia Sedekad

Imej untuk artikel bertajuk Honda Kini Membuat Certified Pre-Owned Untuk Kereta Yang Berusia Sedekad

Foto: Honda

Honda mahu menjual lebih banyak kereta, pembuat kereta gagal dengan standard ekonomi bahan api yang lebih ketat, dan Faraday Future. Semua itu dan banyak lagi dalam Shift Pagi untuk 31 Mac 2022.

Gear Pertama: MSM

Honda berkata pada hari Khamis bahawa ia akan menjual kereta pra-milik bertauliah yang berusia 10 tahun, tanpa had perbatuan, yang anda fikirkan betul. kedengaran seperti gimik pemasaran. Masalahnya ialah “pramilik yang disahkan” dalam fikiran kebanyakan pembeli biasanya menunjukkan garis asas kualiti/waranti/perbatuan tertentu, tidak kira pengeluar. Itu bukan apa yang Honda lakukan, walaupun, untuk berlaku adil, mereka tidak berpura-pura ia disahkan pra-milik, sebenarnya, sebaliknya memanggil kereta itu terus “terpakai.”

Melalui Berita Automotif:

Program lanjutan, yang dipanggil HondaTrue Used dan Acura Precision Used, direka untuk menarik pembeli yang lebih muda dan berfikiran bajet ke lot pengedar.

“Kami mahu memudahkan pembeli baharu mengalami jenama kami,” Dan Rodriguez, pengurus pemasaran semula auto di American Honda memberitahu Automotive News. “Kami benar-benar melihat pengembangan ini sebagai cara kritikal untuk membawa masuk pelanggan baharu ke jenama kami — sejenis produk pintu masuk,”

Kenderaan Honda yang lebih lama, yang tidak mempunyai had perbatuan, hanya menerima waranti yang disokong pengeluar selama 100 hari atau 5,000 batu. Itu jauh lebih rendah daripada liputan powertrain tujuh tahun/100,000 batu yang disediakan pada kenderaan HondaTrue Certified + dan Certified, yang bersama-sama meliputi kenderaan tahun model yang digunakan ringan, serta Honda berusia 2 tahun hingga 5 tahun.

Di sisi Acura, kenderaan Precision Used menerima waranti enam bulan/7,500 batu.

Kenderaan Acura Precision Certified, yang berumur sehingga enam tahun atau 80,000 batu, mendapat liputan powertrain 7 tahun/100,000 batu yang sama.

A 100-day warranty is more or less useless, unless you have a true lemon, so I don’t think this is much different than the status quo, which is just going to a dealership and buying an old car, though Honda PR has my email and is free to correct me if I’m wrong. Here are Honda’s CPO programs now, dijelaskan oleh Honda:

Imej untuk artikel bertajuk Honda Kini Membuat Certified Pre-Owned Untuk Kereta Yang Berusia Sedekad

Tangkapan skrin: Honda

Nota: HondaTrue Certified juga termasuk perkara pertukaran 3 hari/300 batu, tetapi skrin saya tidak dapat menampungnya dalam tangkapan skrin.

Walau apa pun, ini nampaknya satu usaha untuk bersaing dengan lebih baik dengan Carvanas dan CarMaxedunia, atau sekurang-kurangnya meletakkan penggilap baharu pada inventori lama dalam pasaran kereta yang sangat ketat di AS

Tidak salah untuk membeli Honda lama dengan jaminan buruk daripada pengedar, sudah tentu. Jdapatkan pemeriksaan pra-pembelian terlebih dahulu daripada mekanik bebas, sama ada ia mempunyai jawatan baru Honda yang bodoh atau tidak.

Gear Kedua: Pembuat Kereta Kembali Piawaian Kecekapan Bahan Api yang Lebih Tegar

Kumpulan perdagangan yang mewakili kebanyakan pembuat kereta utama berkata dalam kertas mahkamah bahawa ia baik dengan piawaian kecekapan bahan api yang lebih ketat, menurut The Wall Street Journal, kerana pembuat kereta melawan perkara ini gigi dan kuku sehingga mereka tidak dan menyerah. Pemfailan mahkamah dibuat sebagai sebahagian daripada tuntutan mahkamah yang difailkan oleh Texas dan sedozen sedozen kedai roti negeri lain, yang marah dengan peraturan yang lebih keras.

