Honda mengecam kerana mengarahkan ratusan pekerja di kilang Ohio untuk MEMBAYAR BALIK sebahagian daripada bonus mereka

Gergasi automotif Honda telah mendapat kecaman selepas ia meminta pekerja di salah sebuah kilang di AS untuk membayar balik bonus ratusan dolar yang mereka terima awal bulan ini, mengatakan ia terlebih membayar banyak cek secara silap dan kini memerlukan wang tambahan itu kembali.

Pengingkaran yang kurang ajar daripada pengeluar kereta itu berlaku pada hari Selasa, apabila kakitangan di kilang Marysville Honda Motors Co. di Ohio – yang menggaji beribu-ribu pekerja – telah dihantar memo yang menuntut mereka mengembalikan wang daripada bonus terlebih bayar.

Amaun setiap lebihan bayaran pada masa ini tidak jelas, kerana ia berbeza dari seorang ke seorang berdasarkan gaji – tetapi bonus dalam banyak kes berjumlah ratusan dolar, dan diberikan kepada beribu-ribu pekerja di kilang Ohio.

Selepas mengumumkan bonus telah tersalah bayar dalam buletin Selasa, tembaga di pembuat kereta Jepun menulis bahawa pekerja hanya mempunyai sembilan hari untuk memutuskan bagaimana mereka akan membayar balik jumlah tambahan.

Kakitangan akan mempunyai pilihan untuk memotong wang daripada cek gaji atau bonus pada masa hadapan, atau membayar jumlah tertunggak di muka dengan tunai atau cek.

Mereka yang mengelak daripada pilihan tersebut, syarikat itu berkata Selasa, akan mempunyai lebihan ditolak daripada mereka bonus masa depan secara lalai.

Pekerja mempunyai masa sehingga 22 September untuk membuat keputusan bagaimana untuk membayar balik wang itu – satu kesusahan bagi ramai yang sudah terbiasa mendapat bayaran bonus dan tidak menjangkakan untuk mengembalikan sebahagian.

Beberapa kakitangan di kilang itu – satu daripada sedozen kilang di negara ini yang secara kolektif mengeluarkan lebih 5 juta kereta setiap tahun – telah mempersoalkan sama ada syarikat itu wajar mengutip lebihan bayaran, dengan seorang peguam berkata Honda wajar meminta bayaran balik secara paksa.

Gergasi automotif Honda telah mendapat kecaman selepas ia meminta pekerja di salah sebuah kilang di AS untuk membayar balik ratusan dolar dalam bentuk bonus yang mereka terima awal bulan ini, mengatakan ia telah membayar lebih banyak cek secara kesilapan dan kini memerlukan wang tambahan itu kembali

Pemberhentian daripada pengeluar kereta itu berlaku pada hari Selasa, apabila kakitangan di kilang Marysville Honda Motors Co. di Central Ohio (gambar) telah dihantar memo menuntut mereka mengembalikan wang daripada bonus terlebih bayar. Kilang itu kini menggaji beribu-ribu pekerja

Pemberhentian daripada pengeluar kereta itu berlaku pada hari Selasa, apabila kakitangan di kilang Marysville Honda Motors Co. di Central Ohio (gambar) telah dihantar memo menuntut mereka mengembalikan wang daripada bonus terlebih bayar. Kilang itu kini menggaji beribu-ribu pekerja

Dalam satu kenyataan kepada DailyMail.com Ahad, tembaga di peruncit kereta popular itu mengesahkan bahawa mereka telah membayar lebihan bayaran kepada beberapa kakitangan minggu lepas, tetapi tidak akan menyatakan jumlah bayaran tersebut dan berapa banyak yang dikeluarkan.

Mereka menambah bahawa pengurus sedang berusaha untuk menangani situasi ‘untuk meminimumkan sebarang potensi kesan kepada rakan sekutu kami.’

‘Awal bulan ini Honda menyediakan bayaran bonus kepada syarikat sekutunya, sebahagian daripada mereka menerima lebihan bayaran,’ kata jurucakap Honda selepas ditanya mengenai lebihan bonus.

‘Isu yang berkaitan dengan pampasan adalah perkara yang sensitif,’ wakil itu menulis dalam e-mel, sambil menambah bahawa ‘kami sedang berusaha dengan cepat pada item ini untuk meminimumkan sebarang potensi kesan kepada rakan sekutu kami.’

