Howard Schultz menggantung program pembelian balik saham Starbucks | Perniagaan CNN


New York
Perniagaan CNN

Howard Schultz bertindak pertama sekembalinya sebagai CEO Starbucks adalah untuk menjeda program pembelian balik saham syarikat.

“Bermula serta-merta, kami menangguhkan program pembelian semula saham kami,” Schultz menulis dalam surat terbuka kepada pekerja Starbucks, pelanggan dan lain-lain yang diterbitkan awal Isnin. “Keputusan ini akan membolehkan kami melabur lebih banyak kepada kakitangan kami dan kedai kami – satu-satunya cara untuk mencipta nilai jangka panjang untuk semua pihak berkepentingan.”

Isnin menandakan hari pertama Schultz sebagai CEO sementara, dan beliau tugas ketiga sebagai ketua eksekutif syarikat itu. Starbucks berkata ia akan mencari CEO tetap menjelang musim gugur. Sementara itu, Schultz membantu menjalankan syarikat dan membantu dalam mencari pengganti.

Dia juga cuba menghalang pekerja daripada menyertai kesatuan.

Sejak Disembersejumlah Starbucks

(SBUX)
kedai telah bersatu bertentangan dengan kehendak syarikat, dan beberapa lagi sedang mempertimbangkan pilihan itu.

Schultz cuba membina sokongan untuk syarikat itu walaupun sebelum dia menyertai semula sebagai CEO sementara. Pada bulan November, dia bercakap terus dengan pekerja kawasan Buffalo tentang merit syarikat. Dia juga menulis surat disiarkan ke laman web syarikat yang menggembar-gemburkan kepentingan “hubungan langsung dan dikongsi” dengan pekerja.

Keputusan untuk berhenti membeli balik saham juga mungkin direka bentuk untuk membina sokongan untuk pengurusan syarikat.

Hanya beberapa minggu yang lalu, pada 16 Mac, kata syarikat bahawa ia telah memulihkan program pembelian baliknya. Ia berkata pada masa itu bahawa dalam tempoh tiga tahun fiskal akan datang, ia merancang untuk memulangkan $20 bilion kepada pemegang saham. Setakat Isnin, program itu telah ditangguhkan.

Program beli balik popular di kalangan pelabur kerana ia menurunkan jumlah bilangan saham tertunggak, meningkatkan pendapatan sesaham. Tetapi tidak semua orang adalah peminat. Senator Vermont Bernie Sanders memanggil Starbucks keluar berikutan pengumuman itu, berkata “Jika Starbucks mampu membelanjakan $20 bilion untuk pembelian balik saham dan dividen … ia mampu membayar tenaga kerja yang bersatu.”

Jurucakap Starbucks menyifatkan keputusan untuk menggantung program pembelian balik sebagai “agenda Starbucks, dan hanya agenda Starbucks.”

Schultz kembali menerajui pada saat yang penting untuk Starbucks.

Bukan sahaja dorongan kesatuan semakin meningkat, malah syarikat itu menghadapi beberapa cabaran lain.

Starbucks “menghadapi realiti baharu dalam dunia yang berubah,” tulis Schultz. Khususnya, “rantaian bekalan yang terjepit, kemusnahan yang disebabkan oleh Covid, ketegangan yang meningkat dan pergolakan politik, perhitungan kaum dan generasi yang semakin meningkat yang mencari akauntabiliti baharu untuk perniagaan.”

Syarikat itu “sama ada boleh memilih untuk bangkit ke masa ini – atau berdiam diri,” katanya. Schultz berkata bahawa dia berharap untuk “evolusi syarikat kami.”

Untuk itu, dia bercadang untuk meluangkan masa bersama pekerja untuk mendengar fikiran mereka.

“Saya akan mengembara … untuk berhubung dengan rakan kongsi di kedai dan kilang pembuatan kami di seluruh dunia untuk memahami pemikiran dan idea anda tentang cara membina Starbucks seterusnya,” tulisnya.

Schultz mengadakan forum terbuka untuk pekerja pada hari Isnin, menurut jurucakap syarikat itu, di mana beliau akan menangani beberapa isu makroekonomi yang mempengaruhi syarikat.

We want to thank the writer of this short article for this outstanding web content

Howard Schultz menggantung program pembelian balik saham Starbucks | Perniagaan CNN


Visit our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/