Alliance for Automotive Innovation, kumpulan pelobi teratas untuk pembuat dan pembekal kereta, memohon kepada Mahkamah Rayuan AS di Washington, DC, untuk menyertai Agensi Perlindungan Alam Sekitar AS dalam mempertahankan piawaian yang lebih ketat daripada cabaran undang-undang.

Peraturan tersebut, yang dimuktamadkan oleh agensi pada bulan Disember, menetapkan pelepasan paip ekor yang lebih ketat dan piawaian kecekapan bahan api untuk pembuat kereta bermula dengan model tahun 2023.

[…]

Peguam untuk Perikatan untuk Inovasi Automotif akan berhujah memihak kepada piawaian.

“Peraturan itu mencabar dan agresif,” kata John Bozzella, presiden kumpulan itu dalam satu kenyataan. “Negara ini memerlukan pelbagai dasar sokongan dan alat lain untuk mempercepatkan peralihan kepada kenderaan elektrik dan untuk meningkatkan daya saing Amerika.”

Ahli kumpulan itu termasuk General Motors Co., Ford Motor Co. dan Stellantis NV.

Kemenangan mudah di sini adalah untuk pembuat kereta mengatakan bahawa mereka cuba menyelamatkan dunia, tetapi, sebaliknya, mereka mengatakan ini mengenai daya saing Amerika. Sedih.

Gear ke-3: The Institut Insurans untuk Keselamatan Lebuhraya Mengatakan Bahawa Peringatan Tali Pinggang Keledar Di Dalam Kereta Adalah Buruk

IIHS mengatakan bahawa hanya beberapa Subaru yang mempunyai peringatan tali pinggang keledar yang “baik”, sebagai sebahagian daripada ujian baharu yang dilakukannya. Selebihnya teruk. Per Automotive News:

IIHS mengkaji keberkesanan amaran tali pinggang keledar dan memberikan gred “baik,” “boleh diterima,” “marginal” atau “miskin,” kata organisasi itu pada Khamis. Ia menilai volum, tempoh dan masa amaran.

Untuk menerima penarafan “baik”, kenderaan mesti menjana isyarat kuat dan amaran visual yang bertahan sekurang-kurangnya 90 saat apabila seseorang di barisan hadapan dilepaskan dan sekurang-kurangnya 30 saat apabila tali pinggang keledar baris kedua yang diikat sebelum ini terbatal.

IIHS berkata bahawa hanya Subaru Ascent dan Subaru Forester memperoleh penarafan “baik”.

Laporan itu berkata 12 daripada 26 kenderaan itu menerima penarafan “buruk”: Audi Q3, Buick Encore, Chevrolet Equinox, Chevrolet Traverse, Ford Escape, Ford Explorer, Honda CR-V, Honda HR-V, Honda Pilot, Mitsubishi Eclipse Cross , Volkswagen Atlas dan Volvo XC40.

Hampir semua kenderaan tersebut tidak mencapai tempoh atau keperluan tahap bunyi, dengan amaran yang lebih pendek daripada lapan saat atau sekecil 1 desibel lebih kuat daripada bunyi ambien dalam kenderaan itu, kata IIHS.

Penggunaan tali pinggang keledar adalah salah satu perubahan laut sebenar yang saya saksikan dalam 37 tahun saya di planet ini. Semasa saya masih kanak-kanak, tidak memakai tali pinggang keledar anda adalah tanda bahawa anda adalah sejenis badass. Kami semua telah membuat keputusan kerana tidak berbuat demikian adalah tahap kebodohan.

Gear Ke-4: Sepina Suruhanjaya Sekuriti Dan Bursa Faraday Eksekutif Masa Depan

Faraday Future adalah, di atas kertas, sebuah syarikat kereta, walaupun ia tidak pernah benar-benar membuat kereta untuk pengeluaran, dan selama bertahun-tahun tidak jelas mengapa ia masih wujud, walaupun ia masih ditulis oleh organisasi berita, kerana ia masih wujud. Bagaimanapun, Reuters berkata Khamis bahawa beberapa eksekutif Faraday telah disapina oleh SEC, kerana sudah tentu.

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS telah menyepina beberapa ahli pasukan pengurusan Faraday Future Intelligent Electric Inc (FFIE.O) sebagai sebahagian daripada siasatan terhadap kenyataan tidak tepat yang dibuat kepada pelaburnya, kata syarikat permulaan EV itu pada Khamis.