Jurucakap itu menambah bahawa memandangkan perkara itu adalah ‘isu kakitangan,’ syarikat itu tidak akan memberikan sebarang maklumat lanjut berkaitan perkara ini.’

Isteri kepada seorang pekerja yang menerima lebihan bonus sehingga beberapa ratus dolar memberitahu NBC4 bahawa dia berhutang kepada Honda hampir 8 peratus daripada bonus yang diberikan sebelum ini.

Wanita itu bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan, kerana takut suaminya akan ditegur kerana bersuara.

‘Tidak ramai yang boleh menangani pukulan seperti ini,’ isteri kepada pekerja Honda memberitahu stesen itu, memberikan salinan memo yang diterima suaminya daripada majikannya awal minggu ini.

Dia menambah apabila suaminya pada mulanya pulang dengan cek bonus pada awal bulan itu, dia bertanya kepadanya sama ada jumlah itu kelihatan betul – yang dia memberitahunya ia berlaku, memetik bahawa dia telah menerima lebih banyak bonus daripada syarikat itu pada masa lalu.

‘Saya bertanya kepadanya. Saya berkata, anda tahu, ‘Adakah ini… cek tertinggi yang pernah anda perolehi untuk cek bonus? [Did you think] bahawa ia kelihatan pelik?’ Dan dia berkata tidak, ia bukanlah yang tertinggi yang pernah dia perolehi.’

Memo itu, bagaimanapun, menegaskan bahawa suaminya berhutang hanya sepuluh peratus daripada jumlah bayaran bonusnya, yang berjumlah ratusan dolar.

‘Itu, anda tahu, bayaran kereta. Itu separuh daripada gadai janji kami,’ isteri pekerja itu memberitahu NBC4 dalam satu temu bual pada hari Jumaat di mana dia menjelaskan kesukaran untuk membayar balik jumlah itu, yang telah diambil kira oleh keluarga itu, seperti kebanyakan orang lain.

‘Itulah dua, tiga minggu barangan runcit. Itu banyak wang untuk kami.’

Selepas mengumumkan bonus telah tersilap terlebih bayar dalam buletin Selasa, tembaga di pembuat kereta Jepun menulis bahawa pekerja hanya mempunyai sembilan hari untuk memutuskan bagaimana mereka akan membayar balik jumlah tambahan

Selepas mengumumkan bonus telah tersilap terlebih bayar dalam buletin Selasa, tembaga di pembuat kereta Jepun menulis bahawa pekerja hanya mempunyai sembilan hari untuk memutuskan bagaimana mereka akan membayar balik jumlah tambahan

Menurut seorang peguam, Honda secara sah mempunyai haknya untuk meminta gaji lebih dibayar kembali, sambil menambah bahawa tiada jalan lain untuk ratusan pekerja yang terjejas dan gaji mereka.

‘Di bawah Akta Piawaian Buruh yang Adil, yang terpakai kepada semua majikan di Amerika Syarikat, agak jelas bahawa lebihan bayaran bonus atau gaji boleh dibayar balik oleh majikan,’ Sarah Cole, seorang profesor undang-undang di Ohio State University, memberitahu NBC4.

Pekerja Cole menasihati pekerja yang terjejas oleh pengawasan untuk meneruskan pembayaran balik yang diperlukan dan memilih pilihan yang paling sesuai untuk mereka.

‘Honda boleh meneruskan perkara ini di mahkamah,’ kata peguam itu, yang pakar dalam undang-undang pekerjaan dan buruh.

‘Tetapi sudah tentu, itu akan menjadi sangat mahal untuk mereka lakukan dan jelas tidak kelihatan sangat positif dari sudut publisiti.’

Dia menambah: ‘Jadi saya pasti mereka berharap untuk mempunyai perjanjian sukarela dengan pekerja bahawa pekerja itu hanya rela membayar balik lebihan bayaran.’

Menurut Cole, kesilapan membayar lebihan pekerja tidak mempunyai penalti, melindungi tembaga di pengeluar kereta walaupun ia memberikan situasi yang mencabar kepada pekerjanya, yang tidak mempunyai kesatuan sekerja.

Syarikat itu kini menggaji hampir 30,000 syarikat bersekutu di AS sahaja.

We want to give thanks to the writer of this write-up for this amazing web content

Honda mengecam kerana mengarahkan ratusan pekerja di kilang Ohio untuk MEMBAYAR BALIK sebahagian daripada bonus mereka


We have our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/