Hujah Penutup Dibuat dalam Perbicaraan Bekas Teman Lelaki Elizabeth Holmes

Untuk berbulan-bulan, Ramesh BalwaniPeguam ‘s telah cuba untuk membezakan dia daripada Elizabeth Holmesbekas teman wanita dan rakan kongsi perniagaannya di syarikat ujian darah Theranos yang gagal.

Cik Holmes adalah didapati bersalah menipu pelabur permulaan pada bulan Januari. Encik Balwani sedang mencari hasil yang berbeza dalam percubaan penipuannya sendiri.

Tetapi pada hari Selasa, sebagai penutup hujah kepada juri Encik Balwani, pendakwa mengikat dia terus kepada Cik Holmes dan penipuan selama bertahun-tahun di Theranos. Jeffrey Schenk, penolong peguam AS dan pendakwa utama dalam kes itu, memaparkan mesej teks bahawa Encik Balwani telah menghantar Cik Holmes pada 2015 dan itu telah digunakan sebagai bukti dalam perbicaraan.

“Saya bertanggungjawab untuk segala-galanya di Theranos,” tulis Encik Balwani. “Semuanya adalah keputusan saya juga.”

Teks itu adalah pengakuan bersalah, kata Encik Schenk, sambil menambah, “Dia mengakui peranannya dalam penipuan itu.”

Pembentangan itu menghadkan lebih daripada tiga bulan kesaksian dalam perbicaraan Encik Balwani, yang sebahagian besarnya mencerminkan kejatuhan terakhir Cik Holmes. Dia dan Encik Balwani, 57, didakwa pada 2018 kerana membesar-besarkan kebolehan mesin ujian darah Theranos dan prestasi perniagaan apabila, sebenarnya, produk itu tidak berfungsi dan perniagaannya sedang bergelut. Pasangan itu mengaku tidak bersalah. Cik Holmes disabitkan dengan empat daripada 11 pertuduhan.

Perbicaraan untuk Encik Balwani, yang dikenali sebagai Sunny, tidak mendapat sambutan tentang kes Cik Holmes. Ia bagaimanapun berfungsi sebagai koda kepada a era pertumbuhan permulaan yang semakin berkurangan yang sering bergantung pada gembar-gembur dan hiperbola. Cik Holmes dan Encik Balwani adalah antara beberapa eksekutif teknologi yang pernah didakwa atas tuduhan penipuan.

Sama seperti Cik Holmes cuba menyalahkan penipuan di Theranos kepada orang lain, Encik Balwani telah menuding jari ke arahnya. Sepanjang perbicaraan, peguamnya berhujah bahawa banyak ujian darah Theranos telah berjaya. Mereka berkata Cik Holmes, bukan Encik Balwani, telah mengawal Theranos. Dan pada hari Selasa, mereka melukis Encik Balwani sebagai seorang yang benar-benar percaya pada visi dan teknologi Theranos.

Encik Balwani “meletakkan hati dan jiwanya kepada Theranos,” kata Jeffrey Coopersmith, yang mewakilinya. “Dia bekerja tanpa jemu, tahun demi tahun, untuk menjadikan syarikat itu berjaya.”

Cik Holmes, sekarang 38 tahun, bertemu Encik Balwani ketika dia berumur 18 tahun. Mereka mula berkencan beberapa tahun kemudian, selepas Cik Holmes mengasaskan Theranos. Encik Balwani menyertai Theranos pada 2009, menjadi ketua pegawai operasinya, dan akhirnya melabur $4.6 juta dalam syarikat itu dan mengambil alih makmalnya. Pasangan itu merahsiakan hubungan mereka dan tinggal bersama di sebuah rumah luas yang mereka miliki bersama di Atherton, Calif.

Pada 2016, selepas Theranos mendapat kecaman kerana berbohong tentang kebolehan ujian darahnya, Encik Balwani meninggalkan syarikat itu dan berpisah dengan Cik Holmes. Pasangan itu didakwa melakukan penipuan bersama, tetapi Cik Holmes berhujah dalam pemfailan untuk memutuskan kes dan menuduh Encik Balwani melakukan penderaan emosi dan seksual. Perbicaraannya termasuk kesaksian dramatik menceritakan tuduhan. Subjek itu dikecualikan daripada perbicaraan Encik Balwani.