Semakan dalaman pada bulan Februari mengenal pasti kenyataan tidak tepat tertentu dan syarikat itu memotong gaji asas Ketua Eksekutifnya Carsten Breitfield dan pengasas Jia Yueting, meminta mereka melaporkan kepada Pengerusi Eksekutif yang baru dilantik Susan Swenson.

Semakan oleh jawatankuasa khas yang dibentuk pada November, bagaimanapun, menolak dakwaan yang dibuat oleh penjual pendek yang menggelar permulaan itu “penipuan EV baharu di bandar”, dengan mengatakan mereka tidak disokong oleh bukti yang disemak.

Permulaan itu berkata pada hari Khamis ia akan terlepas tarikh akhir untuk memfailkan laporan tahunan 2021 kerana kelewatan yang disebabkan oleh siasatan dalaman. Ia sebelum ini menangguhkan pemfailan laporan suku tahunannya pada November.

Ada seorang lelaki PR yang pernah saya temui di sebuah pengeluar utama yang tidak dinamakan yang memberitahu saya bahawa dia akan meninggalkan kerja PR yang bagus, mudah, mantap untuk kerja PR dengan Faraday dan kemudian dia melakukannya dan pertunjukan itu berlangsung kurang daripada satu tahun dan itu adalah perkara yang paling tidak mengejutkan di dunia.

Gear Ke-5: Joe Biden Berkemungkinan Mendapat Undang-undang Era Perang Korea Untuk Pengeluaran Bateri

Tidak banyak lagi yang perlu ditambah laporan Bloomberg ini selain daripada itu jika anda adalah pemegang saham MP Materials Corp, maka anda mempunyai hari yang baik.

Daripada Bloomberg:

Rumah Putih sedang membincangkan menambah bahan bateri ke senarai item yang diliputi oleh Akta Pengeluaran Pertahanan 1950 – kuasa yang sama digunakan oleh Harry Truman untuk membuat keluli untuk Perang Korea dan Donald Trump untuk merangsang pengeluaran topeng untuk menangani pandemik coronavirus – orang ramai berkata. Mereka meminta untuk tidak dikenali kerana butirannya belum diketahui umum.

Saham MP Materials Corp., satu-satunya syarikat AS yang menghasilkan logam nadir bumi yang diperlukan untuk kenderaan elektrik, dan Lithium Americas Corp., yang menjalankan projek di Nevada, melonjak dengan berita mengenai rancangan pentadbiran. Piedmont Lithium Inc., yang menjalankan projek di North Carolina, memadamkan kerugian, meningkat sebanyak 6 peratus.

Menambah mineral seperti litium, nikel, grafit, kobalt dan mangan ke dalam senarai boleh membantu syarikat perlombongan mengakses $750 juta di bawah dana Tajuk III Akta Pengeluaran Pertahanan, kata orang ramai. Tindakan itu juga boleh membantu kitar semula bahan bateri, kata salah seorang daripada mereka.

Daripada pinjaman atau pembelian terus untuk mineral, arahan itu akan membiayai pengeluaran pada operasi semasa, peningkatan produktiviti dan keselamatan, dan kajian kemungkinan, kata orang itu. Sebagai tambahan kepada bateri EV, arahan itu juga akan digunakan pada bateri berkapasiti besar.

Keputusan untuk menggunakan DPA, yang boleh dibuat sejurus Khamis, tidak muktamad dan masa boleh berubah, menurut salah seorang daripada mereka.

Terbalik: USS Missouri Dilucutkan Tauliah

Missouri adalah tapak penyerahan Jepun pada tahun 1945. Ia telah ditamatkan perkhidmatan pada hari ini pada tahun 1992.

Neutral: Apa khabar?

Seorang rakan memberitahu saya bahawa dia mengalami keretakan pada cermin depannya yang dibaiki baru-baru ini dan kedai itu juga mencadangkan mereka menggantikan pengelap cermin depannya dengan harga $60 untuk “melindungi pelaburannya,” dan saya ketawa.

We would love to thank the author of this article for this incredible web content

Honda Kini Melakukan Pre-Owned Disahkan Untuk Kereta Yang Berusia Sedekad


Explore our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/