Howard Schultz kembali ke Starbucks sebagai CEO di tengah-tengah pemberontakan buruh

bekas Ketua Pegawai Eksekutif Starbucks Howard Schultz membuat sementara kembali kepada peranan dia telah dikosongkan 13 tahun lalu seperti yang dihadapi oleh syarikat itu cabaran kesatuan.

Schultz menghabiskan tiga dekad dengan syarikat yang berpangkalan di Seattle, membantu mengembangkannya daripada 11 kedai kepada jenama global dengan lebih 28,000 lokasi. Syarikat itu menegaskan bahawa jawatan itu adalah sukarela, dan Schultz akan menerima pampasan $1.

AOC BERSORAK UNDIAN KEDAI STARBUCKS NYC UNTUK MENYATUKAN KESATUAN: ‘SATU LAGI KEMENANGAN BESAR’

Dia menggantikan presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kevin Johnson, yang telah meninggalkan syarikat itu kerana syarikat menghadapi permintaan yang semakin meningkat untuk penyatuan dalam kalangan pekerjanya.

Lebih daripada 160 lokasi Starbucks telah memfailkan petisyen dengan Lembaga Perhubungan Buruh Kebangsaan untuk mengadakan pemilihan kesatuan sekerja selepas dua kedai Buffalo, NY menyelesaikan proses penyatuan pada Dis. 2021. Syarikat itu melaporkan a rekod tertinggi untuk sahamnya pada musim panas lalu, mendorong permintaan untuk gaji dan faedah yang lebih baik.

Schultz tidak pernah menghadapi usaha kesatuan, dan syarikat itu menghadapi dakwaan ugutan dan tindakan balas terhadap mereka yang berkempen dan cuba mengatur undian.

PEKERJA AMAZON DI FASILITI PULAU NEGERI MENGUNDI MENYERTAI KESATUAN, PERTAMA DALAM SEJARAH SYARIKAT

Kepulangannya mendorong amaran daripada Senator Bernie Sanders, I-VT, untuk tidak menghalang penyatuan.

“Jika Starbucks mampu membelanjakan $20 bilion untuk pembelian balik saham dan dividen dan menyediakan pakej pampasan $20 juta kepada [outgoing] Ketua Pegawai Eksekutif, ia mampu membeli tenaga kerja kesatuan yang boleh tawar-menawar secara kolektif untuk gaji yang lebih baik, faedah yang lebih baik, keadaan kerja yang lebih selamat dan jadual yang boleh dipercayai,” tulis Sanders kepada Schultz.

Ticker Keselamatan Terakhir Ubah Ubah %
SBUX STARBUCKS CORP. 91.49 +0.52 +0.57%
AMZN AMAZON.COM INC. 3,271.20 +11.25 +0.35%
K KELLOGG CO. 65.61 +1.12 +1.74%

“Ini adalah detik penting untuk Starbucks,” tambahnya. “Apabila anda kembali ke syarikat, sudah tiba masanya untuk melakukan perkara yang betul: Tamatkan pemusnahan kesatuan dan patuhi undang-undang.”

Tetapi Schultz menegaskan dia adalah kawan kepada pekerja, memetik kesukaran keluarganya berikutan kecederaan tempat kerja bapanya.

AHLI KESATUAN KANSAS KELLOGG MENGESAHKAN KONTRAK BARU, DAPATKAN KENAIKAN GAJI ‘BERSEJARAH’

Dalam surat November kepada pekerja, yang disiarkan sejurus sebelum penyatuan pertama mengundi tentang usahanya sendiri untuk memberikan faedah yang kukuh untuk penjagaan kesihatan, tuisyen kolej, cuti ibu bapa dan faedah saham.

“Tiada rakan kongsi yang pernah memerlukan wakil untuk mendapatkan perkara yang kita semua ada sebagai rakan kongsi di Starbucks. Dan saya sedih dan prihatin mendengar sesiapa yang berpendapat perkara itu diperlukan sekarang,” tulis Schultz.

Tetapi beberapa penganjur kesatuan mengadu bahawa syarikat itu sebaliknya menyediakan jam kerja yang tidak konsisten, latihan yang lemah, kekurangan kakitangan dan gaji yang rendah. Yang lain merujuk kepada hari-hari awal syarikat itu dan mendakwa Schultz mengambil pendirian anti-kesatuan yang kuat selepas dia menyandang jawatannya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif syarikat yang baru ditubuhkan itu.

KLIK DI SINI UNTUK BACA LEBIH LANJUT MENGENAI PERNIAGAAN FOX

Sejarawan Sekolah Perniagaan Harvard Nancy Koehn memberitahu NPR dia menjangkakan Schultz akan menyediakan “sesi mendengar” dengan pekerja untuk membantu membentuk keutamaan syarikat sekembalinya.

“Howard mempunyai kebolehan yang luar biasa dan saya rasa keupayaan yang luar biasa kuat untuk memahami zeitgeist momen tertentu – dari segi sosial, politik, psikik, ekonomi,” katanya.

The Associated Press menyumbang kepada laporan ini.

We would love to say thanks to the writer of this post for this amazing material

Howard Schultz kembali ke Starbucks sebagai CEO di tengah-tengah pemberontakan buruh


Check out our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/