Untuk mensabitkan Encik Balwani, pendakwa raya mesti meyakinkan para juri bahawa dia dengan sengaja berbohong kepada pelabur dan pesakit tentang ujian darah dan urusan perniagaan Theranos.

Pendakwa raya cuba meletakkan kesalahan kepada Encik Balwani atas unjuran kewangan yang ditunjukkan oleh Theranos kepada pelabur dan keadaan makmalnya. Saksi baharu termasuk pelabur dan eksekutif yang berurusan secara langsung dengan Encik Balwani, bukannya Cik Holmes.

Satu unjuran, yang dibentangkan kepada pelabur pada Oktober 2014, menunjukkan Theranos akan membawa masuk $140 juta pada tahun itu. Pada hakikatnya, hasil ialah $150,000. Pada tahun berikutnya, Encik Balwani mengunjurkan hampir $1 bilion hasil dalam bentuk promosi kepada pelabur. Unjuran dalaman Theranos jauh lebih rendah, bukti menunjukkan, dan realitinya ialah $429,210.

Encik Schenk berkata pemimpin Theranos telah mengarahkan saintisnya untuk mengesahkan ujian darah dan mula menawarkan ujian kepada orang ramai hanya apabila ia memerlukan wang daripada pelabur atau pelanggan. “Bukan apabila sains sudah siap,” katanya.

Seorang saksi baharu, Patrick Mendenhall, yang berurusan secara langsung dengan Encik Balwani semasa membuat pelaburan di Theranos, menggariskan janji-janji yang ternyata mengelirukan atau palsu.

Brian Grossman, seorang pelabur di dana lindung nilai PFM Health Sciences, yang juga saksi dalam perbicaraan Cik Holmes, memberi keterangan bahawa Encik Balwani telah memberikan pasukannya unjuran kewangan yang jauh melebihi unjuran hasil Theranos.

“Apabila Encik Balwani berkomunikasi dengan pelabur, ia adalah untuk tujuan, dan tujuannya adalah untuk menipu mereka untuk mendapatkan wang,” kata Encik Schenk.

Pendakwa raya juga menekankan peranan Encik Balwani dalam menjalankan makmal Theranos, yang oleh eksekutif itu dipanggil “zon bencana” dalam mesej teks 2014. Encik Balwani juga akan “menghapuskan perbezaan pendapat” dengan menakut-nakutkan atau menolak pekerja yang menyatakan kebimbangan mengenai ujian Theranos, seperti Dr. Adam Rosendorff, bekas pengarah makmal yang memberi keterangan dalam kedua-dua percubaan, kata Encik Schenk.

Encik Coopersmith, peguam bela, berkata bahawa kerajaan telah melukis gambaran “sangat mengelirukan” tentang masa Encik Balwani di Theranos dan bahawa adalah tidak adil untuk menunjukkan teks peribadi di luar konteks sebagai bukti konspirasi.

Mesej itu tidak menunjukkan Encik Balwani memberitahu sesiapa untuk melakukan penipuan, kata Encik Coopersmith. “Jika ada konspirasi, anda akan fikir akan ada semua jenis konspirasi, perbualan jahat, dan tidak ada,” katanya.

Yang ketara tidak hadir di kandang saksi ialah James Mattis, bekas setiausaha pertahanan dan ahli lembaga pengarah Theranos, dan Cik Holmes, yang kedua-duanya memberi keterangan dalam perbicaraan Cik Holmes. Encik Balwani tidak memberi keterangan dalam pembelaannya.

Jika dia disabitkan kesalahan, Encik Balwani dan Cik Holmes akan dijatuhkan hukuman bersama pada bulan September.

Erin Woo pelaporan yang disumbangkan.

We would like to thank the writer of this write-up for this amazing material

Hujah Penutup Dibuat dalam Perbicaraan Bekas Teman Lelaki Elizabeth Holmes


Check out our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/